Rakamlar sektörü şaşırttı 

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı kırmızı et üretimi ve hayvan varlığımız ile ilgili istatistik rakamlarını değerlendiren sektör temsilcileri, rakamların kağıt üzerinde olduğu piyasadaki rakamlarla uyuşmadığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.02.2019 07:47
  • Güncelleme Tarihi : 16.02.2019 07:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Rakamlar sektörü şaşırttı  haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Kırmızı et üretimi geriledi. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) kırmızı et üretim istatistikleri 4’üncü çeyrek verilerine göre Türkiye’de kırmızı et üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 23,5 gerilerken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,1 azaldı. Yıllık bazda ise yüzde 0,7 düştü. TÜİK verilerine göre son üç yılda toplam büyükbaş hayvan varlığımız yüzde 22 artmış, küçükbaş hayvan varlığımız yüzde 11,6 yükselmiş büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız artarken son üç yılda kırmızı et üretimimiz bir yana yüzde 5 azalmış. TÜİK’in hayvan varlığının arttığı yönündeki rakamlarına şüpheyle baktıklarını söyleyen İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Bülent Arman, sektörün piyasada hayvan varlığı ve kırmızı et üretimi konusunda can çekiştiğini ifade etti. Arman, “TÜİK’in rakamları kağıt üzerinde olan rakamlar doğruluğu tartışılabilir. Piyasada rakamlar bu şekilde değil. ‘Eğer hayvan varlığımız artıyorsa memleket olarak üretimde neden bu kadar sıkıntı yaşıyoruz?’ diye sormak gerekiyor” dedi. 



RAKAMLAR TARTIŞILIR
Sektörü olumsuz etkileyen faktörlerin başında kırmızı et ithalatının geldiğini belirten Arman, bu ithalatın Türkiye’deki kırmızı et üreticilerini çok büyük zarara uğrattığını dile getirdi. Arman, “Kırmızı et üreticisi iç piyasada yetiştirdiği malı değerinde satamadığı sorunlar nedeniyle zarar ediyor, zarar edince de devamını sağlayamıyor ve bu yüzden bu işi yapmak istemiyor. Ya kapasitesini azaltıyor ya da terk ediyor işi, o yüzden ben bu rakamların söylediği gibi sektörü olumlu görmüyorum. Biz piyasanın içinde olan kişiler olarak bunu görebiliyoruz, bu rakamlar kesinlikle normal değil. Bu konuda yapısal tedbirlerin bir an önce alınıp bir plan dahilinde gereğinin yapılması gerekiyor. Şu anda kısa vadeli planlarla günler geçiyor. Her şeyin bir kolayı bulundu, ithalatla ‘fiyatını şurada tutacağız’ demek geleceğe yönelik çok olumlu bir şey değil. Üretimi nasıl arttıracağız; bunun hesabının yapılıp uygulanması lazım. Teşvik sisteminin gözden geçirilmesi lazım, üretimi yapanların buradan bir şekilde para kazanıyor olması lazım” ifadelerini kullandı. 



İTHALAT KONTROLLÜ YAPILMALI
Sektör temsilcileri olarak çözüm taleplerini sıralayan Arman, özellikle artan yem fiyatlarının üreticiyi zor durumda bıraktığını, devletin burada büyük bir destekte bulunması gerektiğini vurguladı. Depoların ithal etle dolduğunu da söyleyen Arman, bu etin iç piyasayı düzenlemesi anlamında yeterli olduğunu bundan sonraki ithalatın belli bir sisteme sokulması gerektiğini ifade etti. Arman, “Maliyet olarak en büyük artış yemde oluyor. Bu duruma orantılı olarak iç piyasada et fiyatları artmadı bunun nedeni de Et ve Süt Kurumu’nun depolarının ithal kırmızı etle dolu olması. İç piyasada üreticilerin mallarını rahat kesebilme yani kısacası bu işi rahat yapabilme ortamının yaratılması lazım. Depolarda 20 bin ton et var. Bu rakam çok ciddi bir rakam. Piyasayı düzenlemesi açısından iyi bir rakam artık buna göre yeni ithalatın yapılmaması, bir düzene sokulması lazım. Besilik dana ithalatının da kontrollü yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.