- Gündem
- 17.05.2025 09:33
Bütün dünyada yayılmaya devam eden ve binlerce insanın ölümüne sebep olan koronavirüs salgını, uzman ve ihracatçılara göre dünyada uluslar arası ticaret yapma şeklini de değiştirecek
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Koronavirüs salgını nedeniyle insanlar evlerine kapanırken birçok ülke de sınırlarını diğer ülkelere kapattı. Oluşan bu durum karşısında ticaretin nasıl gerçekleşeceği merak konusu oldu. Özellikle ihracat yapan şirketler ve firmalar bu durumdan nasıl çıkacağının yollarını ararken, uzmanlara göre e-ihracat fırsat olabilir. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akademisyen/Dış Ticaret Uzmanı Mutlu Yılmaz, koronavirüsün ihracata sıkıntı yaratacağını hatırlatarak, bu durumda e-ihracatın fırsat olabileceğinin altını çizdi. Öte yandan, salgının insanları ve ülkeleri birbirinden uzaklaştırdığını ifade eden Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar ise bu durumun dünyada ticaret yapma şeklini de değiştireceğini dile getirdi.
BÜYÜK BİR FIRSAT!
Yaşanan salgının hem şimdi hem de gelecek 3 ay içerisinde Türkiye ihracatında sıkıntı yaratacağını belirten Yılmaz, bu durumda e-ihracatın fırsat olabileceğinin altını çizdi. Yılmaz şöyle konuştu: “Büyük hacimli gönderimlerin özellikle Avrupa tarafından hem şu an hem de gelecek 3 ay içerisinde sıkıntı yaşanacağı ve yaşatacağı aşikar. 2019 yılında ihracat yapan ilk 5 ülkeyi baktığımızda ABD haricinde, diğer 4 ülkenin AB üyesi ülkeler oluşturmakta. Avrupa’da Koronavirüs’ten en fazla etkilenen ülkelere baktığımızda ihracatımızın üçüncü sırasında İtalya yer alırken, İspanya ise beşinci sırada yer almaktadır. Bu durumda e-ihracat kesinlikle fırsat olabilir. Peki E-İhracattan kastımız nedir? Kısaca onu tanımlayalım. Örneğin bir firma internet üzerinden yurtdışındaki başka bir firmaya ödemesi, sistem üzerinden alınmak üzere bir satış yaparsa buna İşletmeden-İşletemeye (Business to Business/B2B) derken, Bu firmamız ilgili ürününü bu sefer yurtdışındaki nihai alıcıya satarsa bu sisteme de İşletmeden – Tüketiciye/Business to Customer/B2C) demekteyiz. Ama her hâlükârda internet üzerinden ödemenin alınıp yurtdışına satılmasından bu sistemin hepsine ‘E İhracat’ demekteyiz. Mikro ihracat burada devreye giriyor. Halk arasında mikro ihracat olarak bilinen ve kargo taşımacılığına yönelik mevzuat e ihracat yapan firmalarımıza ayrı bir fırsat sunmaktadır.” Sistemin nasıl işleyeceğini de anlatan Yılmaz, “15 bin Euro’yu ve 300 kilogramı geçmeyen yurtdışına yapılacak gönderimlerle alakalı gümrükleme işlemleri devletimiz tarafından verilen yetkiye istinaden Gümrükleme işlemlerini yetki tanınan kargo şirketi olarak yapabilmektedir. Dolayısıyla ihracatçı firma, herhangi bir gümrük müşavirlik şirketi ile anlaşmadan, kargo firması bu hizmeti vermektedir. Bu kapsamda yetkilendirilmiş operatör (yani kargo şirketi) ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesini) düzenleme yetkisine sahip olabiliyor” diye konuştu.
TİCARET YAPMA ŞEKLİ DEĞİŞECEK!
Dünyada yayılmaya devam eden, insanların eve kapılmasına, ülkelerin ise kapılarını kapatmasına neden olan koronavirüs ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, salgının insanları birbirinden uzaklaştıracağını altını çizdi. Bu noktada ticaret yapma şeklinin de kökten değiştirebileceğini dile getiren Zandar, bu yaklaşımla beraber ticaret yapma şeklinde dijital yollar kullanmaya zorlayacağını ifade etti. EİB’in e-ihracat ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler de veren Zandar, “Dünya çok zorlu bir sınavdan geçiyor. Bu sınavın en ağır sonuçları ekonomi ve ticareti doğrudan etkileyecek. İnsanları birbirinden uzaklaştıran bu yaklaşım ticaret yapma sekli olarak dijital yollar kullanmaya zorlayacak. Fuarlar toplantılar dijital ortamlara taşınacak. Dış ticaret ise dijitalde B2B (Business to business) yani toptan satışlar ve B2C olarak ikiye ayrılacak. Bu bağlamda E ihracat en önemli konularımızdan biri haline gelecek. Ege İhracatçı Birlikleri olarak gecen sene bir ilk gerçekleştirip Türkiye’nin en büyük E ihracat seminerini İzmir’de gerçekleştirdik. Bin 200 kişinin katıldığı dev organizasyonda uzmanları E ihracat yapmak isteyen firmalar ile buluşturduk. Bu sene mart ayında yapmayı planladığımız ikinci seminerimiz maalesef iptal oldu. Amacımız ortam eski haline geldikten sonra bu organizasyonu yerine getirmek. Bunun yanında biz Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği olarak bir ilke daha imza attık. Sektörümüze yönelik bir B2B buluşma uygulaması geliştirdik. Bu uygulama sayesinde alıcılar aradıkları özelliklere sahip üreticiler ile uygulamamız üzerinde buluşacaklar. Biz ihracatçılarımızın dünya ile olan iletişimlerini sürekli kılmak için elimizden geldiğince çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.