Sayfa Yükleniyor...
Bal ihracatının istedikleri oranlarda olmadığını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Üyesi Kalpaklıoğlu, iyi bir ihracat rakamı için kaliteli bal üretiminin şart olduğunu söyledi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Türkiye’nin üretimde lider olduğu çam balının daha fazla ihraç edilebilmesi için üretim ve ihracatın desteklenmesi bekleniyor. Ege Bölgesi için önemli ihracat ürünlerinden biri olan çam balı Türkiye’de yılda 15-20 bin ton arasında üretiliyor ve yaklaşık 8-10 bin tonluk bal ihraç ediliyor. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu, bal ihracatında bilinçsiz ilaç kullanımı ve bürokratik işlemler nedeniyle istenilen seviyeye ulaşamadıklarını belirtirken, devlet desteği ile istenilen seviyeye ulaşılacağına dikkat çekti. Son dönemde bal ihracatının istedikleri noktada olmadığının altını çizen Kalpaklıoğlu, bunu iki sebebe bağladı. Kalpaklıoğlu, sebepleri şöyle açıkladı: “İhracat son zamanlarda artmaya başlasa da istediğimiz düzeyde değil. Bunun iki sebebi var. Bunlardan birincisi, çam balının kalitesinin yükselmesi gerekir. Arıcıların daha iyi üretim yapmaları gerekiyor. Bunun yanında bilinçsiz ilaç kullanımının olmaması gerekiyor.”
KUTU OLABİLİR - SADECE TÜRKİYE’DE
İç piyasada tüketiminden ziyade üretimin büyük bir kısmının Ege Bölgesi’nden ihraç edildiğini vurgulayan Kalpaklıoğlu, “Çam balı ihracatı bizim için çok önemli. Türkiye’de zaten çok fazla tüketim yok. Ortalama 15 ila 20 bin ton civarında üretim yapılıyor ve bu üretimin 8 ile 10 bin tonu ihraç ediliyor. Arıcılar için çok önemli. Biz de çam balını tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Çam balı sadece Türkiye’de üretiliyor” ifadelerini kullandı.
REÇETELİ KULLANIM VURGUSU
Bal ihracatının artması için, arıcılıkta reçeteli ilaç kullanımının önemine değinen Kalpaklıoğlu, “1996 yılından bu yana başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere bal ihracatı yapıyoruz. İhracat son zamanlarda artmaya başlasa da istediğimiz düzeyde değil. Bunun iki sebebi var. Bunlardan birincisi, çam balının kalitesinin yükselmesi gerekir. Arıcıların daha iyi üretim yapmaları gerekiyor. Bu noktada ilaç kullanımı çok önemli. Fazla miktarda ilaç kullanımı da bal ihracatını etkiliyor. Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda çok hassas ve onların değerleri bizimkinden daha düşük. Kalitenin yükselmesi adına arıcılıkta kullanılan ilaçların reçeteli satılması gerekiyor. Reçetesiz kullanılan ilaçlar arıcılığın kalitesini düşürüyor. Kontrolsüz bir şekilde kullanılan ilaçlar her yerden alınabiliyor. İlaçların kullanımı kontrol altına alınmalı ve eğitim çalışmaları yapılmalıdır. İlaç, bilinçsiz ve yüksek miktarda kullanıldığı zaman Avrupa’nın kabul ettiği limitler geçiliyor, Avrupa bu limitlere uyan ülkelerden bal ithal etmeye başlıyor. Dünyada birçok rakip ülke var” diye konuştu.
DEVLET DESTEĞİ YOK!
Bal için ihracat kontrollerinin ihracatçıları zorladığını aktaran Kalpaklıoğlu, devlet desteği aldıkları takdirde ihracatlarında ciddi oranda bir artış yaşanacağına dikkat çekti. Kalpaklıoğlu, “Bal ihracatında hiçbir yerde olmayan iki ihracat kontrolü var. Avrupa Birliği ülkeleri kendi laboratuarında da kontrol yapılmasını zorunlu tutuyor. Hem Türkiye’de analiz yapılıyor hem de yurt dışına gittikten sonra orada da analiz yapılıyor. Analiz sonuçları müşteriye gönderiliyor. Kontrol maliyetleri de dahil olmak üzere bal ihracatında hiç devlet desteği yok. Daha önce ambalajlı bal ihracatı için destek istedik talebimiz doğrultusunda söz verdiler ancak yerine getirmediler. Devlet desteği alırsak ihracatımız daha da artacaktır. Herkes ileri giderken bizim sektörümüz geriye gitti. Bal konusunda yapılan çalıştaya ihracatçılar olarak davet edilmedik. Bal ihracatının artması arıcılık için oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi