- Gündem
- 03.04.2025 09:22
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Başkanı Toprak, Ramazan’da dağıtılan erzak kolilerine dikkat çekerek “Ürünlerin tavsiye edilen tüketim tarihini aşmamış ve besleyici değerlerinin yitirilmemiş olması önemli” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Ramazan ayıyla birlikte marketler ve e-ticaret siteleri üzerinden Ramazan kolileri satışa sunulmaya başlandı. Ekonomik olarak artan gıda fiyatları Ramazan kolilerinin fiyatlarının da değişmesine neden oldu. 2022 yılında bir adet Ramazan kolisi için ortalama fiyatlar 100 TL-200 TL aralığında değişiyor. Genelde zincir marketlerde kolayca karşımıza çıkan Ramazan kolilerinin fiyatı geçen yıla oranla en az yüzde 50 zamlandı. Geçen yıl en düşük miktarda ürün içeren Ramazan kolisinin fiyatı 59 TL ile 69 TL arasında değişirken bu yıl en düşük Ramazan kolisi fiyatı 99.90 TL ile 109.90 TL arasında yerini aldı. Yine geçen yıl en fazla ürünün olduğu Ramazan kolilerinde fiyat 134.90 TL ile 189.90 TL arasında değişirken bu yıl en fazla ürünün olduğu Ramazan kolisinin fiyatı 269.90 TL ile 289.90 TL arasında oluştu.
TÜKETİM TARİHLERİNE DİKKAT
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak da toplumsal ve sosyal yaşamımızda önemli bir yeri olan Ramazan ayında, beslenme düzeni ve alışkanlıklarımızın tümüyle değiştiğine dikkat çekerek “Oruç tutan vatandaşlarımızın tükettikleri öğün sayıları azalıyor, açlık süreleri uzamakta ve fiziksel aktiviteleri düşüyor. Kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından bu sene de ramazan ihtiyaç ve erzak paketleri hazırlanıyor. Hazırlanan bu erzak paketlerinde yer alan gıda maddelerinin içeriği oldukça önemli. Paketteki gıda maddelerinin kayıt dışı ekonomi ürünü olmamasına özen gösterilmeli. Ürünlerin tavsiye edilen tüketim tarihini aşmamış ve besleyici değerlerinin yitirilmemiş olması önemli. Çabuk bozulabilecek, soğuk muhafaza gerektiren kavurma gibi gıda maddelerinin konserve olanları hariç koli içeriğinde olmamalı ve koli içinde gıda maddesi harici ürünler bulunmamalı” uyarısında bulundu.
HEPİMİZ YOKSULUZ, ÇOĞUMUZ AÇIZ
TÜRK-İŞ araştırmasının 2022 Mart ayı verilerine göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 4 bin 928,08 TL olduğuna dikkat çeken Toprak, “Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 16 bin 52 TL. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 6 bin 473,98 TL oldu. 2022 yılı için ülkemizde belirlenen asgari ücret ise 4 bin 253 lira 40 kuruş. Yani hepimiz yoksuluz, çoğumuz açız demek ne yazık ki yanlış bir tabir değil. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu ülkemizde gıda harcamaları, çok büyük bir kesim için en fazla harcama kalemi ve hane bütçesinde önemli bir paya sahip” şeklinde konuştu.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ AZALDI
Yükselen döviz fiyatları ve artan işsizlikle birlikte gıda enflasyonundaki artışın vatandaşın alım gücünü büyük ölçüde azalttığına dikkat çeken Toprak, “Bu durum vatandaşın gıda alışverişinde öncelikli olarak fiyat kriterini baz almasına ve hangi ürün, nerede ucuzsa oraya yönelmesine neden olmaktadır. Burada da karşımıza iki büyük sorun çıkmaktadır; birincisi neredeyse hammadde fiyatına satılan ve merdiven altı veya kayıt dışı şekilde uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddeleri, ikincisi ise taklit ve tağşiş. Her iki durum da halk sağlığı açısından risk teşkil etmektedir. Gıda güvenliğine yönelik yoğun tartışmaların olduğu, her gün başka bir gıda zehirlenmesi ve gıda ürünlerinde taklit/tağşiş haberi ile karşılaştığımız günleri yaşıyoruz. Yurttaşlar indirim günlerini takip edip hangi ürün nerede daha uygun fiyatlı diye araştırıyor. Halk ekmeklerin önünde uzun kuyruklarda çoğu zaman saatlerce bekliyor. Pazarın kapanma saatlerine yakın alışverişe giden hatta ne yazık ki pazar toplandıktan sonra geride kalanları toplamak zorunda kalan yurttaşlarımızı da görüyoruz. Çünkü 5 kuruş dahi hane bütçesi için oldukça önemli. Sonuç olarak rahatlıkla diyebiliriz ki; enflasyon, sabit bir geliri olan ve emek gücüne dayanan kesimler için yıkıcıdır” ifadelerini kullandı.