Sayfa Yükleniyor...
Artan maliyetler ve kriz karşısında hayata geçirilen ‘ambar’ ve ‘havuz’ sistemini anlatan Seferihisar Belediye Başkanı Yetişkin, tartışmalı Çeşme Projesi için de net konuştu: Ben böyle bir projeye karşı çıkarım. Çünkü bu Çeşme’nin tamamen katledilişi demek...
İLKSES Gazetesi’nin kent siyasetinin önemli aktörlerini ağırladığı ‘Perşembe Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin oldu. Yetişkin, proje ve hizmetler hakkında önemli açıklamalarda bulunurken, gündeme damga vuran konulara yönelik soruları da yanıtladı. Belediyenin borç ve mali durumuna ilişkin bilgi veren Başkan Yetişkin, artan maliyetler karşısında alınan tasarruf önlemlerini açıkladı. Bölgede balık çiftliklerine karşı yürütülen mücadeleye dikkat çeken Başkan Yetişkin, tartışmalı Çeşme Projesi için de ayrı bir parantez açtı. Elektrik, su ve doğalgaz çalışmaları nedeniyle köstebek yuvasına dönen yollara isyan eden Başkan Yetişkin, Arkeolojik SİT alanında kaldığı gerekçesiyle önceki yıl kapatılan, sonrasında ise 3 kurum arasındaki yetki karmaşasına kurban giden Seferihisar’daki doğa harikası Ekmeksiz Plajı’na yönelik talebini yineledi. Başkan Yetişkin, başkanlık için ikinci döneme talip olup olmadığına dair soruya da net yanıt verdi.
BİRÇOK FELAKET YAŞADIK
Başkanlık koltuğunda geçen 3 yıllık görev süresini “Çok çabuk geçti” sözleriyle özetleyen Başkan Yetişkin, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Görevi devraldığımızda en uzak mahallemiz Ürkmez ile iletişim kurabileceğiz bir nokta yoktu. Yeni bir hizmet binası açtık. Üreticinin de sürece katıldığı Halk Market’ler açtık. Artan sosyal yardım taleplerini karşıladık. Pandemide sıkıntıya giren esnafımızla ilgili ‘Yiyin Gari’ diye bir proje ürettik. Çiftçiye destek olmak için sebze fidesi dağıtmaya devam ettik. Seferihisar’ın merkezine uzak, marketi olmayan mahalleler var. ‘Seyyar Market’ ile oradaki vatandaşlarımızın ayağına market hizmeti götürerek direkt alışveriş yapmalarını sağladık. Üç yıldır ekonomik kriz ve doğal afetlerle boğuşuyoruz. Deprem, tsunami ve birçok felaket yaşadık. Depremde en iyi sınav veren ilçelerden birisiyiz. Seferihisar’da ev yapan müteahhit arkadaşlara gerçekten teşekkür ederim. Depremin merkez üssüydük ama bir tane binamızda doğru dürüst hasar kaydı yoktu” dedi.
BÜYÜK KISMINI ATLATTIK
Kurumun mali durumu hakkında bilgi veren Başkan Yetişkin, belediyenin bir arsasını satıp Hazine ve Maliye Bakanlığına olan borcu sıfırladıklarını belirterek, “Elbette her belediye gibi bizim de borcumuz vardı ama şu an sıkıntılı bir vaziyetimiz yok. Hatta yeni yatırımlar yapmaya başladık. Zaten bizim gibi metropol harici ilçelerin bu şartlarda sürdürülebilirliği çok zor. Geliriniz yok, gideriniz fazla. Şu anda ilçede yaşayan 52 bin nüfus var. Yazın bu sayı 350-400 bine çıkıyor. İller Bankası’ndan gelen parayı zaten keserek gönderiliyor. 52 bin nüfusa göre gönderiyorlar. Yaz, kış aynı nüfusa hizmet edin diyorlar. Bu mümkün değil. Bütünşehir Yasası’ndan önce otoparkından tutun, suyundan tutun, imarından tutun... Her türlü gelir aynı şekilde küçük belediyelerin de oluyordu. Ona göre harcamasını yapıyordu. Şimdi gelir az, gider çok. Sürdürülebilirlik imkansız” diye konuştu.
BİR KALEM ALINACAKSA BİLE...
