Sanayiciyi kara kış bekliyor​​​​​​​

Elektrik üretimi ve sanayide kullanılan doğal gaza yapılan yüzde 15 zammın ardından sanayiciler tepkisini göstermeye başladı. Sektör yetkilileri enerji girdisi çok olan sektörlerde zorluk yaşanacağını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 02.10.2021 12:05
  • Güncelleme Tarihi : 02.10.2021 12:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sanayiciyi kara kış bekliyor​​​​​​​ haberinin görseli

BURCU YANAR- ÖZEL HABER

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş’nin (BOTAŞ) internet sitesinde yayınlanan ekim ayına ilişkin tarife tablosuna göre elektrik üretimi ve sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 15 zam geldiği belirlendi. Tarifeye göre konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife ise değişmedi. Bu ay sanayi aboneleri için geçerli olacak tarife eylüldeki tarifeye göre bin metreküp doğalgaz için yüzde 15 artışla 2 bin 358 lira, elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğalgaz için ise yine yüzde 15 artışla 2 bin 724 lira oldu.

ZOR BİR SÜREÇ OLACAK

Zamma Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası’da tepki gösterdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu kararın enerji girdisi olan sektörlerde zorlu bir süreç yaşatacağını belirtti. Başkan Yorgancılar, “Yüksek seviyedeki zam oranları sanayici açısından zor geçecek bir kış dönemini ortaya koymaktadır” diyerek, “Pandemi sebebiyle 2021 yılında 4 kez yapılan yüzde 1’lik artışların ardından temmuz ayında yüzde 20 ve ekim itibari ile de yüzde 15 gibi oldukça yüksek seviyedeki zam oranları, sanayici açısından zor geçecek bir kış dönemini ortaya koymaktadır. Özellikle girdisi enerji olan belirli sektörlerimiz için zorlu bir süreç olacaktır” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİM RİSKE GİRİYOR

Yaşanan sıkıntılardan dolayı üretimdeki sürdürülebilirliğin riske girdiğinin altını çizen Başkan Yorgancılar, Çin’de örnekleri görülen üretim durdurma noktasına gelmemeyi ümit ettiklerini söyleyerek, “Elektrik, doğal gaz zamları bir yanda, üretici fiyat endeksi yüzde 47’lerde kendi rekorunu kırarken, hammadde maliyetlerindeki artışın ve tedarikteki sıkıntıların devam ediyor olması üretimin sürdürülebilirliğini riske atmaktadır. Özellikle de Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) bir yere kadar maliyetlere katlanacak, bir noktadan sonra da makinenin fişini çekecektir. Üstelik buna dünya genelindeki genel fiyat artışları da eklenince, Çin’de örneklerini gördüğümüz üretim durdurma noktasına gelmemeyi ümit ediyoruz” açıklamasında bulundu.

ÖZEL SEKTÖR DESTEKLENMELİ

Başkan Yorgancılar, yeşil sanayinin gündemde olduğu bu süreçte plan ve programlı olmak gerektiğini de sözlerine ekleyerek, “Avrupa’da da benzer şekilde doğal gaz ve elektrik fiyatları tedarik sıkıntıları ile artış halinde. O nedenle, mutlaka ama mutlaka uzun vadeli planlarımızın hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yeşil sanayinin gündemde olduğu bir süreçte; özellikle petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtları aşamalı olarak enerji sisteminden çıkarmak için bir plan, program ve politikaya ihtiyaç vardır. Göreceli olarak fosil yakıtlara göre daha pahalı olan yenilenebilir enerji sistemlerinin yatırımı ve finansmanı için özel sektörün planlı şekilde desteklenmesi gerekmektedir. Böylece, diğer politika araçları ile uyumlu bir karbon vergisi uygulaması, ülkelere etkin ve düşük maliyetle sera gazı emisyonlarını azaltma yönünde etki edebilir” dedi.

TÜKETİCİYİ DE ETKİLEYECEK

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu ise, bu zamların dolaylı yoldan da olsa tüketiciyi etkileyeceğini belirterek, “Enerji dediğimiz şey her türlü üretimin girdisi olduğu için yapılan zamlar her türlü mamulün, malın, üretimin, hizmetin de otomatik olarak zamlanması demektir. Sosyal medyada yayınlanan ‘ekim ayında elektriğe zam yapılacak’ haberlerindeki psikolojik baskı işe yaramış ki direkt olarak tüketiciye bir zam yapılmamış. Ama bu durum tüketiciyi de dolaylı yoldan etkileyecek çünkü Türkiye’de şöyle bir sıkıntı var; üretici fiyat endeksleri ve tüketici fiyat endeksleri açıklanıyor. Bu ikisi arasındaki fark giderek açıldı. Tüketici fiyat endeksi yüzde 24 civarına dayandı. Üretici fiyat endeksi ise yüzde 40’ları geçti. Bu şu demektir; üreticinin maliyeti artıyor. Yani aslında sürekli bir birikim var. Bugünden itibaren her şeye yapılan zamlar kesilse bile önümüzdeki bir sene her şeyi zamlı almaya devam edeceğiz” diye konuştu.