Sanat Sokağı ilgisiz kaldı

Urla Sanat Sokağı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının sokağı olumsuz etkilediğini belirten Urla Sanat Sokağı Yaklaşımı Kültür Derneği Başkanı Ozan Iskır, “Öncesinde sokağımız çok canlıydı. Ama şimdi istediğimiz ilgiyi göremiyoruz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 31.03.2018 07:52
  • Güncelleme Tarihi : 31.03.2018 07:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sanat Sokağı ilgisiz kaldı haberinin görseli
Sanat Sokağı ilgisiz kaldı haberinin görseli

KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER

Urla Sanat Sokağı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon, altyapı ve yenileme çalışmaları, insanların sokağa olan ilgisini düşürdü. Yaklaşık olarak bir yıl boyunca kapalı kalan ve dükkan sahiplerinin dahi dükkanlarına girememesinin yanında sokağın uzun süre boyunca kapalı kalacağı insanlar tarafından öğrenilince ilgi tamamen azaldı. Altyapı çalışmaları tamamlanmasına rağmen, restorasyon çalışmaların uzun sürmesi ve restorasyonu yapan firma ile belediye arasında yaşanan problem nedeniyle restorasyonun yarım kalması da sokağı olumsuz etkiledi. Tüm bunlara rağmen tekrar Sanat Sokağı’na ilginin artırılması için çalışmalar yapılsa da bu çalışmalar oldukça yavaş ilerliyor. Öte yandan kira fiyatlarının çok artması, dükkanların kapalı olması sokağın tekrar canlanmasına engel oluyor. Restorasyon çalışmaları öncesinde Sanat Sokağı’na olan ilginin çok yüksek olduğunu belirten Urla Sanat Sokağı Yaklaşımı Kültür Derneği Başkanı Ozan Iskır, restorasyon çalışmasının sokağa olan ilginin düşmesine neden olduğunu söyledi. Restorasyon çalışması öncesinde Sanat Sokağı’nda çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptıklarını dile getiren Iskır, “Sanat Sokağı bir restorasyon çalışmasından geçti. Onun öncesinde Sanat Sokağı’na olan ilgi kötü değildi. Burada çeşitli etkinlikler de yapıyorduk ama restorasyon sırasında sokak uzun bir süre kapalı kaldı. Dükkanlara bile girilemedi. Restorasyon süresi boyunca kapalı kalacağı herkes tarafından öğrenilince ilgi azaldı. Yaklaşık bir yıl kadar süren restorasyon işleminin olumsuz etkisi restorasyon işlemi bittikten sonra da devam etti. Şu anda çok hareketli olmasa da geçmiş dönemdeki hareketlenme yavaş yavaş başlıyor. Ancak bu yeterli değil” dedi.

RESTORASYON TAMAMLANAMADI

Restorasyon işinin sokak için sıkıntılı olduğunu ve restorasyonun tamamlanamadığını belirten Istır, “Belediyenin yaptığı ihaleyi bir firma kazandı ama firma çok problemli bir firma çıktı. Belediye ile firma arasına devam eden bir mahkeme var. Burada belediyenin bir suçu yok. Restorasyonu yapan firma ile ilgili bir sıkıntı var. Şu anda bireysel olarak binaları restore eden esnaflar var. Ama genel restorasyon durdu. Bazı binalar sıvalı olarak yarım kaldı ve restorasyon tamamlanamadı. Tarihi binaların çok olduğu bir yer burası ve kafana göre istediğin herhangi bir yeri dokunamıyorsun. Bir işlem yapmak için izin almak durumundasın. Sokağın geleceği olumlu gözükmekle birlikte biraz yavaş ilerliyor” şeklinde konuştu. Adının Sanat Sokağı olmasına rağmen sanatsal faaliyet yapan yerlerin de azlığına dikkat çeken Iskır, “3-4 tane sanatsal çalışma yapan yerler var. Sermaik, mozaik çalışması yapan birkaç tane dükkan ve heykeltıraş var. sanatçılara davet gönderiyoruz. Aslına bakarsak burada boş dükkan da yok. Burada birkaç tane boş dükkan olsa, buraya gelip sanat galerisi açacak, heykel atölyesi, resim atölyesi açacak sanatçılar var ama boş yer yok. dükkanların çoğu dolu ve birkaç tanesi de onarımda. Sanat Sokağı’nda yeni mekan açılacak yer yok” diye konuştu.

