- Gündem
- 04.05.2025 15:58
Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Ertan Soydan, bu dönemin temasını “Değişim, Eğitim, Büyüme” olarak belirlediklerini söyleyerek Rotary’nin bugüne kadar yürüttüğü ve bu tema doğrultusunda yapacakları çalışmaları anlattı
ONURHAN ALPAGUT-RÖPORTAJ
Dünya’nın en eski ve köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Rotary 115 yıllık bir geçmişe sahip. Gerçekleştirdikleri projeler saymakla bitmiyor. Yaptıklarıyla topluma katkı sağlıyorlar. Uluslararası Rotary’nin bu dönemki teması ise “Rotary Fırsatlar Yaratır”. İlkses Gazetesi olarak görüştüğümüz Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Ertan Soydan’ın Rotary ile tanışması arkadaşı vesilesi ile olmuş. Soydan’ın Rotary geçmişi ise gerçekleştirdiği başarılı projeler ile dolu. Urla Rotary Kulübü ile başlayan Rotary kariyerine şu anda 2440.Bölge Federasyonu Başkanı olarak devam ediyor. Soydan’ın bu dönem bölge teması ise “Değişim, Eğitim, Büyüme”. Bölgeye bağlı kulüpler sürdürülebilir projelerinin yanı sıra temaya uygun projeler yürütüyor. Pandemi döneminde dahi çalışmalarına ara vermeyen Rotary’nin Başkan Soydan liderliğindeki çalışmalarını gelin birlikte kendisinden dinleyelim.
Sizi kısaca tanıyalım?
1953 Tire doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi burada tamamladım. 1970 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi’ne derece ile girdim. 1974 yılında Makine Mühendisi, 1977 senesinde de Yüksek Mühendis unvanını aldım. Özel bir firmada bölüm mühendisi olarak işe başladım. Kısa bir süre sonra aynı firmanın İzmir Şubesine Pazarlama Müdürü olarak tayin edildim. Önemli projelerde görev aldım. 1982’de Mert Teknik Anonim Şirketi’nin İzmir Şubesi’ni kurdum ve Bölge Müdürü olarak çalışmaya başladım. Bu görevimi sürdürürken aynı zamanda 1998’den 2002 yılına kadar Efe Endüstri A.Ş’nin Genel Müdürü olarak görev yaptım. 2016 yılı Haziran ayında tüm görevlerimden ayrılarak kendi şirketimi kurdum. Halen firmanın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev yapıyorum.
Rotary ile yollarınız nasıl kesişti?
2002 senesinde Urla’ya taşındım. O zamanlar Urla Rotary Kulübü yeni kurulmuştu. İzmir Ticaret Odası’ndan bir arkadaşım Urla Rotary Kulübüne üye olmuş. Beni de üye almaları konusunda tavsiyede bulunmuş. 2008-2009 döneminde ben de bu şekilde Rotary ailesine katılmış oldum. Kulüp yönetiminde aldığım çeşitli görevlerden sonra 2015-2016 döneminde Urla Rotary Kulübü Başkanı oldum. Bu dönemde birçok proje ve etkinlikte yer aldım. Urla Rotary Kulübü’nde başkanlık sürecim bittikten sonra her dönem bölge görevleri aldım. Bütün bu aldığım görevlerden sonra da bu dönem (2020-21) Rotary 2440. Bölge Federasyon Başkanı oldum.
