- Gündem
- 15.05.2025 23:32
Kurbanlık hayvan pazarında fiyatların yüksekliği alıcıları zorlarken hayvancılıkla uğraşanlardan her şeye rağmen işini devam ettirmek isteyen de var seneye bu işi yapmak istemeyen de var
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER
Kurban Bayramı yavaş yavaş yaklaşırken şehirlerde kurbanlık pazarları da kurulmaya başlandı. Çiğli Kaklıç kurbanlık hayvan satış yerinde çadır kuran kurbanlık hayvan satıcıları da pazarda müşterilerini bekliyor. Hem çiftlikte hem de kurbanlık hayvan pazarında olan hayvan sahipleri bu sene yüksek fiyatlardan dolayı insanların alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek şikayet ediyor. Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı zorluk yaşadıklarını belirten hayvancılardan seneye bu işi yapmak istemediğini söyleyenler de var.
BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYORUM
İki yıl önce babasını kaybettikten sonra babasının işini devam ettirmeye çalıştığını belirten Kardeşler Besicilik’ten Sadık Sindi, “On gündür kurbanlık pazarındayım. Babam vefat ettikten sonra 2 senedir hayvancılıkla uğraşıyorum. Daha önce kuafördüm. Kendimize bir potansiyel üretmeye başladık. Bu sene geçen seneden daha kötü. 22 bin TL’den 80 bin TL’ye kadar kurbanlık danalarımız var. Daha çok ilerletmeyi düşünüyorum bu işi bu şartlarla nasıl olur bilemiyorum ama işimi sürdürmek, baba mesleğini sürdürmek istiyorum. Güzel gidiyor şu anda müşterilerimiz bizden memnun kalıyor. Ancak yem fiyatları aldı başını gidiyor. Bir çuval yem 380 TL oldu. Ben 2 sene önce başladığımda bir çuval yemi 65 TL’ye almıştım. Su faturası çok geliyor ve masraflarımız çok ağır baş edemiyoruz. Bu kadar soruna rağmen bu işe neden girdim hiçbir zaman demedim. Ben bu işte gelecek görüyorum. Düzgün insan, dürüst insanın her zaman geleceği vardır. Daha güzel yerlere varmak istediğimiz için güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Tarım ve hayvancılıkta girdi maliyetleri çok arttı ama ben düzeleceğini düşünüyorum” dedi.
İŞLERİMİZ YARI YARIYA DÜŞTÜ
Çiğli’de ‘Adakçı Hayro’ olarak bilinen 18 yıldır hayvancılıkla uğraştığını ifade eden Hayrullah Özsoy da şunları söyledi: “Pazar durgun ağabey. İnsanlar pek gelmiyor. Geçen sene koç 2 bin 3 bin TL arasındaydı bu sene 3 ile 6 bin TL arasında değişiyor. Yem pahalı olduğundan dolayı bize hep zarar yazıyor. Yoncayı 110 TL’den zorla aldım. Besi yemi olmuş 350 TL. Bu sene işimiz hakikaten zor. Ben geçen sene bu zamanlar 65 koyun boyamıştım. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Bugüne kadar 200 koyundan 29 tanesini sattım. Kesimhanem, çalışanlarım var. Burada her sene kurbanlık vazifesini yaparken insanlar memnun ayrılıyorlar ama insanların bu sene alım gücü yok. Ben artık bu koyunları nasıl satacağım bilmiyorum. Günlük yem parası bin 500 TL. 2 tane de çobanım var her biri 6 bin TL maaş alıyor. Daha bu koyunların aşısı var, güdümü var. Elektrik ve su parasını de hesaplayınca hep zarardayız şu anda hiç karımız yok. Seneye ben bu işi yapmayacağım. Bayramdan sonraki ilk gün kapıya burası kiralıktır diye yazacağım. Ben bu şartlara dayanamam. Aylık 65 bin TL yem parası veriyorum, koyunun gelirine bakıyorum, kendi gelirime bakıyorum zor geçiniyorum. Kim şu anda deseki para kazanıyorum yalan söyler. Çünkü hesap ortada. Devlet şu anda büyükbaşın kesimini de istemiyor. İnsanlar 110 TL’den kesim olunca biraz sevindi ama şu anda 65 TL’den inek kesiliyor. İlk başta insanlar sevindi ama şu anda kesimde yok. İnsanlar bu şartlarda nasıl et yiyecek. Bugün eve misafir gelse 2 kilo et alsanız aç kalırsınız. Allah yardımcımız olsun” diye konuştu.
1 TON 100 KİLOLUK KURBANLIK
Çiftliğimizde yetiştirdiğimiz 1 ton 100 kiloluk danamızın adı reis. Kendimiz besledik ve büyüttük. Fiyatı 80 bin TL’ydi. Maşallah alıcısını da buldu. Akar İnşaat’a sattık danamızı hayırlı olsun. Her sene 1 tonluk dana yetiştirip kurbanlık pazarına çıkartabiliyoruz. İnşallah seneye de yine bu şekilde bir hayvanı yetiştirip kurbanlık pazarına çıkartabiliriz.