Sendikaların “sınav” çağrısı: “Bu gidişat iyi değildir!”

Yıldırım, “Bu gidişat iyi değildir. Tedbir alınmaması halinde Kovid-19 toplumsal bağışıklık yöntemi öğrenci, öğretmen, diğer eğitim çalışanları ve tüm bunların aileleri üzerinden uygulanması gibi kötü bir durumla karşı karşıya kalabiliriz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.06.2020 10:18
  • Güncelleme Tarihi : 17.06.2020 10:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sendikaların “sınav” çağrısı: “Bu gidişat iyi değildir!”

BESTE KOÇ
Milli Eğitim Bakanlığını (MEB) LGS (Liselere Geçiş Sınavı), sorumluluk sınavı ve mesleki çalışma ile ilgili temkinli davranmaları için uyaran Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, “1 milyon öğretmenin sınavlardaki görevleri ve mesleki çalışma dönemi, 1,7 milyon LGS sınavına girecek öğrenci, sorumluluk sınavlarına girecek yüz binlerce öğrenci için, okullarda görevli yönetici ve diğer personel için, hayati öneme sahip konularla ilgili; MEB”in bir an önce bir yol haritası belirlemesi gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.
Yıldırım, konuşmasına şöyle başladı: “Milli Eğitim Bakanlığı”nın Haziran ayı sonuna kadar yani 15 günlük süre içerisinde; LGS (Liselere Geçiş Sınavı), Sorumluluk Sınavları, Öğretmenlerin Mesleki Çalışmaları ile ilgili olarak Kovid-19 gölgesinde geçecek büyük bir sınav verecek. Bu sınav hem öğretmenler hem öğrenciler hem de veliler açısından hayati önem taşımaktadır. Bunların yansıması olarak da tüm ülkemiz açısından önemlidir.”
EŞİTLİĞE AYKIRIDIR
Yıldırım, “Hafta sonu iki oturumda yapılacak LGS sınavı için MEB defalarca duyuru yapmış olsa da, “önlemler tamam” dese de, videolar paylaşsa da kafalardaki soru işaretleri bitmiş değil. Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamalarda öğrencilerin sınava maske ile gireceklerini, sosyal mesafe bulunması halinde sınıfta maskeyi çıkarabileceklerini söylemişti. Görünen o ki sınıfa girilince sosyal mesafeye bakılmaksızın çocuklar maskelerini çıkarabilecekler. Sosyal mesafe kaygısı, maske kaygısı, maskenin yaratacağı sorunlar ya da maske takan ile maske takmayanlar arasındaki farklılıklar sınav açısından öğrenciler nezdinde yaratacağı eşitsizlikler konusunda en küçük çaba söz konusu değil. Açıklama yapan da yok. İllerden aldığımız bilgilere göre bazı illerde sınav sırasında sınıf mevcutlarının 20 kişiye göre ayarlandığı, derslik sayısı fazla/öğrenci sayısı az olan illerde ise 10”a kadar düştüğü anlaşılmaktadır. 20 sıralı sınıflarımızda hiç boşluk bırakmadan 20 öğrencili salonlar tasarlamak Kovid-19 açısından izah edilebilecek gibi değil. Kaldı ki bazı okullarda 10 kişilik sınıflar, bazılarında 20 kişilik sınıflar oluşturmak öğrenci açısından kaygı verici olup eşitliğe aykırıdır” ifadelerini kullandı.
BİR DÜZENLEME OLACAK MI?
“Bugüne dek MEB tarafından tüm sınıflarda sosyal mesafenin korunacağı, sınav düzeninde boşluklar oluşturulacağı açıklanmış değil” cümlelerini kullanan Yıldırım, “Anlaşılan öğrenci bu durumu sınava girince yaşayacak” dedi. Öğretmenlerin mesleki çalışmalarının ise 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacağının Bakanlıkça açıklandığını hatırlatan Yıldırım, “Konu içeriklerine bakıldığında Kovid-19 ile ilgili olmayan, sosyal mesafenin korunamayacağı birçok konu yer alıyor. Piknik, açık hava konseri, söyleşi, toplantılar… gibi konular/etkinlikler söz konusu. Her ne kadar açık hava etkinlikleri de olsa sosyal mesafe gerektiren etkinliklerdir. Kaldı ki bu etkinlik alanlarına gidişte dahi araç kullanımı söz konusu olacaktır. Mesleki çalışmaların görev yeri dışındaki illerde yapılmasına yönelik açıklama sonrasında sistemin açılması yerinde bir uygulama olmuştur. Fakat burada da kontenjan sınırlaması, il içinde ulaşım sorunu yaşayacak öğretmenler, köylerde çalışan öğretmenlerle ilgili bir açıklama söz konusu olmamıştır. Bu noktada sendika olarak bakanlık nezdinde yapılan görüşmelerde bu hafta içerisinde bir düzenleme yapılacağı belirtilmiştir” şeklinde konuştu.
SORU İŞARETLERİ GİDERİLMELİ
Eğitim-İş olarak uyarılarda bulunan Yıldırım, son olarak şunları sıraladı: “1 milyon öğretmenin sınavlardaki görevleri ve mesleki çalışma dönemi, 1,7 milyon LGS sınavına girecek öğrenci, sorumluluk sınavlarına girecek yüz binlerce öğrenci için, okullarda görevli yönetici ve diğer personel için, hayati öneme sahip konularla ilgili; MEB”in bir an önce bir yol haritası belirlemesi gerekmektedir. Mesleki çalışmalar, LGS ve sorumluluk sınavları ile ilgili soru işaretleri giderilmelidir. Bu gidişat iyi değildir. Tedbir alınmaması halinde Kovid-19 toplumsal bağışıklık yöntemi öğrenci, öğretmen, diğer eğitim çalışanları ve tüm bunların aileleri üzerinden uygulanması gibi kötü bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.”

Haber Merkezi