Sarı: Çalışma hayatındaki dengeler değişecek

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Özel İstihdam Büroları ile geçici iş ilişkisi oluşturulmasının insan ticareti anlamına geldiğini belirterek, “Çıkacak olan yasa çalışma hayatındaki tüm dengeleri değiştirecektir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 09.05.2016 08:10
  • Güncelleme Tarihi : 09.05.2016 08:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sarı: Çalışma hayatındaki dengeler değişecek haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Sendikalar tarafından ‘Kölelik Yasası' olarak adlandırılan, işçilerin kiralanmasını sağlayan Özel İstihdam Büroları Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Özel İstihdam Büroları’nı köle pazarları olarak değerlendirdiklerini söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, “Özel İstihdam Büroları İle Geçici İş İlişkisi oluşturulması insan ticaretidir. İnsan ticareti, tarihteki en büyük insanlık suçlarından biridir” dedi. Yasa, 2009 yılında Meclis'ten geçmiş dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sendika temsilcileriyle görüştükten sonra yasayı veto etmişti. Büyük tartışmalara yol açan ve yıllardır gündemde olan kiralık işçilik ve özel istihdam bürolarının yasalaşması, hâlihazırda kayıt dışı olarak mevcut olan özel istihdam bürolarını yasal hale getirecek. Kiralık işçiliğin en önemli sonuçlarından biri de güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması olacak. Tasarının yasalaşması için Meclis geç saatlere kadar çalıştı ve tasarı AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi. CHP, MHP ve HDP ise tasarıya ret oyu verdi.

DENGELER DEĞİŞECEK

Özel İstihdam Büroları yasasının çalışma hayatındaki tüm dengeleri değiştireceğini belirten DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Her şeyden önce emekliliği ilgilendiriyor ve kıdem tazminatını ortadan kaldırıyor. Bundan sonra işverenler, ihtiyacı düzeyinde ve ihtiyacı kadar işçi çalıştıracak. İşçiler, 1-3 aylık ya da 15 günlük çalışacak ama maaşlarını ve sigortalarını özel istihdam büroları halledecek” diye konuştu.

İŞÇİ SINIFI MAHKUM EDİLECEK

ÖİB’lerle iş güvencesinin ortadan kalkacağını, kıdem tazminatının ve ihbar tazminatının ortadan kaldırılacağını belirten Sarı, “1-9 arası işçi çalıştıran iş yerlerinde 5 işçiye kadar, 10’un üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 25 oranında kiralık işçi çalıştırılabilecek. Böylece kayıtlı istihdamın nerdeyse yarısı bu kölelik büroları aracılığı ile güvencesiz çalıştırılacak. Kural dışı, güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri kural haline gelecek. Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecektir. İşverenlerin işten çıkarma maliyetleri düşecek ve işçiler istenildiği gibi kullanılıp kapı önüne konulacak. İddia edildiği gibi kayıt dışı istihdam düşmeyecek çünkü işverenlerin tercih ettiği en esnek çalıştırma biçimleri kayıt dışındadır. İşçi sınıfı ‘kiralık işçilik’ adı altında kölelik ilişkilerine mahkum edilecektir. Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacak ve kiralık işçiler aynı işi yapan diğer işçilere göre çok daha düşük ücrete mahkum olacaktır. Uzun çalışma saatleri açısından dünyada zirvede yer alan ülkemizde, kiralık işçiler yoğun çalışma temposuyla, yoğun bir sömürü çarkı içinde olacaktır” diye konuştu.