- Gündem
- 14.05.2025 19:07
GıdaMO İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, Ramazan ayında gıda zehirlenmelerini karşı uyarıda bulunarak “Ürünlerin son tüketim tarihi, tavsiye edilen tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmeli” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, Ramazan ayında beslenme düzeni ve gıda zehirlenmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hammadde fiyatına satılan ve merdiven altı veya kayıt dışı şekilde uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddeleri ile taklit ve tağşişin halk sağlığı açısından risk teşkil ettiğini belirten Toprak, “Yurttaşlar indirim günlerini takip edip hangi ürün nerede daha uygun fiyatlı diye araştırıyor. Halk ekmeklerin önünde uzun kuyruklarda çoğu zaman saatlerce bekliyor. Pazarın kapanma saatlerine yakın alışverişe giden hatta ne yazık ki pazar toplandıktan sonra geride kalanları toplamak zorunda kalan yurttaşlarımızı da görüyoruz. Çünkü 5 kuruş dahi hane bütçesi için oldukça önemli. Sonuç olarak rahatlıkla diyebiliriz ki; enflasyon, sabit bir geliri olan ve emek gücüne dayanan kesimler için yıkıcıdır” dedi.
ÇİĞ SÜT TERCİH EDİLMEMELİ
Gıdalar konusunda dikkat edilmesi gereken başlıca konuları sıralaya Toprak, şu önemli bilgileri verdi: “Meyve ve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalı. Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra eller yıkanmalı. Yemek hazırlama aşamasında, çiğ et ve tavuk kesme ve doğramada kullanılan mutfak aletleri yıkanmadan, pişmiş et ürünleriyle ya da çiğ tüketilecek sebze ve meyve ile temas ettirilmemeli. Tahıl, kuru baklagiller, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalı. Et yemekleri buzdolabında 1-2 günden fazla, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemeli. Kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü yerine pastörize veya sterilize süt ya da paketli çiğ süt tercih edilmeli. Konservelerde bombaj yapmış, hasar görmüş, paslanmış veya çentikli olanlar satın alınmamalı. Ambalajı bozulmuş, delinmiş, deforme olmuş ürünler alınmamalı. Ürünlerin etiketinde işletme kayıt/onay numarası olmasına mutlaka dikkat edilmeli, yoksa Alo 174’e ihbar edilmeli. Ürünlerin son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmeli. Donmuş gıdalar alışverişin sonunda alınmalı, çözünmemiş olduklarına dikkat edilmeli ve en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmeli. Dondurulmuş ürünler asla ortam sıcaklığında çözündürülmemeli ve çözülmüş ürün bir daha dondurulmamalı.”
YENİLECEK MİKTARDA ISITILMALI
Bozulduğundan kuşkulanılan gıdaların tüketilmemesi ve tüketime sunulmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Toprak, “Besleyicilik açısından zengin olduğu kadar mikroorganizmalara karşı hassas olan et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin dikkatli tüketimi büyük önem taşımakta. Bu ürünlerin soğuk zincirde satışa sunulduğundan emin olunmalı. Çiğ, az ya da yarı pişmiş yemek alışkanlıklarından uzak durulmalı, ızgara et, tavuk, balık gibi ürünler iyi pişirilmeli, orta nokta sıcaklığının 68° C olmasına özen gösterilmeli. İftarda tüketilen yemekler sahura kadar oda ısısında tutulmamalı, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasından kaçınılmalı, yemekler yenilecek miktarlarda ısıtılmalı ve hemen tüketilmeli. Ramazan ayında artan ekmek ve pide tüketimi sebebiyle ekmek fırınları başta olmak üzere gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızın güvenliklerini sağlayarak denetimlerin artırılması mutlak bir zorunluluk. İftar saatine yaklaştıkça uzayan pide kuyruklarında sosyal mesafeye dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.
EĞİTİMSİZ KİŞİLERE İTİBAR EDİLMEMELİ
Ay boyunca gıda güvenliği, güvenli gıda, beslenme önerileri, gıda fiyatları ve benzeri birçok konuda görsel, işitsel, yazılı basın ve internet ortamında yoğun biçimde ele alıp tartışıldığını belirten Toprak, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu zaman diliminde bilimsel yetkinlikleri olmayan ve konuyla ilgisiz kişilerin medya üzerinden yaptığı yorum ve öneriler, tüketicileri yanlış yönlendiriyor. Halk sağlığının olumsuz etkilenmemesi ve bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi için; gıda bilimi ve teknolojisi konusunda eğitimi olmayan kişilere kesinlikle itibar edilmemeli.”