- Gündem
- 11.05.2025 16:49
Kurdaki dalgalanma halk sağlığını da vurdu. İthal tıbbi ürünlere ulaşılamayan ortopedi bölümlerinde ameliyatlar rafa kalktı. SES’ten ‘Halk sağlığına darbe’ çıkışı gelirken, boyun fıtığı ameliyatı beklediği için felç kalma riskiyle yüz yüze kalan Hatice Akkan yaşadığı çaresizliği anlattı
ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Döviz kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle medikal malzeme temininde yaşanan sorunlar devam ediyor. İthal tıbbi ürünlere kurdaki belirsizlik nedeniyle ulaşılamayan hastaneler özellikle ortopedi gibi bölümlerde ameliyatları ertelemek ya da iptal etmek zorunda kalıyor. Malzeme sıkıntısı sebebiyle hizmetlerin sekteye uğramasını, “Halk sağlığına bir darbe” sözleriyle eleştiren Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, teknik ekipman ve malzemelerin alınması için hastanelere ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini savundu. Malzeme eksikliğinden dolayı aylardır boyun fıtığı ameliyatı olamayan Hatice Akkan isimli yurttaş ise, “Felç kalma ihtimalim var, kolumda his kaybı yaşıyorum. Acilen ameliyat olmam gerekiyor ama malzeme yok diye yapmıyorlar” diyerek yaşadıklarına isyan etti.
BÜTÇENİN ARTIRILMASI GEREKİYOR
Artan döviz kurunun malzeme tedarikinde etkili olduğuna dikkat çeken SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “Özellikle son dönemde hastanelerden bu konudaki geri dönüşler çok fazla. Hayati dediğimiz ameliyatların maalesef durma seviyesine geldiği haberleri bize de geliyor. Bunların temel noktası, Sağlıkta Dönüşüm Programı’dır. Özellikle kamu-özel ortalığı ile beraber oluşan şehir hastaneleri ile birlikte artık sağlığın iyice özelleştiği bir durum söz konusu. Maalesef kamu hizmetinin yavaş yavaş bitirilmeye başlandığı, parası olanın sağlığa ulaştığı, olmayanın ulaşamadığı bir durum söz konusu. Bunun temel noktaları da yine her yıl yapılan bir bütçe görüşmeleri... Özellikle sağlığa ayrılan bütçenin maalesef çok düşük olduğunu ısrarla eleştiriyoruz. Sağlığa ayrılan bütçenin büyük bir kısmı özel hastanelere ve ilaç sanayisine bir şekilde aktarılıyor. Temel ekipman ve malzemelerin alınması için hastanelere ayrılan bütçe ise kuş kadar kalıyor. Ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği bir süreçte sağlığa ayrılan bütçenin artık biran önce artırılması gerekiyor” dedi.
HALK SAĞLIĞINA DARBE
Yalnızca ameliyatların ertelenmesi ya da durdurulması değil, hastanelerdeki en temel malzemelerin temininde dahi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Batmaz, “Sağlığa ayrılan bütçede oluşan enflasyon oranı ve döviz kurundaki dalgalanma sağlığı bitirme seviyesine getirdi. Artık ulaşılabilir bir sağlık hizmeti maalesef söz konusu değil. Ekipman eksikliğinin yanı sıra hastanelerden her gün birçok sorun yaşandığına dair haberler geliyor. Sadece ameliyatların durması değil birçok hastanede en temel malzemelerde bile eksiklikler yaşanıyor. Eğer sağlıkta dönüşüm programı biran evvel bitirilmezse ve sağlığa ayrılan bütçenin enflasyona ve döviz kuruna yenik düşürülmesinin önüne geçilmezse sağlık ulaşılamaz hale gelecek. Ertelenen ameliyatların hepsi halk sağlığına birer darbedir. Önümüzdeki süreçte bu durumun takipçisi olacağız. Pandemi ile biriken kronik rahatsızlıklar ve ameliyatların hepsi yeni yapılmaya başlanıyor ama bu sefer de malzeme sorunu yaşıyoruz. Döviz kurundaki artıştan dolayı medikal firmalar malzeme vermek istemiyor. Çünkü verdiğinde döviz artarsa tekrar o malzemenin yerine yenisini koyamıyor. Hastanelerde para yok, malzemeleri borçla alıyorlar. Tıbbi malzemeleri hastanelere temin eden yerler artık vermek istemiyor. Çünkü zarar ettiklerini söylüyorlar, onların zararı da halk sağlığını zarara uğratıyor. Bugün halk sağlığı büyük bir tehlike altında... Bu düzen böyle gitmez. Biran önce Sağlıkta Dönüşüm Programı durdurulmalı, özel hastanelere ve ilaç sanayisine ayrılan bütçe sağlık hizmetlerine aktarılmalı” ifadelerini kullandı.
FELÇ RİSKİM VAR
İzmir’de yaşayan Hatice Akkan da medikal malzeme temininde yaşanan sorun sebebiyle mağdur olan yurttaşlardan biri... Boyun fıtığı rahatsızlığı yaşayan Akkan, tıbbi ürün eksikliğinden dolayı aylardır ameliyat olamıyor. Özel hastanelerde ameliyat masrafının çok yüksek olduğunu ve karşılayacak durumu olmadığını söyleyen Akkan, felç kalma riski bulunduğunu söylüyor: “Boyun fıtığı şikayetiyle Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’ne başvurdum. Doktor, ‘Acil ameliyat olman gerekiyor’ dedi. Çok fazla ağrım vardı, kolumda yüzde 40 his kaybı yaşadım. Ameliyatı kabul ettim ama malzeme sıkıntısı olduğunu söylediler. Ameliyat için bir tarih vermediler. Daha sonra Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde gittim. Orada da ‘Şu an malzeme yok biz seni arayacağız’ dediler. Aradan 1 ay geçti hala arayan yok. Özel hastanelerde ameliyat için 40-60 bin TL arası ücret istiyorlar. Bunu verecek durumum yok. Konuyla ilgili dilekçe verdim, CİMER’e yazdım. Felç kalma ihtimalim var. Acilen ameliyat olmam gerekiyor. Engelli bir oğlum var, bu süreçte ona da yardımcı olamıyorum. Hayatım zindan oldu.”