Dünyanın en eski ve köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Rotary hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Rotary dünyada iyi niyet ve barışın korunmasına inanan ve bu alanda hizmet veren iş ve meslek sahibi, çevresine duyarlı ve kendinden önce hizmet ilkesini benimseyen insanların dünya ölçeğinde birleştiği 115 yıllık bir sivil toplum kuruluşudur. Rotary’nin en basit şekli ile anlatımı; ‘kendinden önce hizmet’tir. Toplumsaldır, toplumun sorunlarına duyarlıdır, toplumun ihtiyaçlarına yönelik toplumu geliştirmek ve bilinçlendirmek için çalışır. Evrenseldir, kültür elçisidir, barışçıdır. Barışın, tüm kültürlerin birbirini tanıması ve yakın ilişkiler kurması ile mümkün olabileceğinin bilincindedir. Bu sebeple farklı ülkelerde eğitim fırsatları yaratır ve burs olanakları sağlar. Geliştiricidir. Gençlerin liderlik ve mesleki gelişimleri için dünya çapında eğitimler düzenler. Rotary, dünyada 1,3 milyon, Türkiye’de ise 235 kulüp ile 6 bin rotaryenin “Kendinden Önce Hizmet” idealinde buluşarak daha yaşanabilir ve daha barışçıl bir dünya için var gücüyle çalıştığı uluslararası dev bir sivil toplum kuruluşudur. Faaliyetlerinde dörtlü özdenetimi esas alır; “Düşündüklerimiz, söylediklerimiz ve yaptıklarımız; gerçeğe uygun mu?”, “İlgililerin tümü için adil mi?”, “İyi niyet ve daha iyi dostluklar sağlayacak mı?”, “İlgililerin tümü için yararlı mı?” Rotary tüm çalışmalarını, projelerini ve faaliyetlerini öncelikli 7 odak alanında yapar; “Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü”, “Anne ve Çocuk Sağlığı”, “Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi”, “Temiz Su ve Hijyen”, “Temel Eğitim ve Okuryazarlık”, “Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma”, “Temiz ve Yaşanabilir Çevre”.
Uluslararası Rotary’nin bu seneki teması ‘Rotary Fırsatlar Yaratır’ ve sizin bu dönemki temanız ise ‘Değişim, Eğitim, Büyüme’ bu kapsamda neler hedefliyorsunuz?
Dönem temamız: Rotary Fırsatlar Yaratır. Niye? Çünkü Rotary’de burada yaptığınız bir proje bir hizmet dünyanın başka bir yerinde başka birileri için fırsat yaratır. İşte bu nedenle dönem temamız; Rotary Fırsatlar Yaratır. Biz de bu temaya uygun olarak; temel stratejik önceliklerimizi belirledik. Değişim, her konuda ve her alanda. Dünyada değişmeyen tek şey değişimin kendisi. Bizler de değişime ayak uyduracağız ve değişimin bizleri yenmesine izin vermeyeceğiz. Örnek olarak; Türkiye’de ilk defa belki de dünyada ilk defa bir bölge asamblesini bir Rotaract Kulübü düzenlendi. Yani mecazi bir söylemle; gençler ağabeylerinin organizasyonunu mükemmel şekilde yaptılar. Eğitim ayağında gençlere vizyon kazandırıcı eğitimler planlıyoruz. Büyüme de ise biz bölgemizi her açıdan büyütmek istiyoruz. Burada sadece kantitatif değil kalitetatif bir büyümeyi de hedefliyoruz. ISO-9001 belgesini bölgemize getirmek istiyoruz. Ayrıca yeni modellerle yeni kulüpler kurmak ve Rotary ağımızı genişletmek istiyoruz.
Projelerinizi gerçekleştirirken nereden fon yaratıyorsunuz?
Öncelikle projelerimizi kulüplerimiz yapıyor. Bizim projelerimizi yapmak için destek aldığımız Rotary Vakfımız var. Kulüpler her dönem Rotary Vakfına bağışlar yaparlar. Bunlar yıllık Fon olabilir, Çocuk Felci Fonu olabilir, ya da bireysel destek fonları olabilir. Vakfa yapılan bu bağışların yarısı projeler için tekrar bize geri döner. Ayrıca projeler için yabancı ülkelerin kulüpleri ile ortaklıklar yapılır oradan fon yaratılır, yine yabancı bölgelerin DDF (Bölgeye Ayrılmış Fon)’larından destek alınır ve fon yaratılır. İçeride ise kulüp hem kendi kaynaklarını kullanır, hem sponsorluklar bulur ve hem de diğer kulüpleri projeye ortak yaparak fon yaratır.
Dünyayı etkileyen Kovid-19 pandemi sureci hepimizin hayatını farklı şekillerde etkiledi. Siz bu dönemde ne tür çalışmalar yürüttünüz?
