Ramazanda diş sağlığı için nelere dikkat edilmeli?

Diş Hekimi Emre Aksu, Razaman ayında diş ve diş eti bakımına yönelik bilgilendirmede bulundu. Aksu, günde iki kere diş fırçalamanın doğru ağız bakımında anahtar rol oynadığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.04.2021 09:57
  • Güncelleme Tarihi : 23.04.2021 09:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ramazanda diş sağlığı için nelere dikkat edilmeli?

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Ramazan denince akla şerbetli ve şekerler gıdalar geliyor. Özellikle iftarda tüketilen şekerli gıdaların diş sağlığına etkileri son derece olumsuz. Güllaç, ramazan şerbeti gibi gıdaların aşırı tüketildiğinde diş çürümesine sebebiyet verebileceğini söyleyen Diş Hekimi Emre Aksu, “Tüketimden sonra diş fırçalanması gerekiyor. Gazoz, kola gibi gıdalar içerisinde yüksek derece şeker ve asit barındırıyor. Bu sıvı gıdaların dişe 2 kat daha çok zararı var. Az tüketilmesi gerekiyor. Eğer tüketildi ise tatlı gıdalardan farklı olarak asitli gıdalarda 1 saat öncesi ve sonrasında diş fırçalamamak gerekiyor. Çünkü; bu gıdalar diş minesini zayıflatır. Diş fırçalanması için bir müddet beklenmelidir. Bu süreç ağzın su ile çalkalanması ile tölere edilebilir. Ramazan ayında ekstra bir öğün olarak sahur hayatımıza giriyor. Gece diş fırçalanıp yatıldı ise sahurdan sonra tekrar fırçalanması gerekiyor. Sonrasında gıda tüketilmeyeceği için iftara kadar diş fırçalanmasa da olur. Sahurdan sonra mutlaka diş fırçalanmalıdır” diye konuştu.

DİŞ İPİ KULLANIMI ÖNEMLİ

Doğru diş ve diş eti bakımının nasıl yapılması gerektiği sorusunu cevaplayan Aksu, “ İşin başında dişlerin doğru ve düzgün fırçalanması geliyor. Doğru diş ve diş eti bakımının yüzde 80’lik kısmını diş fırçalaması kapsıyor. Günde 2 kere diş fırçalama ilk bakışta çok kolay gözüküyor. Ama yapılmadığından diş hekimlerine ziyaret sayısı artıyor. İki kere diş fırçalayarak diş şikayetlerinden kurtulabiliriz. Buna ilaveten diş ipi kullanımı yarar sağlar. Doğru yapılması önemlidir. Diş ipi kullanılması ve doğru diş fırçalama ile yüzde 90’lık bir ağız bakımını tamamlamış oluyoruz. Tavsiye olarak ta 6 ayda bir diş hekimine gidilmesini önerebilirim” dedi.

DİŞ KAYBINA KADAR SÜREÇ GİDİYOR

Diş ve diş eti bakımı yapılmadığında meydana gelebilecek sorunlara değinen Diş hekimi Emre Aksu, “ İki türlü şikayet oluyor. Bunlardan birincisi; mine erozyonu buna bağlı olarak diş çürümesi. Ağızda sürekli bir bakteri popülasyonu mevcut. Biz buna ilaveten şeker aldığımızda bakterileri beslemiş oluyoruz. Biz dişlerimizi fırçalayarak hem bakteri popülasyonunu azaltıyoruz hem de gıda artıklarını temizliyoruz. İkinci bir neden olarak; ağızda bulunan bakterilerin yarattığı diş eti hastalıkları. Bu durumda vücudun cevap mekanizması olarak verdiği diş eti çekilmesine sebebiyet veriyor. İleride diş kaybına neden olacak bir süreç meydana geliyor” diye konuştu.

SİGARA DİŞ ETİ SAĞLIĞINI BOZUYOR

Sigara kullanımının yarattığı sonuçlardan söz eden Aksu; “Halk arasında diş çürüğüne neden olduğu konusunda genel bir kanı var. Fakat sigara kullanımı diş çürümesine neden olmaz. Ama diş eti sorunlarına sebebiyet verir. Sigara nikotin maddesi özelliği nedeniyle diş eti dokusunda dolaşımı bozar. Bu durumda diş etinin kendi kendini tedavi etme sürecine zarar verir. Yani diş eti probleminin gelişmesine, gelişmiş olan diş eti probleminin de gizlenmesine neden olur. Mümkünse sigara kullanılmamalıdır” dedi.

Haber Merkezi