Şeker gramla, baklava sayıyla: ‘Bu bayram da tadımız kaçtı’
Pazartesi günü bayram sabahına uyanacak olan vatandaş, şeker ve baklava alabilmek için çarşı, pazar gezmeye başladı. Ancak öylesine acı bir manzara var ki şeker gramla, baklava sayıyla alınıyor!
SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Konak’ın en işlek yerlerinden biri olan Kemeraltı Çarşısı’nı ziyaret ettik… Genellikle bayram zamanı hem gözleri hem de cebi gülen esnaf, salgından bu yana ne yazık ki beklediğini alamıyor. Çarşıda bir hareketliliğin yaşandığını ancak sadece ‘bakıp geçildiğini’ kaydeden esnaf, “Hayal kırıklığı yaratan bir telaş var” dedi. Özellikle şekerciler ve baklavacılar en fazla mağduriyet yaşayanlardan… Son zamların ardından geleneksel ihtiyaçlara da ket vurulduğunu kaydeden esnaf, “Kapıya gelip fiyat sorup çıkan çok insan var. 1 kilo alıyorsa yarım kilo ya da 250 grama düşenler var. Maliyetler çok fazla olduğu gibi karlar da düştü” ifadelerini kullandı.

GİTTİĞİ YERE KADAR…
İlk durağımız çarşı içerisinde yıllardır esnaflık yapan bir şekerci. Esnafın geçmiş yıllarda şeker çeşitlerinden 10 ton alabildiğini, bu oranın girdi fiyatlarına ve şekere yapılan fahiş zamlardan sonra 150-200 kiloya kadar düştüğünü kaydeden esnaf, “Bayram şekerinin kilosu 1 yılda 4 kat zamlandı. Vatandaş alamıyor, esnaf satamıyor! Pandemiden önce 10 tonluk ürün alıyorduk, şimdi ise 150-200 kilo alabiliyoruz. 10 tondan 150-200 kiloya kadar düştük. Bulamadığımızdan değil, fiyatı yüksek olduğundan. Alsak bile satamıyoruz. Geçen sene şekerin kilosunu 13-15 lira arası satarken, şimdi gerçek satış fiyatı 60 lira olmasına rağmen, vatandaş alabilsin diye 50 liraya kadar düşürdük. Şekerin fiyatı yükselince bayram şekerinin fiyatı da arttı. Bunların içinde bir de maliyetimiz var. Geçen ay dükkâna sadece 9 bin 800 lira elektrik faturası geldi. Hatta ışıkların yarısı kapalı. Kurtaramıyoruz, gittiği yere kadar gitmeye çalışıyoruz. Bundan birkaç ay öncesine kadar şekerin çuvalını 200-230 lira civarında alıyorduk. Şu an 1000 TL oldu” bilgisini paylaştı.

BOŞ BOŞ BEKLİYORUZ!
Bir başka şekerci de şunları aktardı: “Bayram şekeri satışımız aşırı düştü. İnsanlar zaten alamıyor. Pandemide 4 bayram geçti, kimse doğru düzgün satış yapamadı. Pandemiden önce 50-60 çalışanımız vardı. İş olmayınca işçilerimizi çıkarmak zorunda kaldık. Şimdi oğlumla, ben çalışıyorum. Personelimiz dışında, dışarıdan bize yardım etmeye gelen yeğenlerimiz, dışarıdan firmaların gönderdiği elemanlar vardı. Şimdi yok, akşama kadar boş boş bekliyoruz. Fabrikalarımızı kapattık, küçük imalathanelere döndük. Bu yıl beklentimiz vardı. Fiyatların artması yüzünden beklentimiz boşa düştü. Bir üründen 500 kilo alıyorsak ya 50 ya da 25 kiloya düşürdük… Kapıya gelip fiyat sorup çıkan çok insan var. 1 kilo alıyorsa yarım kilo ya da 250 grama düşenler var. Maliyetler çok fazla olduğu gibi karlar da düştü. Biz de bir şey yapamıyoruz. Esnaf olarak yaptığımız yüzde 25-30 olan kârımızı yüzde 10’a düşürmek. Yine de bir şey yapamıyoruz. Parası olmayıp dışarı çıkan müşteriye ‘gel sana şu fiyata satalım’ diyemiyorum.”

GÜNDEN GÜNE GERİLİYORUZ
“Biz yaklaşık 2-3 senedir artık bayramlar bize gelmese es geçse daha iyi olur diyoruz” ifadelerini kullanan bir baklava ustası ise “Çünkü artık zarar veriyor. Hayal kırıklığı yaratan bir telaş var. Gerçekten esnaf kan ağlıyor. Geçen seneki satışların dörtte birini yakalamaya çalışıyoruz. İnsanlar sayıyla baklava almaya başladı. 3-5 tane baklava alan var. Eskiden bayramlarda tepsi tepsi satışlarımız vardı. Günü kurtarmaya çalışıyoruz… Maddi güç olanda tam var, olmayanda hiç yok. İnsanlar önce ekmek almayı, çoluğunu çocuğunu düşünüyor. Tatlı biraz keyfe kaçıyor. Sıra tatlıya gelmiyor. Eskiden tepsiyle satış yapardık. Sonra kiloya düştü. Şu an ise yarım kilo ve adet işine döndü. Günden güne geriliyoruz” sözlerine vurgu yaptı.
