- Gündem
- 13.05.2025 20:58
Yüzde 300’ü geçen elektrik zamlarından ötürü firmaların bütün yatırımlarını gözden geçirerek GES’lere öncelik vermek durumunda kaldıklarını ifade eden Kurtalan, “Sadece ihracata değil, ithalat girdilerine de bakmamız lazım” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Artan enerji fiyatları sanayicileri zor durumda bırakmaya devam ederken, sanayi ihracatında da çarkların yavaşlanmasına sebep oluyor. Tam da bu noktada Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Murat Kurtalan, yenilenebilir enerji konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Yüzde 300’ü geçen elektrik zamlarından ötürü firmaların bütün yatırımlarını gözden geçirerek güneş enerji santrallerine (GES) öncelik vermek durumunda kaldıklarını ifade eden Kurtalan, GES’lere verilen desteğin kesinlikle kazan-kazan mantığında olduğunu ve sanayicilere verilen proje desteklerinin zaten kat be katını devletin kazanacağını vurguladı.
YÜZDE 90’I TEŞVİKTEN
EBSO Meclis Üyesi Murat Kurtalan, güneş enerjisi sistemlerine ilişkin alınan karar ile rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına dayalı projelerin birinci, ikinci veya üçüncü teşvik bölgelerinde yer alan şehirlerden birisinde gerçekleştirilmesi durumunda 3 milyon TL, dördüncü, beşinci ve altıncı bölgelerde ise 1,5 milyon TL şartı getirildiğini ifade ettiğini hatırlattı. Kurtalan, hatırlatma olması açısından konuyu tekrar dile getirmek istediğini ifade etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 1 milyon 300 bin üyesi bulunduğu ve bunun yaklaşık yüzde 98’inin 50 ve altında işçi çalıştıran firmalar olduğunu belirten Kurtalan, “Bu durum göz önüne alındığında devletin koyduğu baraj nedeniyle yüzde 90’ın üzerindeki firmalar teşvikten faydalanamayacak. Acilen bu maddenin düzeltilmesini talep ediyoruz” dedi.
İTHALAT GİRDİLERİNE BAKMAMIZ LAZIM
Yüzde 300’ü geçen elektrik zamlarından ötürü firmaların bütün yatırımlarını gözden geçirerek GES’lere öncelik vermek durumunda kaldıklarını ifade eden Kurtalan, “Bu ülkenin ağırlıklı doğalgazdan temin edilen elektrikten kaynaklı 80 milyar dolar civarında dış ticaret açığı var. Şu anda ihracatımız, ithalatımızdan yüzde olarak çok daha az. Bunun için aradaki makas, gittikçe daha da büyüyor. Bu konuda bir örnek vermek gerekirse, 2020 yılında A firması tanesi 10 dolardan 10 tane ürün yaptığında 100 dolar maliyeti oluyor. Bu A firması, 2021 yılında artan hammadde fiyatlarından ötürü mecburen ürününü 13 liraya satıyor ama 2020 yılında 10 tane satıp da 100 dolar elde ederken, 2021 yılında 8 tane satıp 13 çarpı 8 eşittir 104 dolar elde ediyor. Matematiksel olarak bakıldığında yüzde 4 artış söz konusu, oysa adet olarak kesinlikle bir düşme var. Bu anlamda sadece ihracat rakamlarına değil, ithalat girdilerine de bakmamız gerekiyor” diye konuştu.
BİR TEKİNİ VERMESİNE RAZIYIM!
GES’lere verilen desteğin kesinlikle kazan-kazan mantığında olduğunu ve sanayicilere verilen proje desteklerinin zaten kat be katını devletin kazanacağını vurgulayan Kurtalan, rakamın neden hala 240 KW’da tutulduğunu anlayamadığını ifade etti. Teknik eğitim konusunda görüştüğü bir öğretmenin verdiği bilgileri aktaran Kurtalan, 15 ve üstü Suriyeli öğrenci bulunduğunda özel sınıf açılabildiğini ve Avrupa Birliği’nin de buna ciddi destek verdiğini söyledi. Kurtalan, “Torbalı bölgesindeki meslek liselerinde bir tane bile kaynak robotu yok iken, bu fon ile Gaziantep bölgesinde iki adete ihtiyaç olmasına rağmen dört tane kaynak robotu alındığını öğrendim. Bu durum karşısında Suriyeliler ülkelerine dönecek mi dönmeyecek mi tartışmaları önemini yitirdi. Zaten gereği yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığının görevini hatırlayarak, her sene bütçesindeki düşüşe rağmen Türk öğrencilerin ihtiyacı olan kaynak makinesinin bir tekini vermesine razıyım” dedi.