- Gündem
- 20.04.2025 12:54
3 yaşındaki Yusuf Kaan ile 9 yaşındaki Rüzgar, doğuştan duyamıyor. Onlar gibi birçok çocuk, beyin sapı implantı ameliyatı ile sağlığına kavuşmayı bekliyor. Fakat artan döviz kuru onları da vurdu. Cihazları getiren firmalar ile SGK arasındaki fiyat anlaşmazlığı yüzünden ameliyatlar askıya alındı
ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Rüzgar 9, Yusuf Kaan ise henüz 3 yaşında. İkisi de doğuştan işitme engelli. Duyabilmeleri ve konuşabilmeleri, beyin sapı implantı ameliyatına bağlı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) karşıladığı cihazın ücretinde artışa gidilmesi, hastaneler ve üretici firmalar arasında anlaşmazlığa neden oldu. Döviz kurunda meydana gelen artışın ardından hastanelerin önerdiği ücreti düşük bulan cihaz üreticilerinin, satışı durdurması sonucu Rüzgar ve Yusuf Kaan gibi sağlığına kavuşmayı bekleyen onlarca çocuğun ameliyatı askıya alındı. Ameliyatların iptal edildiğini öğrenince yıkılan aileler, bir an önce anlaşmazlığın giderilmesini bekliyor: “Yaş ilerledikçe ameliyat olsalar bile duyma ve konuşma yetilerini kaybediyorlar. Artık biz de çocuklarımıza isimleriyle seslenmek istiyoruz. İstiyoruz ki, sıkıntılarını ve isteklerini elleriyle değil dilleriyle anlatsınlar.”
NİNNİ DİNLEMEK HER ÇOCUĞUN HAKKI
Geç implant ameliyatı olan çocuklarda konuşmanın peltek kaldığını fakat yaşında olan çocuklarda konuşma ve işitmenin normal seviyelerde olduğunu söyleyen Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği Başkanı Hatice Çankır, “İşitme engeli ile doğan çocuk, işitme sinirleri varsa işitme cihazı ya da koklear implant ile duyar. Peki ya sinirleri yoksa... İşte o zaman beyin sapı implantı ile duyarlar. İşitme engelli çocuklar, çok az sayıda hastanede yapıldığı için yıllarca ameliyat sırası bekliyordu ancak şimdi tamamen durduruldu. Çünkü döviz kurlarındaki artış nedeniyle implant fiyatları arttıysa da, SGK’nın ödediği miktar değişmedi. Bu nedenle hastaneler ameliyatları durdurdu. Her çocuğun, anne babasının sesini duymaya, ninni dinleyerek uyumaya hakkı var. Fakat onlarca çocuk, bu haktan mahrum bırakılıyor. İşitme engelli çocuklarımız, beyin sapı implantı ameliyatıyla duyabilir. Bir ameliyatla çocuklarımızın dünyası değişebilecekken, maddi yetersizlikler nedeniyle çaresiz kalmak bir ebeveyn için ne demektir tahmin edebilirsiniz. Çaresi varken çocuklarımızı sessizliğe mahkum etmek istemiyoruz. Sağlık Bakanlığına ve Sosyal Güvenlik Kurumuna sesleniyoruz... Duran beyin sapı ameliyatları, duymayan çocuklarımız için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Derhal ameliyatların başlaması gerekiyor. Bunun için SGK’nın implant ameliyatlarının tamamını geri ödeme kapsamına almasını talep ediyoruz. Beyin sapı implantı için SGK 40 bin TL ödüyor ama firmalar 115- 95 bin TL arasında rakam istiyor. Aileler ne yazık ki aradaki bu farkı ödeyemiyor. SGK ile firmaların masaya oturup ortak noktada buluşması gerekiyor. Yoksa çocuklar için geri dönüşü olmayacak” ifadelerini kullandı.
SEVİNCİMİZ KURSAĞIMIZDA KALDI
Henüz 9 yaşında olan Rüzgar’ın konuşabilmesi ve duyabilmesi için çift kulak implant ameliyatı olması gerekiyor. Anne Nevin Açıkgöz, her geçen günün Rüzgar’ın aleyhine işlediğini şu sözlerle anlatıyor: “Bu ameliyat Türkiye’ye ilk geldiğinde sadece tek taraf karşılanıyordu. Biz de o yüzden oğlumun sadece sol kulağını ameliyat ettirebilmiştik. Daha sonra ikincinin de karşılandığı haberini alınca çok sevindik. Hemen başvurduk çünkü odaklanabilmesi, denge sorunu yaşamaması ve sesleri daha iyi duyması için ikinci ameliyat şart. Ama sevincimiz kursağımızda kaldı. Ameliyat sırası zaten yıllar sonra geliyor çocuklarımıza... Bu da yetmezmiş gibi şimdi bir de ameliyatlar durduruldu. Tek sebebi de yükselen döviz kuru... Firmalar ve hastaneler fiyatta anlaşamıyor. Olan bizim çocuklarımıza oluyor. Yaş ilerledikçe ameliyat olsa bile çocuklarımız duyma ve konuşma yetisini kaybediyor. Geç takılan cihaz çocuklara bir fayda sağlamıyor.”
ONA ADIYLA SESLENMEK İSTİYORUM
Fiyatları 95 bin ile 115 bin TL arasında değişen cihaz masrafını karşılayabilecek durumda olmadıklarını söyleyen anne Açıkgöz, “Tek çaremiz ameliyatların başlaması... Ben de bir anne olarak çocuğuma ismi ile seslenmek istiyorum. Bazen ne dediğini, ne istediğini anlayamıyorum. En acısı da bu! Onu en iyi anlaması gereken annesi bile onu anlayamıyor... Oğlum bir gün okulda çok ağlamış. Öğretmeni beni çağırdı, gittiğimde hala ağlıyordu. Neden ağladığını sordum. Öğretmenini anlayamadığını, arkadaşları yazarken o yazmadığını söyledi. Bu da çok acıydı... Firmalar cihaza 95 bin gibi bir maliyet veriyor, özelde yapılan ameliyatımız da 40 bin civarı tutuyor. 135 bin gibi bir rakam ortaya çıkıyor toplamda. Oğluma destek olabilmek için hep yanındayım. Bu yüzden çalışamıyorum. Eşimin kazandığıyla geçiniyoruz. Evimize tek maaş girdiği için ameliyat masrafını da karşılayamıyoruz” diye konuştu.
HER GEÇEN GÜN GELECEĞİ KARARIYOR
Sağlık kurumları ile ithalatçı firmalar arasında kur krizinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle ameliyat olamayan tek çocuk Rüzgar değil. Doğuştan işitme engelli Yusuf Kaan’ın annesi Hadise Arslan, ameliyat için gün verilmesini beklerken, iptal edildiğini öğrenmeleri üzerine yaşadıkları hayal kırıklığını şöyle anlattı: “Oğlum şu an 3 yaşını bitirdi. Her geçen gün oğlumun geleceği kararıyor. Bir an önce yetkililerin sesimizi duymasını ve oğlumun ameliyat olmasını istiyorum. Oğlumun yanında konuşmak dahi istemiyorum çünkü zoruma gidiyor. Onun bir kere gözümün içine bakması beni bitiriyor. Bir anne için bunun ne kadar zor olduğunu kimse bilemez... En büyük hayalim oğlumla oturup dertleşebilmek. İstiyorum ki, sıkıntısını ve isteğini eliyle değil diliyle anlatsın. Bunu bir anneye çok görmesinler.”