SANAT MEKANINDAN ÇOK ECZANE VAR

Sokak için sanatsal bir faaliyet dışında mekan açılmaması konusunda girişimler yaptıklarını belirten Iskır, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Sokakta yaklaşık 11 tane eczane olduğunu ama eczane sayısının yarısı kadar sanatsal çalışma yapan yer olmadığı aktaran Ozan Iskır şöyle konuştu: “Sanatsal bir faaliyet dışında mekan açılmaması için encümen kararı çıkartılması için görüşme yaptık. Bundan sonra Sanat Sokağı’na gelecek kişilerin işletme faaliyetlerinin kısıtlanması için birkaç defa görüşme yatık ama karar çıkartamadık. Belediyenin öyle bir yaptırımı yok. Adı her ne kadar Sanat Sokağı olsa da maalesef sanatsal faaliyetleri göremiyoruz. Burada sağlık ocağı var ve Sanat Sokağı’nda 11 tane eczane var.” Sanat Sokağı’nda fiyat problemi olduğuna dikkat çeken Ozan Iskır, 2 yılda fiyatların inanılma derecede yükseldiğini belirterek, “Sanat Sokağı’nda son 2 yılda fiyatlar inanılmaz yükseldi. Sanat Sokağı’ndaki dükkan fiyatları, kiraları hem satılık hem kiralık olan yerlerin fiyatları çok arttı. Bu bedelleri karşılayacak kadar Sanat Sokağı’nda iş yapılamıyor. Sokağa o kadar ilgi yok.

KAPALI DÜKKANLAR CANLILIĞI ENGELLİYOR

Sokakta kapalı dükkanlar olduğunu ve inşaat halinde olan yerlerin olduğunu dikkat çeken Iskır, “Bunlar sokaktaki istenilen canlılığı engelliyor. Bu bir süreç ve bu çalışmaların bitmesi ile daha iyi noktaya gidebiliriz. Şu anda bu sokağa gezmek için gelen insanlar inşaatla, restorasyon çalışmasıyla veya kapalı dükkanlarla karşılaşılıyor. Şu anda restorasyonun bitmesi ve mekanların açılmasını beklemekten başka çare yok. Yaz sezonu yaklaşıyoruz. Tam hazır değiliz. Yapısal anlamda kısa dönemde yapabileceğimiz bir şey yok. Sanat Sokağı yolu kötüydü düzeltildi. Bundan sonra restorasyon işlemi nasıl devam edeceği konusunda bir bilgim yok. Bireysel anlamda insanlar bir şeyler yapıyor” dedi.

SOKAĞI CANLANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Dernek olarak hafta sonu etkinlikleri düzenleyerek sokağın canlanması için çalışmalar yaptıklarını belirten Ozan Iskır, “Yaz sezonunda cuma, cumartesi geceleri ve pazar günü sokakta stantlar kuruyoruz. Sanatçı arkadaşlarımız geliyor, eserlerini tanıtıyor. 80 civarında sanatçı oluyor. Canlı performanslar, workshoplar, canlı müzik yapıyoruz. Eğlenceli bir ortam oluşuyor ve sokağa da canlılık getiriyor. Yaz aylarında özellikle cumartesi gecelerinde sokak geç saatlere kadar çok kalabalık ve canlı oluyor. Buradaki dükkanların para kazanmasını sağlıyor. İlginin tekrar artması için hafta sonları belediye ile işbirliği yaparak etkinlikler yapıyoruz. Urla Belediyesi de Sanat Sokağı’nın canlanması için de bir çalışma yapıyor. Urla Belediyesinin Urla’yı tanıtırken özellikle kullandığı yerlerden birisi de Sanat Sokağı. Sanat Sokağı’nda inşaatı devam eden oteller var. Onlar faaliyete geçtiğinde burası daha da canlanacak” diye konuştu.

