- Gündem
- 10.05.2025 17:06
Doğalgaz sanayi tarifesine yapılan son zamla birlikte bir yıl içerisinden toplam yüzde 549’luk bir fiyat artışının yaşandığına dikkat çeken Adnan Yıldırım, “Zamlarla sanayicinin rekabet gücü azalıyor” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
BOTAŞ’ın 1 Nisan itibarıyla elektrik üretim santrallerinin doğalgaz tarifesine yüzde 44,30, sanayi tarifesine yüzde 50 ve konut tarifesine ise yüzde 35 oranında zam yapılması ile birlikte doğalgaz tarifesi bir yılda santrallerde yüzde 638, sanayide yüzde 549, konutta yüzde 93 artmış oldu. Sanayi tarifesine en son yapılan yüzde 50’lik zam sonrası gazetemize değerlendirmelerde bulunan Ekonomi eski Bakan Yardımcısı ve Türk Eximbank eski Genel Müdürü Adnan Yıldırım, artan doğal gaz (elektrik, akaryakıt) fiyatlarının sanayi işletmelerine doğrudan etkilerini şu şekilde sıraladı: “İşletme sermayesi ihtiyacı, kullanıma bağlı ilave depo teminat ihtiyacı, girdi fiyatları, maliyetler, mamul fiyatları ve bankalarla limit/teminat sorunları oluşmaktadır.”
TEMİNAT ÖDEMEKTE GÜÇLÜK YAŞANACAK
Sanayicinin OSB’lerde teminatlarını ödemekte güçlük yaşayacağını söyleyen Yıldırım, “Bu zamlarla birlikte şirketlere daha çok işletme sermayesi lazım olacak. OSB’lerde elektrik ve doğalgaz ne kadar kullanılacaksa bunun için iki aylık bir teminat yatırılıyor. Bu teminatın sebebi ise borcunuzu ödeyemezseniz faturanız buradan karşılanıyor. Şimdi zamlarla birlikte bu teminat arttıkça sanayici bunu ödemekte zorlanır, dolayısıyla gider bankadan alır. Sanayicinin girdi fiyatları ve her türlü maliyeti artıyor. Kendi ürünlerinin mamul fiyatlarını arttırmak zorunda kalıyor. İşletme sermayesi ihtiyacını daha fazla karşılamak için daha çok limit ihtiyaçları doğuyor” ifadelerini kullandı.
REKABET GÜCÜ AZALIR
Zamlarla birlikte sanayicinin rekabet gücünün azalacağına da dikkat çeken Yıldırım, şunları söyledi: “Bu zamlar sanayicinin rekabet gücünü olumsuz etkiler. Artan ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan işletmeler üretim yapmakta zorlanacak. Artan maliyetlerle, bu koşullarda üretim yapmak zor hale gelir. Üretim yapılsa bile rekabet gücü ve ürettikleri mallara iç piyasada ÜFE çok artacağı için bir talep sorunu yaşanacak. Döviz kurlarına bağlı olarak ihracat değişebilir. Ama sonuç itibariyle sanayiciler bakımından bu olumlu bir tablo değil.”
ZAMLAR 6,5 KAT ARTTI
Doğalgaz ve elektrikte yaşanan zamların bu kadar yüksek olmasının sebebini TL’de yaşanan değer kaybına bağlayan Yıldırım, dünyanın hiçbir yerinde doğalgaz fiyatı 6,5 katına çıkmadı. Doğalgaz ve petrol fiyatları arttı ama sonuç itibari ile bizdeki artışların daha büyük bir kısmı Türk lirasının (TL) değer kaybetmesinden kaynaklanıyor. TL değer kaybetmemiş olsaydı doğalgaz ve elektrikte bu kadar bir artış olmazdı. Yüzde 100’lerin altında bir aralıkta olurdu. Son bir yıl içerisinde yüzde 100’ün üzerinde değer kaybeden TL, dünyadaki doğalgaz ve petrol sıkıntılarında diğer ülkelere göre 1 kat daha fazla etkilenmiş oldu. Asgari ücretten daha fazla etkilenmiş oldu” diye konuştu.
“ENFLASYONU ARTIRACAK”
Zamlar sonrası kişisel sosyal medya hesabı üzerinden kısa bir değerlendirme yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise “Doğalgaz fiyatlarının artması maliyetleri ve enflasyonu arttıracak” dedi.