Artan maliyetler karşısında alınan tasarruf tedbirlerini anlatan Başkan Yetişkin, şunları söyledi: “Birçok şeyi kısmaya başladık. Yaptığımız kültürel faaliyetlerin bir kısmını kaldırdık. Geçen gün bütün müdürler ile toplantı yapıp bununla ilgili konuştum. Dedim ki, ‘Bakın ekonomik kriz kapıda. Sanmayın ki bizim belediyemize uğramayacak! Muhakkak uğrayacak. Bundan sonra yapacak olduğunuz her türlü alışverişte kendi evinize alıyormuş gibi düşünün, evinize harcıyormuş gibi harcayın...’ Şu anda bir tane kalem alınacak olsa bile gelip soruyor ondan sonra alıyorlar. Mesela ‘ambar’ sistemine geçtik... İhaleye çıkıyoruz, toplu alıyoruz. Ambardan kullanıyoruz. Günlük alışverişlerden uzak durmaya çalışıyoruz. Toplu aldığınızda biraz daha ucuz oluyor ve üstüne gelen ekonomik zamlardan da çok fazla etkilenmiyorsunuz. Kiralık araçların hepsini kaldırdık. Şu anda 2 veya 3 tane araç kaldı, onlar da gerçekten ihtiyaç olduğu için duruyor. Kiralık iş makinaları vardı, onları teslim ettik. Önceden her müdürün altında bir araba vardı, onları da kaldırdık. Şu anda bütün araçları havuzda topluyoruz. Müdür dahi, gidecek olduğu yer varsa bir gün öncesinden programını yazdırıyor. Havuzdan araç geliyor, sadece o işini görüyor ve tekrar havuza çekiliyor. Böylece hem araç hem de yakıt tasarrufu yapmış olduk.”
‘BALIK ÇİFTLİKLERİ’ İSYANI
Bölgede balık çiftliklerine karşı yürütülen mücadeleye dikkat çeken Başkan Yetişkin, tartışmalı Çeşme Projesi için de ayrı bir parantez açarak şunları söyledi: “Ben böyle bir projeye karşı çıkarım. Çünkü bu proje Çeşme’nin tamamen katledilişi demek... Çeşme Projesi ile birlikte oradaki balık çiftliklerini de Seferihisar tarafına kaydırmayı düşünüyorlar. Zaten bizim yıllardır balık çiftlikleriyle alakalı bir mücadele sürecimiz var. Denizi kirletiyorlar, bölgedeki balık popülasyonunu azaltıyorlar ve yırtıcı balıkçıların ortaya çıkmasına neden oluyorlar. Mesela Seferihisar açıklarında köpekbalığı nedir bilmezdik, köpek balıkları ortaya çıkmaya başladı. Defalarca mahkeme açtık ve kazandık. Fakat aynı bölgede sorun devam edip duruyor. Çeşme Projesi’nden sonra bu yoğunlukların daha fazla devam edeceğini düşünüyorum. Devletin Akarca bölgesinde bir Balıkçı Barınağı yapmasını talep etmiştik. Bizim Balıkçı Barınağı dediğimiz şeyi koskoca bir ticari liman haline getirdiler. Bu Akarca’yı bitirmek demek...”
YOL DİYE BİR ŞEY KALMADI!
Elektrik, su ve doğalgaz çalışmaları nedeniyle köstebek yuvasına dönen yollara isyan eden Başkan Yetişkin, “Özellikle Seferihisar merkezdeki yollar oldukça bozuk. Bugün gelip bakın, yol diye bir şey kalmadı. Biz seçimi kazandıktan hemen sonra TEDAŞ gelip dedi ki ‘Elektrik tellerini yerin altına alalım.’ ‘Tamam’ dedik, onlara kazı izni verdik, kazılarına başladılar… Seferihisar’da doğalgaz yoktu, doğalgaz çalışmalarına başlandı. ‘Aynı anda bitsin’ dedik… Hemen sonra ‘Su borularını değiştirelim’ dedik. Çıkan boruları görseniz inanın su içmezsiniz. Asbestli borular kullanılmış. Görürseniz hayretlere düşersiniz. Onları da değiştirdik. Kısacası gelir gelmez alt yapı çalışmalarının birçoğunu aynı anda yapmaya başladık. 3 yıldır her tarafta bir kazı çalışması var. Çarşı merkezinde çalışmaları sürdürmeye başladık. Ana arterleri toparlamaya çalışıyoruz. Defalarca yapmaktansa bir kerede tüm alt yapı sorunlarını halletmeye çalışıyoruz. Derelerle alakalı ciddi ıslah çalışmalarımız da var. Islah çalışmalarına oldukça önem veriyoruz” bilgisini paylaştı.
