- Gündem
- 11.05.2025 14:43
EBSO Mart ayı olağan meclis toplantısında ülke ve dünya ekonomisine dair önemli gelişmelere değinen Başkan Yorgancılar, “İzmir’de sanayi, yer konusunda sıkıntının fazlasını yaşamaya başladı” dedi
NURETTİN BAKİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı olağan meclis toplantısını uzun bir aradan sonra yüz yüze İzQGirişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirdi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında gerçekleşen toplantıda, küresel ve ülke ekonomisinde yaşanan son gelişmelere dikkat çekildi. Toplantının açılışında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar,Kur Korumalı Mevduat Sistemi’ni eleştirdi ve bu sistemin hazineye ciddi bir yük oluşturduğunu dile getirdi.
MECLİS ÜYELERİNE SİTEM
Geçtiğimiz hafta İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen Bankalar Birliği Toplantısı’na değinen Başkan Yorgancılar, “Türkiye Bankalar Birliği organizasyonu ile bankalarımızın genel müdürleri ve genel müdür yardımcıları ile uzmanlar bizimle ile birlikteydi. Sayın Başkan ve üyelerin odamızı nazik ziyaretinde de bire bir görüşme fırsatımız oldu. Oldukça verimli geçen geniş katılımlı toplantıda ne yazık ki, çok az sayıda üyemizi orada görmekten üzüntü duydum. 30 kişi geleceğini teyit ederken, toplantıda 10 kişi yoktu. Böyle bir süreçte, böylesine bir imkanı yakalamak çok zor. Bu da üyelerimizin finansman ayağında sorunlarının olmadığını düşündürtmektedir. Bu da sevindirici bir durum” dedi.
SAVAŞIN SANAYİCİYE FATURASI
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ekonomiyi de olumsuz yansıdığını söyleyen Yorgancılar, “Ukrayna ve Rusya'ya ürünlerin ihraç edilmesi ve ithal temininde sorunlar yaşanırken, siparişler sektörel farklılıklar azaldı veya durdu. Mal ve para aktarımında sıkıntılar olup, alacaklar tahsil edilemiyor. Özellikle gıda, enerji ve emtia fiyatları başta olmak üzere tüm girdi ve çıktılarda maliyet artışı söz konusudur. Nakliyede, tedarikte sorunlar yaşanmakta, ücretler anormal derecede değişiklik göstermektedir. Ekonomik belirsizlik yüzünden vadeli satış kalktı. Ukrayna’dan ihale ile iş alanlar mağdur durumda. Son kullanım tarihli gıda ürünlerinin geri dönmesinden kaynaklı ciddi problemler yaşanmaktadır. TOBB ve Bakanlık yakın temasta olup, olabildiğince sorunları minimuma indirmeye çalışsa da, özellikle ihracatçılarımız için Eximbank kredi ve sigorta mekanizmalarının etkin işletilmesi bu süreçte büyük önem taşımaktadır. Ukrayna-Rusya konusundan bağımsız olarak; üyelerimizin kristal toz şekere istenilen tonajda ve fiyatta ulaşamamasına ilişkin yapmış olduğumuz girişimler neticesinde, Bakanlığımızın açıklaması ile kapasite raporları doğrultusunda tüm imalatçı firmalara temin garantisi verilmiştir” diye konuştu.
BUNUN SONU NEREYE VARACAK?
Genel olarak ekonomi ve özelde de sanayiciler açısından temel sorunlar, tedarik sıkıntıları ile fiyatlama yapmaktaki zorluklar ve önlenemeyen maliyet artışları olduğunu ifade eden Yorgancılar, “Her gün her ürüne farklı zam gelirken, şimdi sanayinin kullanacağı doğalgaza yüzde 30 daha zam telaffuz edilmektedir. Bunun sonu nereye varacak artık bilemiyoruz, öngöremiyoruz. Sanayicinin maliyetlerinde, elektrik ve doğalgaz birinci sırada. Doğalgaza zam geldiği zaman zaten elektriğe de mutlaka gelecek. Bunlara gelecek yüze 30’luk zamlarla enflasyonu kolay kolay indiremeyiz. Bunlar maliyetlere yansıyacağı için enflasyonu artıracak şeyler. Öncelikle bu sistemin değişmesi gerekiyor. Bu sorunların bir an önce aşılması ve döviz kurlarında da istikrarın sağlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
HAZİNEYE CİDDİ YÜK
Kur Korumalı Mevduat Sistemi’ni eleştiren ve bu sistemin hazineye ciddi bir yük oluşturduğunu dile getiren Yorgancılar, “Bakın 23 Aralık 2021 tarihinde 11,64’lük kur ile başlatılan Kur Korumalı Mevduat’ın ilk 3 aylık geri dönüşleri 14,82’lik kur üzerinden gerçekleştirildi. 270 milyar TL'si Hazine destekli KKM ve 321 milyar TL'si TCMB destekli Dövizden/Altından Dönüşümlü KKM olmak üzere toplam 591 milyar TL büyüklüğe ulaşılmıştır. 1 milyonun üzerinde hesap sahibi tasarruflarını KKM'de değerlendirmiştir. Yapılan hesaplamada 100 bin TL yatıranların 3 ay sonunda ek kazancı 27,5 bin TL. Bunun 4 bin 500 lirasını mevduat faizi nedeniyle banka, 23 bin lirasını da Hazine karşılayacak. Toplamda ise Hazine ve Merkez Bankası’na yük,40-70 milyar lira civarında. Kur korumalı sistemin hazineye ciddi bir yükü var” dedi.
YER SIKINTISI SÜRÜYOR
Daha önce dile getirdiği gibi bir kez daha sanayicinin yer bulamama sıkıntısına değinen Yorgancılar, “Arkadaşım aradı, bir yer aradıklarını söylediler. Bergama OSB’yi aradım yer yok, Aliağa OSB’de yer yok, Torbalı OSB’de yer yok. Buradan şunu gördüm ki İzmir’de sanayi, yer konusunda sıkıntının fazlasını yaşamaya başladı. Bir açılışta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e de söylemiştim. Döner dönmez sanayiciye yer konusunda çalışmalara başlayıp haber vereceğini söyledi. Umarım o çalışmalar da hayırlı bir şekilde olur çünkü OSB’lerin büyüyecek kapasitesi kalmadı” şeklinde konuştu.
BUNDAN BÜYÜK GURUR OLAMAZ!
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşla ilgili Türkiye’nin oynadığı rolü büyük bir hayranlıkla takip ettiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Yorgancılar, “Ülkemizin, Cumhurbaşkanımızın ve Dışişleri Bakanımızın ortaya koyduğu çaba ve mücadele takdire şayan. Savaşan iki ülkeyi barış için ülkemizde bir araya getiriyoruz. Türkiye’nin bundan daha bir gururu, başarısı olamaz. Ülkemiz bu barışı sağlarsa dünyanın ülkemize bakışı olumlu yönde değişir” şeklinde konuştu.