Pandeminin ortaya çıkması ile birlikte kulüpler hemen harekete geçtiler. Tıbbi malzemelerin sıkıntısının çekildiği ilk günlerde bizler ilgili hastaneler ile görüşerek acil ihtiyaçlarını tespit ettik ve kulüplerimizi o hastanelere tıbbi malzeme yardımı için teşvik ettik. Bu olay tüm bölgemizdeki illeri kapsadı ve kulüplerimiz toplam değeri 500 bin TL’yi bulan tıbbi malzemeleri sponsorluk yoluyla temin edip ilgili pandemi hastanelerine yetiştirdiler. Neler bunlar; N95 maske, cerrahi maske, siperlik, önlük, tulum, eldiven ve dezenfektan gibi… Burada önemli olan kulüplerin bunu en çok ihtiyaç duyulan anda ihtiyacı olan sağlık birimlerine sponsorlukla temin ederek yetiştirmeleridir. Yine o günlerde Rotary Vakfı Dünya Afet fonundan bölgemize 25 bin dolarlık bir yardım geldi. Onunla iki adet ventilatör (solunum cihazı) temin ettik ve Celal Bayar Üniversitesine bağışladık. Daha sonra Bölge Vakıf Komitemiz bir Küresel Teşvik Projesi hazırladı. Bu Proje tutarı 135 bin dolar. Bu tutarın 80 bin dolarlık kısmı Rotary Vakfından gelecek ve 8 adet Solunum Cihazını kapsıyor. Bu proje Rotary Vakfı tarafından onaylanmak üzere onaylandıktan sonra hemen cihazların teminini yapacağız. Bunun ardından 5 adet Ege Üniversitesi, 2 adet Uludağ Üniversitesi ve 1 adet Dokuz Eylül Üniversitesi üzere bağışlanacak.
Rotary sürdürülebilir projeler yürüten bir sivil toplum kuruluşu. Bu bağlamda siz geçmişten gelen hangi projeleri devam ettireceksiniz? Yine aynı şekilde sizin de devamlılık arz eden projeleriniz olacak mı?
Rotary’nin en önemli özelliği görev süresinin sadece bir yıl olması. Tüm kulüplerin bağlı olduğu Federasyon Başkanlığı da aynen böyle, görev süresi bir yıl ve çok olağanüstü durumlar haricinde görev bir yıl sonra devrediliyor. Bu bizlere hem kulüplerde, hem de bölgede yapılan projelerin sürdürülebilir olmasını getiriyor. Kulüplerimizin pek çok sürdürülebilir projeleri var, bunları burada sıralarsak sayfalar yetmez. Biz Bölge Federasyonu olarak; önceki dönemlerden gelen; Afet Barınak Paketi, Cumhuriyet Kazanımları, Kültür-Sanat Etkinlikleri, Köyümüze Rotary Geldi, Rotary Okulda, Trafik, Çanakkale 30 Ağustos Yüzme Yarışları, Anıtkabir Programları, Cumhuriyet Yemeği, 29 Ekim Cumhuriyet Kutlamaları, Rotary Barış Ormanı gibi sürdürülebilir projelerin hepsi için bir komite kurduk ve projelere aynen devam ediyoruz.
Gençlere, gençlerin eğitimine çok önem verdiğinizi söylediniz. Bu dönem onlarla birlikte ve onlar için ne gibi projeler hedefliyorsunuz?
Biz bu dönem; dönem projelerimizi gençlere yönelik olarak hazırladık. 2 tane temel proje alanımız olacak; Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0, Temiz ve Yaşanabilir Çevre. Bu eğitimleri vermek üzere “Dijital Rotary Kampüs’ünü” kurduk ve bütün eğitimleri bu kampüste vereceğiz. Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0’ın yanında gençlere Robotik eğitimleri de vereceğiz. “Temiz ve Yaşanabilir Çevre” temel başlığı altında; Geri Dönüşüm, Karbon Ayak İzi, Enerji Verimliliği, İleri Tarım Uygulamaları (Tarım 4.0), Çevre farkındalık ve benzeri konularda gençlere yönelik eğitimler vereceğiz. Yine gençlere yönelik bir programımız olan ‘Rotary Yarının Liderlerini Arıyor’lar (RYLA) düzenleyeceğiz. Beş adet “Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0” temalı, beş adet de “Temiz ve Yaşanabilir Çevre” temalı RYLA’lar düzenleyeceğiz. Ayrıca 4 adet de Robotik eğitimi (Robotlar ile beraber) düzenleyeceğiz. Tüm bu eğitimleri gençlere vizyon kazandırmak amaçlı olarak yapacağız. Gelecekte Türkiye’mizi daha ileriye seviyelere taşıyacak “Vizyoner Genç Liderler” yetiştirmek en temel amacımız olacak.