- Gündem
- 20.04.2025 21:02
İzmir'de yılsonuna kurulması hedeflenen 15 Halk Sağlığı Merkezi ile ilgili konuşan Türk Sağlık Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, 24 saat nöbet sistemiyle çalışması planlanan HASAM'lar için personel sıkıntısı olacak. Planlama iyi yapılmalı dedi
TANER UYANIKER
Türk Sağlık Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol yaptığı basın açıklamasında yeni kurulacak Halk Sağlığı Merkezi (HASAM) ve aile hekimliğindeki sıkıntılara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
İzmir'de yılsonuna kurulması hedeflenen 15 Halk Sağlığı Merkezi ile ilgili çekincelerini dile getiren Doğruyol, Yaklaşık bin 500 metrekare alana tekabül eden HASAM'lar için şehir merkezlerinde bina bulmak, ya da nüfus dağılımına uygun bina bulmak nerdeyse imkansız. Kiralama usulüyle bulunmak istenen yüzlerce binanın aylık kirasının yaklaşık 30-100 bin TL arasında olduğu düşünülürse, kamu adına büyük bir savurganlığı da ortaya koymaktadır. Bina konusunda yapılması gereken bürokratlara 2-3 ay süre vermek değil, en az 3 yıla yayılarak kamu binalarının yenilenerek ya da yeni yeniden yapılarak devletin parasını çar-çur etmemektir. Kiralanan ya da kiralanmak istenen bazı bina sahiplerinin siyasi oluşumlarla içli dışlı olması da irdelenmesi gereken bir konudur dedi.
HASAMDA SORU İŞARETİ!
24 Saat nöbet sistemiyle çalışması planlanan HASAM'lar için personel sıkıntısı olacağı da iddia eden Doğruyol, HASAMların en önemli kurulma gerekçelerinden biri de, İllerimizde kurulmaya çalışılan şehir hastaneleri faaliyete geçtiğinde şehir merkezlerindeki hastanelerin kapatılması, şehir merkezlerindeki özellikle acil hastaların gidebileceği bir yerin oluşturulmasıdır. Hastane acillerinde çalışan doktor arkadaşların zamanla HASAM acillerine çekilmesi, acil eğitimi olmayan aile hekimlerinin HASAM'larda nöbet tutturularak, vatandaş ile aile hekimini karşı karşıya bırakma gayretinin sağlıkta şiddeti arttıracağı da açıktır. Zaman içerisinde aile hekimlerinden hizmet alan vatandaşların HASAMlardan hizmet alacağı, aile hekimlerine uğramaz olan vatandaşın ardından aile hekimlerinin sözleşmelerinin de yeniden değerlendirileceğini de adeta bu günden görmekteyiz diye konuştu.
AİLE HEKİMİ SIKINTISI
29 Nisanda yapılan aile hekimliği yerleştirmelerinde birçok pozisyonun boş kaldığını ve aile hekimliğine olan ilginin çok düşük kaldığına dikkat çeken Doğruyol, Şu anda pek çok aile hekimi 4 bin nüfusun üzerinde vatandaşa hizmet veriyor. Aile hekimliğinde kişi başına düşen nüfusun 2 bin 500'lere çekilmesi planlanırken, 29 Nisan'da ilimizde yapılan aile hekimliği yerleştirmesinde, 46 aile hekimliği pozisyonu açıldı ve 12 tanesine talep geldi. 34 aile hekimliği pozisyonu boş kaldı. Yani hekimler tarafından tercih edilmedi. Ayrıca yaklaşık 135 aile hekimliği birimi de hemşirelerimiz tarafından tercih edilmedi ve boş kaldı. Günübirlik sağlık politikaları oluşturmak ve uygulamaya koymak, hem sağlık çalışanlarımızın hem vatandaşlarımızın aleyhinedir. Sağlık politikaları en az 50 yılı kapsayabilecek planlamalar üzerinden yapılmalıdır. Devlet bizim devletimiz, hizmet veren bizim çalışanımız, vatandaş bizim vatandaşımızdır dedi.