Prof. Dr. Ul su kaynaklarının planlanmasına dikkat çekti

Prof. Dr. Ul, Türkiye’de gün gittikçe daha da derinleşen kuraklık sorununun çözümü adına su kaynaklarının planlanması çalışmaları üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 07.03.2023 10:49
  • Güncelleme Tarihi : 07.03.2023 10:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Prof. Dr. Ul su kaynaklarının planlanmasına dikkat çekti

AYLİN TOPALOĞLU

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ul, Sultan Gümüş Kaya İle Birinci Sayfa programına konuk oldu. Depremin Güneydoğu bölgesindeki tarıma etkisini ve son günlerin gündem konularından biri olan kuraklığı ele alan Mehmet Ali Ul, su kaynaklarının doğru planlanması noktasında da önemli bilgileri paylaştı.

KAPALI BORULU SİSTEMLERE GEÇİŞ

Prof. Dr. Ul, Türkiye’de gün gittikçe daha da derinleşen kuraklık sorununun çözümü adına su kaynaklarının planlanması çalışmaları üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini vurguladı.

“Bu amaçla havza düzeyinde su kaynaklarının kullanımı tüm paydaşların katılımıyla planlanmalı, projelendirilmeli ve işletilmeli” diyen Ul, “Su kaynaklarının yüzde 70’nin kullanıldığı tarım sektöründe, su iletim ve dağıtımında derine sızma ve buharlaşma yoluyla önemli oranda su kaybının gerçekleştiği açık kanallar yerine kapalı borulu sistemlere geçişin hızlanması ve yaygınlaşmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Ul, sözlerine şöyle devam etti: “Son yıllarda ülke çapında çiftçilerin yüzey sulama sistemleri yerine basınçlı sulama sistemlerine geçmesi, suyun tasarruflu ve sürdürülebilir kullanımı konusunda oldukça önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değil. Yağmurlama, mini yağmurlama ve damla gibi basınçlı sulama yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte her bölge ve her ürüne göre ayrı ayrı doğru sulama zamanı ve uygulanacak sulama suyu miktarını belirlemeye yönelik bilimsel yaklaşımların ve teknolojik desteklerin uygulamaya aktarılmasıyla suyun daha etkin kullanımı mümkün olabilir. Bu yönden su ve sulama konusunda eğitim almış ‘tarımsal yapılar ve sulama’ mezunu ‘ziraat mühendislerinin’ istihdamının artırılması su kaynaklarının sürdürülebilir olmasına yönelik önemli bir katkı sağlayacaktır.”

Haber Merkezi