Sayfa Yükleniyor...
Şevval ayı nedir? Bu ayda neden oruç tutulur? Sorusunun cevabını haberimizde derledik. İşte Şevval ayı ve faziletleri
ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN
Sözlükte yükselmek, yukarı kalkmak anlamına gelen Şevval, başlangıcı Ramazan Bayramı’nın 1.günü olan ve Hicri takvimin 10.ayında tutulan bir oruçtur.
NEDEN ORUÇ TUTULUR?
Hac aylarından ilki olan Şevval ayında Müslümanlar, manevi kazancı büyük olduğu için bu orucu tutarlar.İbadetlrrin huzurla ve istekle yapılacağı dönemlerden biri olan bu ay, İslam dini açısından oldukça önemlidir.Nafile oruçlarından sayılan bu orucu sevap işlemek isteyen herkes tutabilir.
Konuyla ilgili hadis şu şekilde:
Hz. Prygamber (s.a.s), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından 6 gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm,204; Tirmizî, Savm,53; Ebû Dâvûd, Savm,59)
NE ZAMAN BAŞLAR?
11 ayın sultanı olan Ramazan Ayı’nın bitimiyle gelen Ramazan Bayramı’nın 1.günü Şevval ayı başlar. Fakat dinimize göre ayın ilk gününde oruç tutmak haramdır.
21 Nisan tarihinde başlayıp 20 Mayıs’ta sona eren bu ayda 6 gün oruç tutmak yeterli olacaktır. Bu orucu aralıksız tutmak daha faziletli olduğu gibi aralıklı olarak da tutulabilir.
NASIL NİYET EDİLİR?
Bu ayda oruç tutmak isteyen Müslümanlar niyet ederek oruçlarını tutabilirler. Niyet ederken:”Niyet ettim Allah rızası için bugün Şevval orucunu tutmaya.” denilebilir. Eğer kişi Ramazan ayında tutamadığı orucu bu ayda kaza orucu olarak tutmak isterse bu hususta da niyetlenirsen kaza orucu olduğunu belirtmesi gerekmektedir.
ŞEVVAL AYINDA NELER YAPILABİLİR?
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in önem verdiği aylardan biri olan Şevval ayında, Kuran-ı Kerim okunabilir. Aynı zamanda salavat-ı şerifler getirilip zikir çekilebilir.
Söz konusu zikirler şu şekildedir:
La ilâhe illallah
Allahü Ekber
Sübhanallah
Haber Merkezi