- Gündem
- 21.07.2025 15:51
Sayfa Yükleniyor...
Sağlık çalışanlarına yönelik giderek artan şiddeti protesto eden doktorlar, İzmir Sağlık Platformu’nun çağrısıyla iş bıraktı. Sağlıkçılar, “Şiddet varsa hizmet yok” dedi
E. ÇAĞLA GENİŞ
Sağlık çalışanlarına yönelik giderek artan şiddeti protesto eden doktorlar, İzmir Sağlık Platformu’nun çağrısıyla birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlarda iş bıraktı. Sağlık alanında yaşadıkları sorunların çözümü için bir gün süreyle iş bırakan sağlık çalışanları, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra Konak Sümerbank önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya; geçtiğimiz günlerde Bornova’da reçete yazmadığı gerekçesiyle darp edilen aile hekimi Nuri Ersoy Yoğurtçu’nun yanı sıra çevre illerden çok sayıda sağlık çalışanı da katıldı. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarının temsilcileriyle sorunun çözümüne yönelik işbirliğine gitmesi gerektiğini belirten İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Birol Kocaman, “Sağlık Bakanı 1,5 yıldır görüşme talebimize yanıt vermemektedir. Artık tek bir sağlık çalışanının bile şiddete uğramasına tahammülümüz yoktur. Sağlıkta şiddeti önleyici yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Aksi takdirde sağlıkta etkin bir şiddet yasası çıkana dek haklı mücadelemiz artarak devam edecektir” ifadelerini kullandı.
NE İLK NE DE SON OLACAK!
Ortak basın açıklamasını okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Birol Kocaman, “29 Mart tarihinde Bornova’daki Yunus Emre 29 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli meslektaşımız ve sağlık çalışanları saldırıya uğramıştır. Geçtiğimiz hafta yaşanan bu olay ne ilk ne de son olacaktır. Biz hekimler ve sağlık çalışanları, bu koşullar altında görevimizi yerine getiremiyoruz. Yetkililerden bir an önce sağlıkta şiddeti önleyici, yaptırım gücü yüksek yasal değişiklik istiyoruz. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanmaktadır. Kapıdan giren her kişinin potansiyel bir tehlike olabileceği duygusu hekimlerde ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarında tarifsiz gerginlik yaratmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarının temsilcileriyle sorunun çözümüne yönelik işbirliğine gitmesi zorunludur. Sağlık Bakanı 1,5 yıldır görüşme talebimize yanıt vermemektedir. Artık tek bir sağlık çalışanının bile şiddete uğramasına tahammülümüz yoktur. Sağlıkta şiddeti önleyici yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Aksi takdirde sağlıkta etkin bir şiddet yasası çıkana dek haklı mücadelemiz artarak devam edecektir” dedi.
Şiddeti önleyen yasaların biran önce çıkması gerektiğini vurgulayan Aile Hekimleri Federasyonu Genel Başkanı Özlem Sezen, “Artık organize hale gelmiş bir şiddet var. Bugün buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Bütün illerden buraya gelen arkadaşlarımız ‘şiddet varsa biz yokuz’ dedi. İşe gitmedi eylem yaptı. Biz özveri ile çalışmamıza rağmen gerekli desteği görmezsek nasıl hizmet verebiliriz. Biz artık sesimizin duyulmasını, şiddeti önleyen yasaların çıkmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
BİR YEMİN ETTİK ANCAK…
Aile Hekimleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Recep Pehlivan ise, “Biz sağlık çalışanları bir yemin ettik. Bu yeminde deontoloji var, bu yeminde etik var, bu yeminde şifa vermek var. Bu yeminde hasta hekim arası kutsal ve güvene dayalı muayene var. Önce zarar vermeme var. Ancak bu yeminde hastanın her istediğini yapmak yok! Bu yeminde kişinin kendisi gelmeden işlem yapmak yok. Bu yeminde kanunlara aykırı işlemler yok! Bu yeminde yalan beyanla çeşitli raporlar hazırlamak yok! Savaşta bile dokunulmazlığı olan sağlık çalışanları artık görevi başında şiddete maruz kalıyor. Sözel şiddete maruz kalıyor. Tehdit ediliyor. Darp ediliyor ve maalesef öldürülüyor. Biz halkımızın sağlığını korumak için çalışmaya devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Ortak açıklamaya imza atan kuruluşlar şunlardan oluştu: İzmir Tabip Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Ege Şubesi, Sağlık ve sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi, Genel Sağlık Şubesi, Demokratik Sağlık-Sen İzmir Şubesi