BİR TÜRLÜ KABUL ETTİREMEDİK
Arkeolojik SİT alanında kaldığı gerekçesiyle önceki yıl kapatılan, sonrasında ise 3 kurum arasındaki yetki karmaşasına kurban giden Seferihisar'daki doğa harikası Ekmeksiz Plajı ile ilgili de talebini yineleyen Başkan Yetişkin, “Orada 3 kurum birbirine girmiş durumda. Orman, Kültür Varlıkları, Sit Kurulu diyor ki ‘Bizim.’ Gidip üç kurumla da konuştum. ‘Birinizden birine geçsin ya da bize verin, biz çalıştıralım, halka açalım.’ Bir türlü kabul ettiremedik. Ama en azından halka açtırdık. Eskiden oranın temizliğini bile yaptırmıyorlardı bize. Şimdi en azından onu yaptırıyorlar. Duş, tuvalet, giyinme kabinlerini getirdik oraya. Seferihisar’ın en güzel koylarından biri. Hükümet değişirse orası da tamamen değişecek” dedi.
İMAR KİRLİLİĞİNİ İSTEMİYORUZ
Başkan Yetişkin, Seferihisar’ın Cittaslow vizyonu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “İmar kirliliği istemiyoruz. Dört katlı beş katlı binaları tasvip etmiyorum. Yeni yaptığımız imar planlarında buna çok dikkat ediyoruz. Nüfus 50 bini geçtiğinde Cittaslow ne olacak diyorlar? Biz ilk kurucusu olduğumuz için bizi etkilemiyor. Üyeliğimize devam ediyoruz. Öncü olmaya devam ediyoruz, birçok belediye bizden fikir alışverişinde bulunuyor. Cittaslow kriterlerini uygulamaya başladığınızdan itibaren insanları mutlu etmeye başlıyorsunuz. İnsanlar mutlu olmaya başlayınca da bu işe sahip çıkıyorlar. Hem maddi hem de manevi olarak tatmin oluyorlar. Çünkü bunun bir marka değeri var. Marka değeri ile birlikte insanların cebine dokunmaya başlıyor. Mesela yöresel pazarlarla aracısız birinci elden pazara çıkıp malını satabiliyor. Bu şekilde sürdürülebilir bir ekonomi yaratmış oluyorsunuz. Bu kriz ortamında insanları bir nebze de olsa rahatlatabiliyorsunuz. O yüzden insanlar Cittaslow’u kaybetmemek için sahip çıkıyorlar.”
MAHALLE OLMASI İŞİME GELİR
Akarca’nın mahalle olması yönündeki taleplere ilişkin de konuşan Başkan Yetişkin, “Bizim mahalle olması noktasında yapabileceğimiz herhangi bir şey yok. Bunun için kamuoyu oluşturmak gerekiyor. Valilik kararı ile İçişleri Bakanlığına müracaat edilmesi gerekiyor. Bu konu meclise geldiğinde bizimle bir alakası olmadığı için önergeyi reddettim. Akarca mahalle olsa benim daha çok işime gelir. Benim kızdığım nokta orada bir yönetim yokmuş gibi davranılması. Oysaki orada iki tane muhtarlık var. Akarca’ya yapılan bir sürü yatırım var. Yeni yaptığımız Halk Marketlerden birini Akarca’nın girişine koyacağız. Hem yoldan geleni ihtiyacı karşılayacak hem de Akarca’daki market ihtiyacını karşılayacak. Yürüyüş yollarının tadilatına başlıyoruz. Ayışığı denilen bölgede yeni bir sahil düzenlemesi çalışmamız var. O bölgenin planlarını yaptırmaya çalışıyorum” dedi.
İMARI İLÇE BELEDİYESİ YAPMALI
“Seferihisar’ın hükümet nezdinde çözülmesi gereken ama çözülmeyen sorunları var mı?” sorusuna yanıt veren Başkan Yetişkin, “Birçok şey var aşamadığımız konularda... Ekmeksiz Plajı’nda yardımcı olacaklarsa seviniriz. İller Bankası’na kredi başvurusunda bulunuyoruz iki yıldır kredi kullanmadığımız halde zorluk çıkarıyorlar. Koskoca depremde bize altyapı çalışmaları ile ilgili 1 milyon TL para gönderdiler. Bugün 1+1 evin değeri 1 milyon TL. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan planlar var. Onlar bizim için katliam. Burayı görmeden bilmeden yapılan planlar. İstedikleri bir bölgeyi turizm bölgesi ilan edebiliyorlar. İstedikleri bölgeyi imara açıp imara kapatıyorlar. Bu şekilde olmamalı. Hatta bunun Büyükşehir’de bile olmaması lazım. Kendi imarını ilçe belediyelerinin kendisi yapması lazım. Çünkü orada yaşayan orayı en iyi bilen insanlar onlar. Seferihisar’da TOKİ konutları sulak tarım arazisine yapıldı. Normal şartlarda İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün oraya imar vermemesi lazımdı. Şimdi burasının ulaşımı var, altyapısı var. Belediye olarak bu işin hiçbir yerinde yokuz. Bize bir şey sormuyorlar, ben size özel altyapı getiremem ki...” şeklinde konuştu.
