- Gündem
- 03.07.2025 16:21
Türk Sağlık Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin, sağlıkçıların yıpranma payları hakkında açıklamalarda bulundu
AHMET TOPRAK
Türk Sağlık Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin, sağlık çalışanlarının hak ettiği yıpranma payı hakkının bir an önce verilmesi gerektiğini ifade etti. Son olarak 25 Ağustosta 694 sayılı KHKda cezaevlerinde görevli infaz ve koruma memurlarına 4 yıla 1 yıl olarak bir yıpranma payı verildiğini söyleyen Zengin, Bu gelişmeyi eleştirmek bir yana cezaevlerindeki memurların bunu hak ettiğini düşünüyoruz. Sağlık çalışanlarının hakkı olan yıpranma payında ipe un serilmekten vazgeçilmelidir. Son olarak kamu çalışanlarının sukutu hayale uğratan toplu sözleşmede de yıpranma payı konusunda varılan anlaşma tabir caizse endişe vericidir. 2015 yılındaki toplu sözleşmede yıpranma payının bilim kuruluna havale ederek iki seneyi boşa geçiren Memur-Sene bağlı sağlık-sen bu seneki hizmet kolu toplu sözleşmesinde 28. maddede yer alan Sağlık kurum ve kuruluşlarında kimlerin hangi şartlarda ve süreyle fiili hizmet süresi zammından yararlanıp yararlandırılmayacağı hususunda çalışma yapılmasına karar verilmiştir şeklindeki bir maddeyi imzalamışlardır şeklinde konuştu.
İMKANSIZI İSTEMİYORLAR
Zengin, sağlıkçıların bir an önce bu hakkın verilmesini istediklerini belirterek, Çok merak ediyoruz. 694 Sayılı KHK ile ceza infaz kurumu müdürü, idare memuru, infaz ve koruma baş memurları, infaz ve koruma memurları ile cezaevinde mahkumlarla irtibat ve görev içinde olan diğer çalışanlara yıpranma payı hakkı tanınmıştır. Cezaevinde görevli herkese yıpranma payı bir ayrım yapılmadan verilmiştir. Böylesine bir örnek varken sözde yetkili sendikanın bu ayrımı yapma isteği nereden gelmektedir. Yoksa böyle bir durumun alt yapısını hazırlama görevimi kendisine verilmiştir ki buna imza atmıştır dedi. Zengin, Biz Türk Sağlık-Sen olarak sağlık hizmetlerinde görevli tüm çalışanlara herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan tüm mesleklerde olduğu gibi bir yıpranma payı verilmesini istiyoruz. Daha önce yayınlanan nöbete göre yıpranma payı, 82 yıl çalışılırsa 2.5 yıl yıpranma payı hakkı gibi gerçekleşmesi imkansız bir yıpranma payı istemiyoruz. Bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz diyerek açıklamalarını sonlandırdı.