Sayfa Yükleniyor...
SAMEKS Bileşik Endeksinin 2015 Aralık ayında bir önceki aya oranla 1.3 puan azalarak 50.9 puana gerilediğini söyleyen MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, Düşmeye rağmen 50 baz puanın üstünde yer alan veriler ve genel durum Ocak ayından sonra verilerin yükseleceğini ortaya koymaktadır diye konuştu
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkezi tarafından hazırlanan ve her ay sonu kamuoyu ile paylaşılan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verileri Swissotel Büyük Efes Kongre Merkezi'nde MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir ve SAMEKS veri hazırlama ekibi üyesi Dr. Özer Balkız tarafından açıklandı.
SAMEKS Bileşik Endeksi'nin dış etkenlere bağlı olarak değil iç hadiselere daha duyarlı olduğunu söyleyen Özdemir, Geçtiğimiz yıllarda SAMEKS verileri Gezi olayları ve 25 Aralık'ta 50 puan altına düştü. Bu dönemde güneydoğu hadiselerine rağmen yüzde 50 altına düşmemesi önemlidir. FED ve Rusya'ya da rağmen bu endeks verileri, iç dinamiklerimizin yerine oturduğunu gösteriyor. İçerideki sıkıntıların piyasayı hızlı şekilde hasta ediyor. İç dinamiklerdeki sağlık çok önemli. 50 baz puanın üstünde olduğumuz süreçte işlerin iyi olduğunu gösteriyor. Gerek Rusya gerek de Güneydoğunun düzelmesi ile ocak ayından sonra veriler yükselmeye devam edecek diye konuştu.
2016 DAHA İYİ OLACAK
2016 yılından beklentileri değerlendiren Özdemir, 2016 yılında yüzde 4.5 -5'ler düzeyinde büyüme öngördüklerini belirtti. Özdemir, 2016 yılının 2015 yılından iyi olacağına yönelik beklentilerini şöyle sıraladı: Gelecek yıl seçim olmaması ve FED kararlarına alışacak olmamız dolayısı ile 2016 yılının 2015'ten daha iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Onun dışında son dönemde ilk olarak hükümet ile asgari ücret konusundaki sıkıntıyı beraber mi aşacağız. Bizim mi üstümüzde kalacağı konusu var. İş dünyası maliyetler konusunda çok hassas. İşçinin alacağı bin 300 TL'de gözümüz yok. Ancak bunun uygun bir zemin içinde yürütülmesi ile problemler aşılabilir. İş dünyasının dış yatırımlara ihtiyacı var. Önümüzdeki günlerde hükümet bunun artması için çalışma yaptığını açıkladı. FED faizlerini arttıracak olması nedeniyle gelişmekte olan ülkelerden fon çekileceği söyleniyordu. Yatırım ortamı iyileştirilmesi kurulu bunun üzerinde çalışıyor. Asgari ücretin paylaşımı ve fon güvenliği açısından sorun olmayacaksa ilk yarı iyi olur. Güneydoğunun çözülmesi de önemli etki yapacak. Hükümet de bunların farkında. Ne kadar hızlı hareket ederlerse o kadar iyi olur şeklinde konuştu.
TÜİK İLE YÜZDE 70 UYUM
Sameks verilerinin hava tahmin raporları gibi önemli olduğuna işaret eden Özdemir, Türkiye'de TİM, TÜİK gibi istatistik veriler yayınlanıyor. TİM ve TÜİK verileri 2 ay gecikmelidir. Biz Aralık ayının verilerini açıklıyoruz verilerimiz çok güncel. Bizim verilere benzer veriler PİM olarak tüm dünyada hazırlanıyor. İstanbul Sanayi Odası, Sanayi PİM endeksini açıklıyor. Türkiye'de sanayi yüzde 20-29 oranında. Ana büyüklüğü hizmet sektörü alıyor, Bizim verilerimiz. Güncel ve hem sanayi hem de hizmeti açıklıyor. Aylık 500 firmadan bilgi topluyoruz. 2013 yılında karşılaştırmalı olarak test ettik. 2014 Ocak ayından itibaren yayınlamaya başladık. 36 aylık test edilmiş veriler var. Veriler Anadolunun her yerinden bin 100 üyeli havuzdan ve en az 500 yerden veri toplanmasıyla oluşuyor. TÜİK verileri ile yüzde 70 uyum var dedi.
