- Gündem
- 17.05.2025 23:58
İzmir’de taksi ücretlerine yapılan zammın ardından taksimetrede fiyat ayarlamasını yaptırmak için Çınarlı’da kurulan merkeze akın eden taksiciler, uzun kuyruklar oluşturdu. Taksiciler, yeni tarifeyle hizmete başladı
KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, son dönemde akaryakıta yapılan zamlar ve lastik, yedek parça ve işçilik gibi maliyetlerin artmasından dolayı taksimetrede fiyat ayarlamasına gitti. Taksi ücretlerinde yüzde 20 civarında zam yapılırken, taksilerde 3.25 TL olan açılış ücreti 3.90 TL'ye, 3.10 TL olan kilometre ücreti ise 3.70 TL'ye yükseldi. 3 bine yakın taksi olan İzmir’de taksimetre fiyat ayarlaması için Çınarlı Endüstri Meslek Lisesinin hemen yanındaki boş arazide merkez oluşturuldu. 220 TL karşılığında yeni taksimetre fiyat ayarlamasını yaptıran taksiciler, Çınarlı’da uzun bir zam kuyruğu oluşturdu. Bir saatte 80 taksicinin işlemleri halledilirken günde ancak 600 taksici taksimetre fiyat ayarlamasını yaptırabiliyor.
ZAM ZARURİ İHTİYAÇ
Taksimetre fiyat ayarlamasını yaptırmak için Çınarlı’ya gelen 30 yıllık taksici Mehmet Aka, araç fazla olduğu için de saatte ancak 80 tane araca ayar yapılabildiğini söyledi. İzmir’de 2 bin 800 tane taksi olduğunu, günde 600 tane taksiye ancak sıra geldiğini belirten Aka, “Yeni tarife akaryakıta gelen zamlarla, yedek parça ve işçiliklere gelen zamlar doğrultusunda ayarlandı. Akaryakıt fiyatlarının artması ve giderlerimizden dolayı kazancımız biraz düştü. Aynı zamanda taksiciler araç değiştiriyor. Araçlarımız eskiydi. Şu anda hepsi 2017-2018 model yeni kasa araçlar oldu. ÖTV’den ÖTV hakkı çıktı. Ondan da yararlanıyoruz. O yüzden araçlar yenileniyor. Taksimetre zammı artık zaruri bir ihtiyaç oldu” dedi.
SIĞINTI GİBİ YAŞIYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesinin ulaşımda yaptığı ayarlamaların taksici esnafını etkilediğini belirten Aka, taksicilerin yol kenarında sığıntı gibi yaşadığına dikkat çekti. Yolcu inmek istediğinde en kısa yerde indirmek zorunda olduklarını dile getiren Aka, ancak durdukları zaman da uygunsuz yerde durmaktan dolayı ceza yediklerini anlatarak şöyle konutu: “Alsancak’ta çalışan birçok meslek taşımız çok mağdur. Bir şeyleri belediye planlarken bizleri de göz önünde bulundurması lazım. Öncelikle bizlere yer göstermesi lazım. Yeni liman takside aracım var ve duracak yer bulamıyoruz. Eskiden çok mükemmel durağımız ve bekleme yerimiz varken şu an yol kenarlarında sığıntı şeklinde yaşamaktayız. Sabah iki tane ceza mesajı geldi. Mobeseden izleyerek uygunsuz yerde durmaktan dolayı ceza gönderiyorlar. Yolcu inmek istediği zaman biz en kısa yerde indirmek zorunda kalıyoruz. Durak harici diye mobese hemen plakadan ceza yazıyor. Gelen ceza yüzünden o günkü kazancımı cezayı ödemeye yatırdım. Umarım ilgili yetkililer sesimizi duyar ve buna bir düzenleme ve çözüm getirirler.
TAKSİ LÜKS HALİNE GELDİ
Taksimetre ayarı yaptırmak için gelen Mehmet Akoğlu ise 40 yıldır taksicilik yaptığını söyledi. Yeni taksimetre tarifesini değerlendiren Akoğlu, olması gerekenin yapıldığını belirterek, “Yakıt olarak malum dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyoruz. Taksimetreye zam yapılmasa da halkın durumu malum. Taksi lüks haline geldi. Bir kişi için lüks, 5 kişi için normal. Taksimetreye zam yapılmasa daha iyi ama taksicilerin de gideri fazla. Yakıt olayı baya farklı hale geldi. Bundan 2 ay önce 220 liraya depoyu doldururken şimdi 350 liraya kadar çıktı. Mecburen de taksimetreye zam da gerekiyor” diye konuştu.
SİGORTA SORUNU
Sabah 8 gibi geldiğini ve yoğun kalabalıktan dolayı akşam kadar ancak kendisine sıranın geleceğini belirten Akoğlu, taksicilerin sıkıntılarından bahsetti. Sigorta konusunun çok önemli olduğuna değinen Akoğlu, “Bugün ne işi yaparsanız yapın sigortayı işveren veya mal sahibi öder. Ancak taksicilikte müşterek ödeyenler var. Ya da taksici arkadaşlarımızdan kendi cebinden ödeyen var. Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de bu sıkıntı var. Taksicilik öyle bir hale geldi ki bir düzen yok” dedi.
220 TL’YE YENİ TAKSİMETRE AYARI
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, taksici esnafın taksimetre ayarlamalarını yaptırması için Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin hemen yanındaki boş arazide merkez oluşturdu. Belgelerini yetkililere teslim eden ve 220 TL taksimetre ayarı bedelini ödeyen taksiciler, yeni tarifeyle hizmete başladı. 3 bine yakın sarı taksi olan İzmir’de günde 600 tane taksi merkeze gelerek işlemlerini yaptırıyor. Saatte 80 araca hizmet verilirken, taksici esnaf ise arabanın içinde klimasını açarak, ağaç gölgesinde veya aracının yanında oturarak sıcak havada kendisine sıra gelmesini bekledi.