Sayfa Yükleniyor...
Seferihisar Belediyesinin girişimiyle 2013 ve 2014 yıllarında Seferihisar Doğa Mirası adlı bir proje yürütülerek Seferihisar ilçesinin doğası, bitki ve hayvan türleri araştırıldı. Böylesine kapsamlı bir doğa araştırması Türkiyede ilk defa Seferihisar ilçesi için gerçekleştirildi
DİLEK BAKIRKAYNAK
Pek çok bilim insanın görev aldığı projede bilim dünyası için keşif niteliği taşıyan pek çok bulgu elde edildi. Projede görev alan bilim insanları ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyerin katılımıyla belediye binasında bir basın toplantısı gerçekleştirildi ve projenin sonuçlarıyla yapılan keşifler kamuoyu ile ilk kez paylaşıldı.
SEFERİHİSARIN GİZLİ DOĞASI KEŞFEDİLDİ
Seferihisar Belediyesi Mart 2013te Seferihisardaki doğal zenginliğin anlaşılması, belgelenmesi ve Seferihisar halkı ile paylaşılması için, Seferihisar Doğa Mirası Projesini başlattı. Proje Seferihisar Belediyesi desteği ve Seferihisar Doğa Okulunun danışmanlığı ile yürütüldü. Ege Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Doğa Derneği ve Ekolojik Çözümlerde görev yapan toplam 12 araştırmacı projenin bilim ekibini oluşturdu. Ayrıca projeye 29 kişi gönüllü destek verdi. Araştırmacılar bir yıl boyunca toplam 70 günü arazide geçirdi. Proje kapsamında Seferihisardaki büyük memeli hayvanlar, kuşlar ve bitkiler araştırıldı.
Tamamlanan proje Seferihisar Belediyesi Çocuk ve Gençlik Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Muğla Üniversitesi Çevre Koruma ve Kontrol Programı Öğretim Görevlisi Yasin İlemin, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzmanı Volkan Eroğlu ve Doğa Fotoğrafçısı Barış Koca katıldı.
Türkiyede ilk defa Seferihisar ilçesinde yürütülen bu çalışmada doğa koruma açısından değer taşıyan pek çok yeni bulgu elde edildi. Örneğin, boz yelkovan adılı kuş türünün Türkiyedeki tek üreme kolonisi Sığacık Körfezinde keşfedildi. Aynı zamanda Seferihisarın kara leylek, yılan kartalı ve tepeli karabatak için önemli bir üreme bölgesi olduğu anlaşıldı ve toplam 83 kuş türünün yuva kurduğu tespit edildi.
18 ORKİDE TÜRÜ TESPİT EDİLDİ
Proje öncesinde Seferihisarda kaydedilmiş bitki türü sayısı 246 iken, çalışmalar sonucunda bu sayı 551e yükselerek iki kattan daha fazla arttı. Bu bitkiler arasında Anadolu mazı meşesi gibi çok nadir ağaçlar ve kıvırcık lale gibi soğanlı bitkiler yer almaktadır. Öte yandan ilçede toplam 18 orkide türü tespit edildi.
GÜNDE 6348 KAYIT GERÇEKLEŞTİ
Diğer yandan, Seferihisar tepelerine kurulan harekete duyarlı fotoğraf makineleriyle (fotokapan) tilki, çakal, porsuk gibi memeli hayvanların fotoğrafları çekildi. 2175 fotokapan günü boyunca toplam 6348 kayıt edildi. Aslında Hindistan kökenli olan oklu kirpinin Seferihisarda da yaşadığı ortaya kondu ve ilçede toplam 9 büyük memeli türü ilk kez tespit edildi.
TÜRKİYEDE BİR İLK
Seferihisar Doğa Mirası projesi hakkında açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Belediyemiz bu ilçede yaşayan her bir vatandaşın yüksek bir yaşam kalitesine sahip olmasından sorumlu. Bugün dünya sağlıklı ve zengin bir doğayı yüksek yaşam kalitesinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediyor. Bu nedenle ilçemizde yaşayan tüm canlıları da birer Seferihisarlı ve hemşerimiz olarak görüyoruz. Onların varlığı Seferihisar kimliğinin vazgeçilmez bir parçası. Doğa Mirası projesi ile Türkiyede ilk defa bir ilçe belediyesi doğadaki canlı türlerini böylesine derinlemesine araştırdı. Bu çalışmanın sonuçları hem ilçemiz doğasını yaşatmak için bize rehberlik edecek, hem de umarım diğer ilçeler için de bir örnek olacak şeklinde konuştu.
Haber Merkezi