- Gündem
- 08.05.2025 09:47
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Melike Karakaya, rahim ağzı kanserinin erken teşhisini sağlayacak mikroçip hakkında basın açıklaması düzenledi
EMİNE YALÇIN
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Melike Karakaya, her yıl 270 bin kadının hayatını kaybettiği rahim ağzı kanserinin erken teşhisini sağlayacak bir mikroçip geliştirdi.
Amerikalı bilim adamlarını bile hayrete düşüren buluş, yüzde 100 başarıya ulaştı. Eczanelerde satılması planlanan erken teşhis çipinin hem maliyeti çok düşük hem de sonuç için sadece yarım saate ihtiyaç var.
O İŞLEM ARTIK ZOR DEĞİL
Dünya çapında bir ilk olan buluşun ayrıntılarını paylaşmak üzere basın açıklamasına katılan İKÇÜ Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, rahim ağzı kanserinin 45 yaş altı kadınlarda ölüm sebebi olarak 3. sırada yer aldığını dile getirerek, rahim ağzı kanserinin önemli bir kanser türü olduğuna dikkat çekti. 30 yaşını geçmiş kadınların mutlaka her 5 yılda 1 tarama yaptırması gerektiğine vurgu yapan Akhan, Tarama, rahimden sürüntü alınarak mikroskop altında uzman kişiler tarafından değerlendirilen bir işlem. Bu işlemi kolaylaştırmak adına Melike Karakaya Hocamız projeyi geliştirirken TÜBİTAKtan aldığı teşvik ile çalışmalar yaptı. Boston Üniversitesi ile birlikte çalıştılar. Tarama testlerini kolaylaştıracak bir cihaz ürettiler dedi.
KISA SÜREDE SONUÇ VERİYOR
Üretilen cihaza rahimden alınan sürüntü konulduğu zaman uzman doktor ihtiyacı olmadan cihazın 10 dakika içinde sonuç verdiğini ifade eden Prof.Dr. Galip Akhan, bu sebeple bu cihazın sağlık alanında çığır açacağını savundu.
2 DAKİKADA 1 KADIN YAŞAMINI YİTİRİYOR
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Melike Karakaya ise dünyada yaklaşık 2 dakikada 1 kadının her yıl ise 270 bin kadının bu kanser nedeniyle yaşamlarını yitirdiğini ileri sürerek, 13 aylık çalışma sonucu erken teşhisi kolaylaştırmak adına bir cihaz ürettiğini söyledi. Ülke adına gurur verici olan bu çalışmayı en kısa sürede Sağlık Bakanlığı desteği ile kullanıma hazır ve uygulanabilir hale getirmek istediğini de sözlerine ekleyen Karakaya, yeni neslin rahim ağzı kanseri erken teşhis çipinin sadece ülke adına değil dünyadaki tüm kadınlar adına çok büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Karakaya, Şu an için özel firmalardan teklif alıyorum ancak ben Sağlık Bakanlığı ile uygulanabilir hale getirmeyi hedefliyorum. Çünkü biliyorum ki devletimiz kadınları bilinçlendirmek adına kadınlara verdiği birçok eğitim var diye konuştu.
O TEST ZAMAN KAYBINA YOL AÇIYOR
Günümüzde yaygın olarak kullanılmak durumunda olan teşhis metodu Pap-Smear testinin sonucunu almanın haftalar sürdüğünü ve bu testin yapılabilmesi için bu konuda özel eğitim almış patalojistlere ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Karakaya, Bunun yanı sıra smear testinin düşük hassasiyette olmamasından kaynaklı, hastaya miktar analizi de yapılabilen moleküler testinde uygulanması gerekmektedir. Ancak bu test çok pahalı cihaz, ekipman ve alanında uzman personel ile temiz laboratuvar koşullar gerektirdiği gibi 2 haftadan fazla süren bir zaman kaybına da yol açmaktadır. Bu nedenle ucuz, dayanıklı, portatif ve hasta başına az bir örnek miktarı ile yaklaşık yarım saat içinde cevap alabileceğimiz mikroçiplere olan ihtiyaç elzemdir diye konuştu.