Rahat bırak!

Karşıyaka sahil düzenlemesi neredeyse 1 yıldır sürüyor. Eski sahillerini kaybettiğini düşünen vatandaşlar, panolara ‘Sahilimizi rahat bırak’ yazarak isyanını dile getiriyor


  • Oluşturulma Tarihi : 20.03.2019 08:43
  • Güncelleme Tarihi : 20.03.2019 08:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Rahat bırak! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka sahilde gerçekleştirilen çalışmalar vatandaştan aldığımız bilgiye göre 1 yıldır devam ediyor. ‘İzmir Deniz Projesi’ adıyla başlatılan faaliyetin bir türlü tamamlanamaması vatandaşın tepki göstermesine neden oldu. Özellikle yaz günlerinde gün içinde sıcaktan boğulan vatandaşlar akşam saatlerinde sahile çıkıp hava alabiliyorken başlatılan çalışma yüzünden sahil bandı kapatıldı. Sesini duyurmak isteyen vatandaşın sitemi ise güvenlik amacıyla inşaat alanına konulan demir panolara yansıdı. ‘Sahilimizi rahat bırak’, ‘Çimlerimize dokunma’ yazılarıyla Karşıyaka sahil düzenlemesini eleştiren vatandaşa, Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu’ndan yanıt geldi. “Gözlerimiz çağdaş yapılara kapalı. İnsanımız yeni düzenlemelere aç” diyen Boyacıoğlu, Bostanlı-Mavi Marina örneğini göstererek, “Azıcık sabredelim” dedi.



“KİMSEYE SORULMADAN KAPATILDI”
Karşıyaka Anıtı’ndan Alaybey Tersane’ye kadar olan bölgenin komple kazıldığını kaydeden bir vatandaş, şunları söyledi: “Karşıyaka’mızın milyonlarca güzel özelliklerinden bir tanesi, halkın özellikle bahar ve yaz aylarında nefes aldığı sahili. Karşıyaka halkından bir tanesinin bile sıkıntı duymadığı sahil şeridi ne hikmetse kimseye sorulmadan kapatıldı ve hala halkın kullanımına yasak bir şekilde varlığını koruyor. Eski ağaçlardan eser bulamayacaksınız. Eskiden ağaç taşıma işleri halkın gözü önünde yapılırdı, halk tepki gösterir, belediye açıklama yapardı. Şimdi özel sektör işi sağlama bağlamış, ‘Biz yaptık oldu’ minvalinde işler üretiyor. Doğduğumuzdan beri gittiğimiz Alaybey sahilinde ‘spor alanları’ adı altında, üzeri kapalı 2 alan dışında değişen bir şey yok. Spor yapılacak başka platform ve alan yok muydu? Onlar da vardı. Yapılacak parklar tramvay geçiş alanına daha yakın. Nasıl bir önlem düşünülüyor bilemiyoruz.”



“SAHİLDEN MAHRUM EDİLDİK”
Sorularıyla yetkililere hesap soran diğer bir vatandaş da, “Karşıyaka halkı neden 1 senedir sahilinden mahrum bırakıldı? Neden zaten 2014 senesinde yenilenen sahilimiz bir dünya paraya özel sermayeye ‘iş olsun’ diye verildi? Böyle bir talep olmadan neden Karşıyaka halkına bu kazık atıldı? Bu projelere imza atan belediye yetkilileri acaba babalarının paraları ile mi bu işleri yaptırıyorlar? Biz bu işi kabul etmiyoruz. Yapacağınız plansız parklarınızı, eskisinden hiçbir farkı olmayan dalga kıranlarınızı istemiyoruz. Biz taşıma ağaçlarınızı değil, orada büyüyen ağaçlarımızı ve çalılarımızı istiyoruz, aynı örtücülerimizi istiyoruz. 1 senedir kapattığınız sahilimizin hesabını soruyoruz. Kime sordunuz? Hiçbir ihtiyaç olmadığı halde İzmir halkının parasını kime verdiniz?” cümlelerini kullandı.



ELEŞTİRİLERE YANIT
Yeni düzenlemelerin eskiyi ortadan kaldırmadığını vurgulayan Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu ise projeyi yürüten isimlerden biri olduğunu da söyleyerek vatandaşın haksız bir eleştiride bulunduğunu aktardı. Sahile yeni bir kimlik kazandıracaklarını belirten Boyacıoğlu, “İnanıyorum ki Karşıyaka’mız daha güzel olacak. Ki zorunlu bir uygulamaydı. Bu şekilde bırakılsaydı sahil geçilemeyecek bir hal alabilirdi” dedi. Vatandaşın birçok şeyi anında yapılmasını istediğini söyleyen Boyacıoğlu, tamamlanan Bostanlı-Mavi Marina örneğini paylaştı. “Orada da aylarca çalışma sürdü ancak şimdi müthiş bir yer haline getirildi” diyen Boyacıoğlu, “Öncesinde insanların oturacağı bir alan yoktu, fıskiyeler her yere taşıyordu. Çok kötü bir görünüme sahipti. Şimdi ise insanlarla omuz omuza yürüyoruz, keyifli dakikalar geçiriyoruz” diye konuştu. İnsanların bu tarz düzenlemelere aç olduğunu vurgulayan Boyacıoğlu, “Gözlerimiz çağdaş yapılara kapalı. İnsanlar eskiye alışmış. Halbuki yenilenmelere açık olmamız lazım. Güzel faaliyetlere, toplumsal güzelliklere varız. Bu iş bittiğinde sahil Bostanlıdaki gibi olacak. Gecikmeyi elbette bizler de eleştiririz. Ancak sırf bu nedenle yenilenmeye de karşı çıkamayız. Deniz kenarında çalışmak çok zor. Dalga arttıkça çalışma zorlaşıyor. Park olsaydı daha kolay yapılırdı. Ayrıca Türk insanı çok sabırsız. Proje tamamlandıktan sonra yapanı da unuturlar, çektikleri sıkıntıyı da” yorumunda bulundu.