Sağkal’ın projesi başarıyla tamamlandı

Sağlıkta Kalite Derneği’nin AB’den hibe desteği aldığı ‘Güçlü STK SAĞKAL ile Sağlıkta Kaliteli İletişim’ projesi başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında toplam 514 hasta ve 137 hekimin katılımı ile yapılan araştırma sonuçlarına göre hastaların ve hekimlerin iletişim sürecine farklı yaklaştıkları ortaya çıktı


  • Oluşturulma Tarihi : 24.12.2019 11:03
  • Güncelleme Tarihi : 24.12.2019 11:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sağkal’ın projesi başarıyla tamamlandı haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
Sağlıkta Kalite Derneği(SAĞKAL) tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği(AB)’nden ‘Yerel Sivil Toplum Kuruluşları Hibe Programı’ kapsamında hibe desteği alan ‘Güçlü STK SAĞKAL ile Sağlıkta Kaliteli İletişim’ projesi başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında işbirliği yapılan iştirakçi kurumlar başta olmak üzere, destekleyen kurumların katılımı ile gerçekleşen proje kapanış toplantısında, ‘Güçlü STK SAĞKAL ile Sağlıkta Kaliteli İletişim’ projesinin kazanımları aktarıldı. Yürütülen Avrupa Birliği Projesi kapsamında ‘Sağlıkta Kaliteli İletişim’ konusunda 15 kamu-STK ve üniversiteden, 32 katılımcının katılımı ile düzenlenen çalıştay ile kurumların bu konuda dile getirdiği sorunlar, çözümler ve potansiyel işbirliği fırsatları değerlendirildi. Hem anket hem de çalıştaydan elde edilen sonuçlar ışığında hazırlanan ‘Hasta ile İletişim Yeni Ufuklar: Sağlıkta Kaliteli İletişim’ eğitim programı ile 10 eğitimci yetiştirildi. Düzenlenen 11 Bilgilendirme toplantısında hekimler, tıp fakültesi ve hemşirelik fakültesi öğrencileri, sağlık personeli ve hasta gruplarından 500 kişiye ulaşıldı ve eğitim verildi. SAĞKAL hibe programı kapsamında Türkiye’den 15 farklı il’e verilen yaklaşın 2 milyon 100 bin Euro hibe desteği içerisinde seçilen 38 STK arasında yer aldı. İzmir’e önemli bir AB desteği kazandıran ve başarıyla yürüten SAĞKAL, kamuoyu yaratma gücü yüksek bir STK olma yolunda dev bir adım atmış oldu. Proje kapsamında ‘SAĞKAL’ın idari, savunuculuk ve iletişim becerilerine geliştirmek’ amaçlandı ve örnek bir STK olması için yeniden yapılanması sağlandı.
“MESAFE ALABİLECEKLERİNE İNANIYORUZ”
Toplantıda konuşan SAĞKAL Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cüneyt Tuğrul, doktor ile hasta arasındaki iletişimin önemli olduğunu, gerek tanı ve gerekse tedavi sürecini etkilediğini belirtti. Tuğrul, proje kapsamında toplam 514 hasta ve 137 hekimin katılımı ile yapılan araştırma sonuçlarına göre hastaların ve hekimlerin iletişim sürecine farklı yaklaştıklarını ifade ederek, “Çoğu doktor iletişim sürecini tatmin edici bulmadığını, hastaların kendisini anlamadığını belirtiyor. Bunun nedeni olarak işaret edilen sorunlar, hastaların anlama düzeylerindeki yetersizlik, sağlık okuryazarlığı seviyesindeki düşüklük, kültürel farklılık, hastalardaki önyargı, duygudaşlık eksikliği ve yanlış bilgi kaynaklarıdır. Dolayısıyla, hekimlerin iletişim sürecinde yaşadıkları tatminsizliğin hastalardan kaynaklandığını düşündükleri anlaşılmaktadır. Diğer taraftan hastalar da hekimlerin yeteri kadar açıklama yapmamalarını, konuşurken tıbbi terim ve kavram kullanmalarını, hastayı yeterince dinlememelerini başlıca iletişim sorunu olarak göstermektedir. SAĞKAL olarak iletişimin kalitesinin arttırılabileceğine, her kesimin birbirini anlama konusunda mesafe alabileceklerine inanıyoruz” diye konuştu.
“600’E YAKIN PROJE BAŞVURUSU GELDİ”
Dış İşleri Bakanlığı AB Başkanlığı temsilcisi Ceyhan Çiçek ise “STK’ların bu hibelerden faydalanmasını istiyoruz. Temel amacımız ise yerel düzeyde kalmış, potansiyelini harekete geçirememişlere bir motivasyon olmasını, değişim ve dönüşümüne katkı sağlamak istiyoruz. 600’e yakın proje başvurusu geldi. 15 ilde bunu destekledik. SAĞKAL’ın projesi örnek bir proje. Programın amacına en iyi şekilde hazırlanan ve sonlandırılan bir proje. AB projesi üretmek zor bir süreçtir. Bu projelerin devamının gelmesini diliyorum” dedi. SAĞKAL Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Değirmencioğlu da yürütülen proje kapsamında aynı zamanda SAĞKAL’ın sivil toplumda örnek bir başarı öyküsü olarak yürüttüğü ‘Umut Atölyesi Evleri’nin kurumsallaşması ve yaygınlaştırılmasının amaçlandığını söyledi. Değirmencioğlu, kurulduğu 2016 yılından günümüze 137 kadına 9 bin 498 gece konaklama imkânı sunan Umut Evleri, kanser hastalığı ile mücadele eden ve barınma sorunu yaşayan kadın hastaların tedavi sürecinde konforlu ve yeterli beslenmenin temin edildiği bir ortamda ve tümüyle ücretsiz olarak barınma ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. Değirmencioğlu, “Farklı ilçe ve hatta illerde yeni umut evleri kurabilmek amacıyla ve SağKal’ın değerlerini geleceğe güvenli şekilde aktarabilmek için bir çalıştay düzenlendik ve buradan elde edilen sonuçlar doğrultusunda bir kurumsallaşma modeli tasarladık” dedi.
İKİ YENİ PROJE
SAĞKAL Proje Koordinatörü Zeliha Silleli Ünal proje kapsamında yapılanlar hakkında detaylı bir sunum yaptı. Sağkal’ın artan yönetim kapasitesi ile Sivil Toplum Diyaloğu kapsamında açıklanan güncel hibe programlarını da yakından takip ettiklerini belirten Zeliha Silleli Ünal 2 yeni proje için proje dosyası hazırladıklarını belirtti.