15 AY ATIL DURUMDAYDI

İzmir Valiliği İzmir İl Şube Müdürlüğü Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Ender Ülger ise, “Burada 15 ay bir restorasyon çalışması oldu. Öncesinde sokağımız baya bir hareketliydi. Çeşitli ressamlar, sanatçılar zanaatçılar gelip burada stant açıyorlardı. Güzel bir hava yakalamıştık ama komple bir restorasyon çalışması olunca bu maalesef olumsuz sonuçlara sebebiyet verdi. Binaların dış cepheleri hep yarım kaldı. Zaten restorasyonu yapan kişiler mahkemelik oldu. O Yüzden 15 ay atıl durumdaydı burası. Dışarıdan gezmek amaçlı gelen insanlar yoldan geçemezken, evleri burada olan kişiler dahi ulaşımı sağlayamıyorlardı. Hafta sonları etkinlikler oluyordu. Canlı müzikler yapıyorduk. Bu aktiviteler de zamanla kaybolmaya başladı. Şimdi yavaş yavaş canlandırmaya çalışıyoruz. Tasarım atölyeleri, butikler, kafeler var bu sokakta” dedi.

DÜKKANLAR GEÇ AÇILIYOR

Urla’ya talep fazla olduğu için kira fiyatları yükseldiğini ve İzmir dışından gelen taleplerini içi boş bir talep olduğunu söyledi. Dükkanların çoğu her zaman açık olmadığına dikkat çeken Ender Ülger, şöyle konuştu: “Bazı dükkanlar geç açıyor, kimisi hiç açmıyor. Dükkanların açılması için belli bir saat yok. Herkesin kendi özel işletmesi olduğu için rahat davranılıyor. Düzenli bir şekilde açılırsa durum değişebilir. Aynı zamanda görsellikte önemli. Yarım kalan inşaatın tamamlanması lazım. Biz kendimiz çiçeklerle, süslerle güzel hale getirmeye çalışıyoruz. Ancak yarım kalan binalar olduğu için çiçekler göze gelmiyor. İnşaata bakıyor insanlar. Restorasyon düzeldikten sonra vatandaşı buraya çekebiliriz. İmza günleri düzenlenebilir, şiir dinletileri yapılabilir, sokak tiyatroları yapılabilir. Bunları önceden de düşünüyorduk ancak restorasyondan sonra askıda kaldı.”

SANATA DAHA FAZLA YER VERİLMELİ

Sanat Sokağı’nda seramik sanatıyla uğraşan Esen Alakavuklu ise Sanat Sokağı’nda daha fazla sanatçının olması gerektiğini belirterek, “Sanat Sokağı var ama eksik daha fazla olmalı. Daha çok sanatçı burada yer açmalı. Yiyecek konseptinin olması güzel ama sanata daha çok yer verilmesini istiyorum. Buranın daha fazla tanıtılması lazım. Sanat Sokağı’nı hitap eden sanatçının burada daha fazla olmasını istiyoruz. Koskoca sokakta 3 seramik, bir mozaik, bir ressam, bir heykeltıraş var. Bu sayı çok az. Sanatın farklı dallarından insanlar buraya getirilmeli. Sokak tiyatroları burada yapılabilir. İlgi çok yok. Özellikle sanata karşı ilgi yok. Bu Türkiye’nin genel durumuyla aynı. Buraya daha fazla tur düzenlenebilir. Buranın daha canlı hale gelmesi için bu çalışmalar yapılabilir” dedi.