İKİNCİ DÖNEME TALİBİM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile diyaloglarının son derece güçlü olduğunu vurgulayan Başkan Yetişkin, “Tunç Başkan’la 10 yıl beraber çalıştım. Ben onu babam gibi görürüm o da beni evladı gibi. Aramızda böyle bir samimiyet vardır. Elbette Seferihisar’dan Büyükşehir’e gitmesi bir avantaj. Sorunu doğrudan konuşup halledebiliyoruz. Bölgeyi çok iyi biliyor. Seferihisar’dan da elini ayağını çekmiş değil, zaten evi Ulamış Köyü’nde. Hafta sonları orada yaşıyor. Büyükşehir’in büyük destekleri var ama biz kendi projelerimizi kendimiz yapmaya başladık zaten. Yolumuza devam ediyoruz. Seferihisar’da ikinci döneme de talibim. Ben planlarımı son 2 yıl değil 7 yıl için yapıyorum. Allah nasip ederse adayım” dedi.
İYON KENTLER BİRLİĞİ PROJESİ
Samos ve Sakız adasının da aralarında bulunduğu özel bir kültür rotasının hazırlıklarının sürdüğünü söyleyen Başkan Yetişkin, “İyon kentlerden iki tanesi Seferihisar’da: Lebedos ve Teos. Lebedos’ta herhangi bir kazı olmadığı için pek ön plana çıkaramıyoruz ancak Teos’taki kazılar sürüyor. Fakat insanlar aklına Seferihisar deyince ya Sığacık Kaleiçi ya da gastronomi geliyor. Elimizdeki doneleri kullanalım diye öncülüğünü bizim yaptığımız 12 iyon kentini bir araya getirelim dedik. Bu kentler içinde Dikili, Didim, Foça, Efes, Urla, Sakız ve Samoz gibi yerler var. Belediye başkanları ile konuşup bir turizm destinasyonu hazırlamak istedik. Yapacağımız tüm tanıtımlarda, gideceğimiz tüm fuarlarda sadece Teos’u değil, 12 iyon kentini tanıtalım dedik. Yunanistan’ın Samos Adası’na gelen bir turist, eline broşürü aldığında orada Teos’u da, Didim’i de, Efes’i de görebilecek. Pandemi sebebiyle yurtdışındaki belediye başkanları ile görüşemedik ama yurtiçindeki belediye başkanları ile yavaş yavaş temasa geçmeye başladık. Önümüzdeki ay muhtemelen hepsini bir araya getirip böyle bir projemiz olduğunu anlatacağız. Onların da bu projeye destek vereceğine inanıyorum. Hatta ilk adımı Selçuk Belediyesi ile atarak, bir protokol imzaladık” ifadelerini kullandı.
SIĞACIK’A REKREASYON ALANI
Sığacık bölgesi için hazırladıkları rekreasyon alanı projesinin ilk etabına yakın zamanda başlayacaklarını söyleyen Başkan Yetişkin, “Birinci etapta yürüyüş alanları ve içerisinde küçük bir spor tesisi olacak. Etrafında bisiklet yolları yapılacak. Seçim zamanında verdiğim vaatlerden biri olarak ortasında engelli bireylerin çalıştığı ‘+1 kafe’ olacak. Geri kalan bölümlerde insanların yürüdüğü, sosyalleştiği alanlar olacak. 1.5-2 km yürüyüş alanı ile insanlar kesintisiz olarak yürüyüş yapabilecek. Doğanbey Payamlı bölgesinde de kür merkezi tesisi yapmaya çalışıyoruz. Kendi kiraladığımız bir termal kuyumuz var. O termal kuyu kendi arazimizin kapısının önünden geçiyor. İçerisinde havuzları, hamamları, saunası ve fitness alanları olan kür merkezi günübirlik tesis olacak. 20 odalı bir konaklama yeri de inşa edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Haber Merkezi