TÜRKİYE 4 SEÇİM GEÇİRDİ
Özdemir, Türkiye'nin 4 tane seçim atlattığına değinerek, Son iki seçimde belirsizlik söz konusuydu. Türkiye 2 seçim arası sıkıntı çekmedi. FED faizleri de ikinci sıkıntı yaratan husustu. O süreçte dolarda belli yükselme meydana geldi. Öyle ciddi bir sıkıntı açıklama sonrası oluşmadı. Bir anda çıktı şimdi geri gelmeye başladı. Emtia fiyatlarının düşüyor olması özellikle petrolün düşmesi iyi bir durum. Bizden mal alanların petrol ihracatçısı olması nedeniyle satın alma güçleri düşüyor. Azerbaycan'da yüzde 40 devalüasyon oldu. İran'da siyasal anlamda sıkıntı yok. Irak önemli bir partnerdi ve son Suriye sıkıntısı. En son da Rusya hadisesi ile sıkıntı oldu dedi.
RUSYA 10 FİRMAYI KARA LİSTEDEN ÇIKARDI
Özdemir, Rusya sorununu da değerlendirerek şunları kaydetti: Rusya 6 ay içerisinde tekrar eski haline dönecektir. En son 10 tane tekstil firmasını kara listeden çıkardı. İş sadece domatesin başına patladı. FED faizlerinin kötü yansımaması ve Rusya ile yeniden ilişkilerin eski noktaya döneceği sinyalleri eskiye döneceğimiz gösteriyor. Seçimler de bitti. Dört yıl içinde sıkıntı olmayacak. Güneydoğu da güvenlik güçleri ve oradaki insanların çabaları ile sonuçlandırıldığında. İnşallah Türkiye hızlı bir şekilde büyüyecek. Türkiye yüzde 4 gibi büyüme gösterdi. Amerika yüzde 2 büyüdü. AB yüzde 1'ler civarında. Japonya büyüyemiyor. Bizim bu büyüme çok önemli. Siyasi istikrar çok önemli husustu. Dört yıl içinde siyasal istikrar ile ekonomik istikrar sağlanacak ve yeniden Türkiye eski büyüme hızını yakalayamasa da büyüyecektir. Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmaya gayret sarf edecektir.
SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜ ETKİLİ OLDU
SAMEKS verilerini açıklayan Dr. Özer Balkız, SAMEKS Bileşik Endeksi, 2015 Aralık ayında bir önceki aya göre 1.3 puan azalarak 50.9 puana geriledi. Endekste gözlenen bu azalışta, önceki aya göre sanayi sektörünün 4.3 puan, hizmet sektörünün ise 0.1 puan hız kaybetmesi belirleyici olmuştur. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi 50.9 puanlık değeriyle Aralık ayında ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürdüğüne işaret etmektedir. Buna ek olarak 2015 yılındaki 52 puan ortalamasıyla SAMEKS Bileşik endeksi Türkiye'nin yıl genelinde ekonomi çarklarını döndürdüğünü göstermiştir dedi. İstihdam üretim ve satın alım gruplarında düşme olduğunu belirten Balkız, Endeksi 50 baz puan ile belirliyoruz. Bir önceki aya göre düşmesine rağmen 50 baz puanın üstünde olması ile halen biz ekonomik aktivitenin canlandığına işaret ediyoruz. Aralık ayı sanayi üretimi verileri Ocak ayına da yansımaktadır. Aralık ve ocak ayı üretimlerinde bir miktar hız kaybı görüleceğini tahmin ediyoruz dedi.
Haber Merkezi