- Gündem
- 18.05.2025 09:44
İLKSES TV’nin Tarihe Bakış programında konuşan Tarihçi-Yazar Prof.Dr. Mehmet Çelik, sanat ve sporun diplomasideki önemine değindi ve yayında başarılı birçok isimle ilgili tespitlerde bulundu
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İLKSES TV’nin Tarihe Bakış yayınına konuk olan Tarihçi-Yazar Prof.Dr. Mehmet Çelik, sanat ve sporun diplomasideki yeri ve önemi hakkında konuştu. Moderatör Erdal Erek’in sorularını yanıtlayan Çelik, birçok örnek verdiği programda Türkiye’nin sanat ve spor dünyasındaki önemli isimlerle ilgili önemli bilgileri paylaştı. Prof. Dr. Çelik, tarihe mal olmuş sanatçı ve sporcuların yok edilmemesi gerektiğini belirterek, “Çizgi dışı adamlar; sporcu olur, bilim adamı olur, politikacı olur, sanatçı olur, ressam olur, futbolcu olur, bunları yok etmeyeceksiniz” dedi.
NAİM DÜNYA TARİHİNE GEÇTİ
Programda ilk olarak 20 Eylül 1988’de Seul Olimpiyatları’nda büyük başarılar kazanan dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Naim Süleymanoğlu ile ilgili konuşan Prof.Dr. Çelik, “Seul Olimpiyatları’nda bir halterci çıktı bütün dünyayı sarstı. Naim Süleymanoğlu o olimpiyatlarda 6 tane dünya rekoru kırdı. 9 tane de olimpiyat rekoru kırdı. Bir yarışmaya öyle bir etkinliğe katılan sporcular bir tane madalya alırlar. Altın olur, gümüş olur, bronz olur neyse. Fakat 6 dünya 9 tane olimpiyat rekoru kırarak bu altın madalyaları aldı ve bu kırdığı rekorlar da kendi rekorları gene. Yani bir rakibi yok. Dünya Halter Federasyonu toplandı tarihin gelmiş geçmiş en büyük haltercisi olarak kabul etti Naim Süleymanoğlu’nu. Bundan sonra kıyamete kadar bu rekorları kıracak halterci gelebilir mi bu Allah’ın işi buna bir şey diyemem. Ama normal insan şeyine baktığımız zaman böyle bir şeyin gelişi de çok zor olacaktır” dedi.
FETÖ’YE BOYUN EĞMEDİ
Naim Süleymanoğlu’nun dünyaya mal olacakken birdenbire ortadan kaybolup emekli olduğunu belirten Prof.Dr. Çelik, “Bu kadar başarıdan sonra bu adamın kayboluşunun nedeni neydi? Dışarıda müsabakalar oluyor halterle ilgili Naim Süleymanoğlu yok. Haltercilerin arasında bir görevi yok. Bir televizyoncu bunu yayına alalım da akşama kadar futbol yorumu yapan bir sürü saçma sapan adam konuşurken bunu alalım da bunu konuşalım diyen adam yok ortada. Bir tek gazetede bir fotoğrafı da yayınlanmadı. Bir tek televizyonda haber de yapılmadı. Bir gün baktım Zaman Gazetesi’nde birinci sayfada bir masa bir lokantada üzerine de ayyaş yazmış. Üç dört kişi daha oturuyorlar. Yemek masasında içki de var. O fotoğrafı görüp haberi okuduktan sonra akla şu geldi. Adam halter dünyasından çekildi kendisini içkiye verdi. Hem şöhret var hem para var. Bu şekilde değerlendirildi. Meğerse hadise bu değilmiş. FETÖ denen bizim milli futbolcuları kendisine mürit yapıyor. Bu da bu kadar şöhretli buna da kancayı atıyorlar. ‘Gel Hocaefendi’nin ziyaretine zaman zaman’ diyorlar. Bu buna yanaşmayınca boyun eğmediği için yok edeceğiz bunu diyorlar. Bu FETÖ’nün talimatı. Dünyaya bakın bunu nasıl kullanıyorlar; bir futbolcuyu, bir spor kulübünü… Her ülkeye gittiğinizde o ülke ayağa kalkacaktı. Oradaki halter federasyonları ile bu adam bunların başkanı olacaktı. Toplumu yönlendirecekti. Fakat FETÖ ben sana yar etmem dedi. Hiç kimsenin aklına gelmedi. Ondan sonra adam bitti” diye konuştu.
Programda birçok sanat ve spor dünyasına ilişkin isimlerle ilgili tespitlerde de bulunan Prof.Dr. Çelik’in konuk olduğu Tarihe Bakış programının tamamını İLKSES TV’den izleyebilirsiniz.