Robotik çiftlikler verimliliği artırıyor

Çiftlik Günü Buluşmaları kapsamında İzmir’de çiftçiler ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Lely Türkiye Genel Müdürü Jülide Ateş, robot sistemlerin kullanıldığı çiftliklerdeki verim artışının altını çizdi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.05.2017 07:51
  • Güncelleme Tarihi : 17.05.2017 07:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Robotik çiftlikler verimliliği artırıyor haberinin görseli

EMİRCAN IŞILDAK

Süt hayvancılığı konusunda faaliyet gösteren uluslararası şirket Lely’nin Türkiye Genel Müdürü Jülide İyigün, “Lely ile Çiftlik Günü Buluşmaları” kapsamında İzmir’de çok sayıda çiftçi ve basın mensubuyla bir araya geldi. Organizasyonda süt sığırcılığı sağımında kullanılan robotik ya da bir diğer adıyla otonom sistemler hakkında bilgi veren İyigün, çiftliklerde kullanılan robotlar ile verimliliğin yaklaşık yüzde 10 artış gösterdiğini ve stresten uzak, mutlu hayvanlar yetiştiğini dile getirdi. Basın mensuplarına Türkiye’de yeni kullanılmaya başlanılan sistem hakkında detaylı bilgi de veren Lely ekibi, basın mensupları ve çiftçilerle Menemen İlçesi’nde bu teknolojiyi kullanan bir çiftliğe de ziyarette bulundu.

“TÜRKİYE POTANSİYELE SAHİP”

Toplantının ev sahipliğini yapan Lely Türkiye Genel Müdürü Jülide İyigün, “Bize göre Türkiye’deki potansiyel gerçekten çok yüksek ancak çiftlik başına ortalama hayvan varlığı ve verimlilik anlamında hala Avrupa’ya göre çok gerideyiz. Örneğin, çiftlik başına ortalama hayvan varlığı Türkiye’de yaklaşık 5 iken bu değerin İngiltere’de 149, Hollanda’da 103, Almanya’da 61, İtalya’da 50 olduğunu görüyoruz. Hayvan başına yıllık süt üretimi ise Türkiye’de yaklaşık 3 ton iken Avrupa’da bu ortalamanın 8 ton seviyesinde olduğu görülüyor. Diğer taraftan, Avrupa’da ülke başına ortalama 3 milyon olan süt sığırı sayısının Türkiye’de 6 milyona yaklaştığını dikkate alırsak, daha profesyonel bir yaklaşımla ulaşılabilecek potansiyelin büyüklüğü ortadadır” dedi.

MUTLU HAYVAN SAĞLIKLI VERİM

Türkiye’deki süt hayvancılığı konusuna da önemle vurgu yapan Jülide İyigün, “Lely olarak Türkiye pazarını çok önemsiyor, bu kadar büyük potansiyele sahip bir ülkede süt hayvancılığının çok daha profesyonel ve daha verimli yapılabileceğine inanıyoruz. Bu anlamda, biz Lely Türkiye olarak kendi rolümüzün büyük olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yirmi yılı aşkın süredir süt hayvancılığı için yenilikçi ürünler geliştiren ve dünyanın dört bir yanında ürünleri kullanılan bir markanın tüm uzmanlığını ve bilgi birikimini Türkiye’ye getirebilme imkanına sahibiz. Nitekim işbirliği içinde olduğumuz tüm işletmelerimizde, çiftçilerimiz Lely ile birlikte hayvancılığa bakışlarının değiştiğini ve işletmelerinin farklı bir seviyeye taşındığını ifade ediyorlar. Örneklerle somutlaştırmak gerekirse, Lely çözümleri kullanan işletmelerde, işletme sahipleri, hayatlarını sağım ve yemleme saatlerine bağlı yaşamak zorunda değiller, çalışanlara ilişkin problemler ve insan kaynaklı hatalara maruz kalmıyorlar, kazançları gözle görülür şekilde artıyor ve işletmelerini her an her yerden bilgisayar, tablet veya akıllı telefonla takip edip yönetebiliyorlar. Öte yandan, süt sağım robotlarının ilk yatırım maliyetleri konvansiyonel sistemlere göre daha yüksek görünse de işçilik, enerji kullanımı gibi operasyonel giderlerdeki düşüş, hastalıkların erken teşhisi ile azalan maliyetler, yem veriminin artırılması, süt kalitesinde ve veriminde sağlanan artış bu yatırımı çok daha akıllı ve karlı bir tercih haline getiriyor. Özetle, Lely robot teknolojileri ile çiftliklerde verimlilik ortalama yüzde 10 artırıyor ve hem inekler hem de çiftçiler mutlu oluyor” diye konuştu.

ROBOTLARLA SAĞIM VERİMİ ARTIYOR

Süt sağım robotu olan Lely Astronaut teknolojisi sayesinde tüm sağım süreci; memelerin temizlenmesi, ön süt alımı, her meme lobuna özel sağım ve sağım sonrası memelere dezenfektan püskürtülmesi tamamen insansız olarak gerçekleştiriliyor. Süt sağım robotları bu işlemlerin yanı sıra sütün kalitesi ve hayvan sağlığına ilişkin birçok veriyi de çiftçilere sağlıyor. IFCN’in verilerine göre Türkiye' de 1 milyonun üzerinde süt sığırcılığı yapan işletme bulunuyor. Türkiye’deki çiftliklerin yüzde 75'inden fazlası 1-10 baş hayvana sahipken, 50 baş ve üzeri hayvan varlığına sahip işletmeler yüzde 2’nin altında kalıyor. Sağımda robotik sağım teknolojisini kullanabilenler, minimum 50 baş ve üzeri kapasiteli işletmeler. Bu işletmelerin de yüzde 99’u sağım odası ya da kilit arkası ahır içi küçük sağım sistemlerini tercih ediyor. Avrupa ve tüm dünyada 1992’den beri kullanılan süt sağım robotları ülkemizde henüz 5 yıldır ve az sayıda işletme tarafından kullanılıyor. Avrupa’da yapılan süt hayvancılığı gerek işletmelerin verimliliği gerekse süt kalitesi olarak bize göre çok daha ileri bir noktada bulunuyor. Bu işletmelerde sürekli olarak veri toplanıyor ve analiz ediliyor. Bu analizler sayesinde kızgınlık takibi, hayvan sağlığı ve süt kalitesi çok daha etkin şekilde yönetilebiliyor. Türkiye’deki işletmelerin çoğunun kendi yemini üretememesi maliyetlerin yükselmesine neden oluyor ve ayrıca bu işletmelerde kurallara uygun yapılmayan sağımlar ya da kötü işçilik ve hijyen sorunları sebebiyle birçok hastalık ve süt verimi kayıpları yaşanıyor.