- Gündem
- 21.04.2025 21:49
İzmirin Çernobili olarak adlandırılan Gaziemirdeki kurşun fabrikasının bahçesine gömülü radyoaktif atıkların temizlenmesi projesinin halkın katılım toplantısı 28 Haziranda yapılacak
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmirin merkez ilçelerinden Gaziemir Emrez Mahallesindeki nükleer atıkların ortaya çıkmasının ardından, bu atıkların alandan taşınması gündeme gelmişti.
Ancak, atıklar ÇED yapılmadan taşınmak istenince, konu mahalleliler ve ekoloji örgütleri tarafından yargıya taşınmıştı.
HALKIN GÖRÜŞÜNE AÇILDI
ÇED yapılmadan atıkların temizlenmesi ile ilgili açılan davada Danıştay, Önemli miktarda çevre kirliliği yarattığı sabit olan, ayrıca radyoaktif atık içermesinden dolayı çevre kirliliği oluşturacak nitelikte bulunan proje için her durumda çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanmasının gerekli olduğu açıktır demişti. Yargı kararının ardından alanın bir an evvel gerekli önlemler alınarak temizlenmesi için çevreci avukatlardan bakanlığa, valiliğe ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna yeni bir ÇED süreci çağrısı gelmişti. Bu çağrı İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruyla karşılık buldu. Turanlar Atık Yönetimi Geri Dönüşüm Çevre Özel Sağlık Hizm. ve Enerji Nak. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Radyoaktivite Bulaşmış Atıkların Fiziksel Yöntemlerle Ayıklanması, Temizlenmesi ile Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Projesi ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlatılarak ve ÇED başvuru dosyası halkın görüşüne açıldı.
GAZİEMİR'İ LABORATUVARA ÇEVİRMELİYİZ
İzmirin Gaziemir ilçesi sınırları içerisinde söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 28 Haziran 2016 tarihinde katılım toplantısı düzenlenecek. ÇED başvuru dosyasını incelemek isteyenler bakanlık merkezinde veya İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında bakanlığa veya valiliğe görüş bildirebilecek. Davacı olan çevreci avukatlardan Arif Ali Cangı, radyoaktif atıkların ayrıştırma işleminin denetimle, bilimsel doğrulara göre yapılmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, Bu Türkiye açısından bir örnek oluşturacak. ÇED gerekli değildir kararının iptali davasını açarken amacımız buydu. Şirketin tek başına tasarrufuna bırakılmaması için İzmirlilerin denetiminde ve bilimsel müdahaleyle bu sürecin işletilmesini savunuyorduk. Türkiye ilk kez nükleer atık ayrıştıracak, bertaraf edecek. Herkesin katılması gerekiyor. Nükleer atıkların ayrıştırılması ve bertarafı konusunda bilimsel bilginin, dünyadaki deneyimlerin ve nükleer karşıtların ve halkın sürece katılımı şart. Bilgili ve ilgilileri 28 Haziran'da İzmir'e bekliyoruz. Gaziemir'i laboratuvara çevirmeliyiz dedi.