Sayfa Yükleniyor...
Atanamayan diyaliz teknikeri Mehmet Güzel, “Diyaliz teknikerliği bölümü okuyan kişilerin birçoğu işsiz kaldı. Sağlık Bakanlığı bizlere 2019’dan sonra atama sözü vermişti. Ancak bu söz tutulmadı” dedi
AYSELİN UZUN / ÖZEL HABER
Sağlık Bakanlığı’nın 2019’da diyaliz teknikerlerine verdiği atama sözünü tutmadığını ve 35 bin mezundan 20 bininin geçim sıkıntısı nedeniyle farklı bir sektörde yöneldiğini iddia eden atanamayan diyaliz teknikeri Mehmet Güzel, diyaliz teknikerinin sorunlarına dikkat çekti. Kendisinin de 2015’te diyaliz teknikerliği bölümünden mezun olduğunu ifade eden Güzey, mezun olduktan sonra inşaatta çalışmak zorunda kaldığını belirtti. Güzel, haklarını birçok yerde aramalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını dile getirerek “Diyaliz teknikerliği bölümü okuyan kişilerin birçoğu işsiz kaldı. 2019’da verilen sözler tutulsaydı. Bizler şimdi kendimize bir hayat kurmuş olacaktık. Sırf atanamadığı için evlenemeyen, hayatını kuramayan genç arkadaşlarım var. Sürekli atanma umuduyla yaşıyoruz. Hayatı erteliyoruz. O yüzden artık devletin diyaliz teknikerliği mezunlarına verdiği sözü tutmasını ve bizi hayallerine kavuşturmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.
35 BİNİN 20 BİNİ FARKLI BİR SEKTÖRDE
Mehmet Güzel, diyaliz teknikerliği bölümünden mezun olan birçok kişinin işsiz kaldığı için kendilerine bir hayat kuramadığını vurguladı. Güzel, mezun olduğu günden beri, her gün bu konuda bir gelişme beklediklerini ancak olumlu bir haber alamadıklarına değindiği konuşmasında “Diyaliz teknikerliği bölümü okuyan kişilerin birçoğu işsiz kaldı. Sağlık Bakanlığı bizlere 1 Mart 2019’dan sonra atama sözü vermişti. Ancak bu söz tutulmadı ve kadroda oluşan açık kanunlara aykırı bir şekilde çalıştırılan, dosyaya imza yetkisi bulunmayan, bu bölümü okumamış kişilerle dolduruldu. Bizler ise mecburen farklı sektörlere yöneldik. Örneğin ben 2015 yılında mezun oldum ve iş bulamadığım için o yıldan bu yana bezen inşaat bazen de fırında çalışıyorum. Hepimiz buna mecbur bırakıldık çünkü geçim sıkıntısı çekiyoruz. Bugün baktığımızda bu bölümden mezun olan 35 bin kişiden 20 bini farklı bir sektöre yöneldi. 2019’da verilen sözler tutulsaydı bizler şimdi kendimize bir hayat kurmuş olacaktık. Sırf atanamadığı için evlenemeyen hayatını kuramayan genç arkadaşlarım var. Sürekli atanma umuduyla yaşıyoruz. Hayatı erteliyoruz” ifadelerini kullandı.
VERİLEN SÖZÜN TUTMASINI İSTİYORUZ
Güzel, sağlık sektöründeki diyaliz teknikeri açığının bölümün mezunlarından giderilmediğini, onların yerine imza yetkisi dahi bulunmayan kişilerin diyaliz teknikeri olarak çalıştırıldığını iddia etti. Öte yandan bu kişilerin kendilerine kıyasla makine hakkında çok daha az bilgiye sahip olduğunun da altını çizen Güzel, “Geçen sene 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremde bizim bölümümüze olan ihtiyacın fazlalığı bir kez daha anlaşıldı. O bölgeye bizler de gönüllü olarak gittik. Halbuki ihtiyaç durumunda yeterli donanıma sahip diyaliz teknikerlerinin görev başında olması gerekirdi. Şu anda görüyoruz ki bizim bilgi birikimimizin yarısı kadar insanlar, bizim işimizi yapıyor. Fakat bizler atanamıyoruz. Bu işin inceliklerini bilmeyen, kapsamlı bilgiye sahip olmayan kişiler ileride hem hastanın hem de sorumluların başsını büyük derde sokabilir. O yüzden Artık devletin diyaliz teknikerliği mezunlarına verdiği sözü tutmasını ve bizi hayallerine kavuşturmasını istiyoruz” diye konuştu.
HABER MERKEZİ