Ramazan menüsü hasta etmesin!

Diyetisyen Derya Zünbülcan, ramazanda mide problemlerinden korunmak için ‘nasıl’ beslenmemiz gerektiğini aktardı. Zünbülcan, “Aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan kaçınılmalıdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 03.05.2019 10:39
  • Güncelleme Tarihi : 03.05.2019 10:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ramazan menüsü hasta etmesin!

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Ramazana sayılı günler kala diyetisyenler sağlıklı ve dengeli beslenmenin ‘ne şekilde’ olması gerektiğini vatandaşlara aktarmaya başladı. Mide problemlerinden korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayanlardan biri de diyetisyen Derya Zünbülcan. Oruç tutarken mide sağlığını koruyacak bir beslenme planı uygulamanın önemine yer veren Zünbülcan, mide sorunu yaşayanlara da özel bir menü hazırladı. Zünbülcan aynı zamanda sağlıksız ve dengesiz beslenme ile riski artan ve toplumun %20’sinde görülen yaşam kalitesini etkileyen ‘Reflü’ problemine de değindi.
“Oruç tutarken mide sağlığını koruyacak bir beslenme planı uygulanması önemlidir” diyerek sözlerine başlayan diyetisyen Derya Zünbülcan, şöyle devam etti: “Reflü, sağlıksız ve dengesiz beslenme ile riski artan ve toplumun %20’sinde görülen yaşam kalitesini etkileyen önemli bir hastalıktır. Ramazanda iftarda bir anda çok fazla yemek yemek, sahurda ise yemek yedikten hemen sonra yatmak reflü, mide yanması, mide bulantısı gibi sindirim sistemi şikayetlerini arttırabilmektedir.”
“HAYVANSAL GIDALARDAN KAÇINILMALI”
Bu şikayetlerden korunmak için hafif bir iftar, akşam yemeği ve sonrada hafif bir sahur yapılması gerektiğini belirten Zünbülcan, “İftar yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan kaçınılmalıdır. Lifli gıdalarla beslenerek, bol sıvı tüketilmeli, yemekleri yavaş yemek ve hafif besinler seçilmelidir. En temel kural sahur öğününün atlanmamasıdır. Sahurda yatma saatinden en az bir saat önce yemeği bitirmiş olunmasına dikkat edilmelidir. İftardan sahura kadar geçen süre içerisinde hem uykusuzluğu hem de mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceği için aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan kaçınılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
REFLÜ TEHLİKESİ
Mide rahatsızlıklarına sahip bireylerin susamı tolere etmekte zorluk yaşayabileceklerini aktaran Zünbülcan, “Eğer ramazan pidesinin üzerindeki susam kişiyi rahatsız ediyorsa pide yerine ekmek tercih edilmelidir. Ağır şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ya da şekersiz kompostolar tercih edilerek reflü, ülser, gastrit gibi hastalıkların yaşam kalitesini düşürücü etkileri azaltılmalıdır” dedi.
MİDE SORUNU İÇİN ÖZEL MENÜ
Mide sorunları olanlara özel bir menü de hazırlayan Zünbülcan, öğünleri şöyle sıraladı: 
SAHUR: 1 kase tarhana çorba + 8 yk susuz zeytinyağlı taze fasulye + 2 dilim esmer ekmek+ + 1 dilim yarım yağlı beyaz peynir + Bol domates, salatalık, yeşillik
İFTAR1: 1 hurma + 1 dilim tam tahıllı ekmek + 1 küçük kase çorba + bol salata(1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
15-30 DAKİKA SONRA İFTAR2: 2-3 köfte kadar etli sebze yemeği +1 kase yarım yağlı yoğurt, 1-2 dilim tam tahıllı ekmek + 1 kase şekersiz elma komposto
1,5-2 SAAT SONRA ARA: 1 porsiyon meyve + 1 kase sade probiyotik yoğurt
Not: Beslenme listesi planlanırken, bireyin hastalığı, kilosu, yaşı ve bireysel ihtiyaçlarına göre besin tüketimi kişiye özel ayarlanmalıdır. Bu liste sadece örnek oluşturması bakımından verilmiştir.

Haber Merkezi