Sayfa Yükleniyor...
Ege Üniversitesi ile İzmir Halk Sağlığı arasında imzalanan protokolle Bornova İlçesinde ikamet eden lohusa, bebek ve gebe, riskli gebelere yönelik sağlık alanında birtakım hizmetler yürütülecek
ONURHAN ALPAGUT
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü ile İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında Bornova İlçesinde ikamet eden lohusa, bebek ve riskli gebelere yönelik, EÜ İzmir Atatürk YO Müdürlüğü, EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı koordinatörlüğünde bir dizi çalışma gerçekleştirilecek.
EÜ Senato salonunda düzenlenen protokol törenine EÜ üst yönetimi, EÜ Atatürk Sağlık Yüksekokulu Müdürü, EÜ Sağlık Bilimleri Dekanı Prof.Dr. Esin Çeber Tufan, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Bediha Kızılkaya katıldı.
PROTOKOL KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
Ege Üniversitesi adına Rektör Prof.Dr. Candeğer Yılmaz ve İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzmanı Dr. Bediha Kızılkayanın imzaladığı protokol ile start alan projeler kapsamında; Bornova İlçesindeki lohusa, bebek ve gebe, riskli gebelerin evlerinde izlenmesi, değerlendirilmesi, riskli olanların riskleri doğrultusunda uygun tıbbi bakım alacakları kurum veya kurumlara sevki ile gerekli tıbbi bakım, tetkik, tedavi ve destek hizmetlerine ulaşmaları sağlanacak. Ayrıca iki kurum arasında imzalanan protokol ile ebelik bölümü lisans eğitimi alan öğrencilerin eğitimleri desteklenirken öğrenciler Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ana çocuk sağlığı programları ve uygulamaları konusunda bilgilendirilecek.
İŞİMİZİ ŞANSA BIRAKMAMALIYIZ
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirirken, yenileşmeye açık projeleri protokoller ile yazılı belgeler haline getirmeyi seviyoruz. Bu proje de bizim ilklerimizden. İmzaladığımız protokol ile kadınlarımıza ne zaman gebe kalınmalıdır, hangi koşullar yerine getirilmelidir, hangi değerlere bakılmalıdır tüm bunların eğitimini vereceğiz. Bilimin bu düzeye geldiği bir dönemde hiç bir şey rastgele yapılamaz. Hele bir mucize için bu durum söz konusu dahi olamaz. Risk grubu için; gebeliğin planlanması ve farkındalığın oluşturulması için bireye ve yakınlarına anlatılması gerekiyor, gebelik ortaya çıktığında bu durumun sağlık içerisinde ilerlemesi için çalışmalar gerçekleştireceğiz. Doğum sonrası loğusa döneminde kadının sağlıklı bir biçimde topluma geri kazandırılması gerekiyor. Buna yönelik de çalışmalarımız olacak dedi.
"İZMİR İLKLERİN ŞEHRİDİR"
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Bediha Kızılkaya ise, Yıllardır Ege Üniversitesi ile işbirliği içerisinde çalışmaktayız. Halkın hastalanmaması için neler yapabiliriz? Bu sorunun cevabını verme derdindeyiz. İmzaladığımız protokolün temel amacı; annelerimizin ve bebeklerimizin sağlığını korumak. Hepimizin bildiği gibi Anne ve bebek ölümleri bir ülkenin sosyo-ekonomik gelişmişliğini belirleyen en büyük ölçütlerdir. Bu anlamda Türkiye'nin birçok yerinde adımlar attık. İzmir'de bu ilklerin bir parçası konumunda. Protokol kapsamında; doğum yapan annelerimizi evlerinde ziyaret edeceğiz. Onların doğum sonrası sağlığını korumasına yardımcı olacağız" diye konuştu.
Haber Merkezi