Seyahat acenteleri destek bekliyor

Seyahat Acenteleri Platformu Twitter sosyal medya hesaplarında  ‘SeyahatAcentelerineDestekOl’ hastagiyle bir kampanya düzenledi. Kampanya Tren Topic (TT) listesinde ikinci oldu


  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2020 12:20
  • Güncelleme Tarihi : 07.07.2020 12:20
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Seyahat acenteleri destek bekliyor

BURCU YANAR
Koronavirüs önlemleri sebebiyle pek çok sektörün durma noktasına geldiği ülkemizde mevcut durumdan en çok etkilenen sektör turizm oldu. 2023 sektör hedefleri doğrultusunda 100 milyon turist, 100 milyon dolar gelir getirmeyi hedefleyen turizmciler hedefleri gerçekleştirmenin yakınından bile geçemezken yüzde 99 oranda kayıp yaşayan tek sektör olduklarını belirtti. Seyahat Acenteleri Platformu Twitter sosyal medya hesaplarında  ‘SeyahatAcentelerineDestekOl’ hastagiyle düzenlediği kampanyaya ilişkin mevcut durumlarını ve taleplerini anlatan bir basın bildirisi yayınladı.
“YÜZDE 99 KAYIP YAŞADIK”
 “Ülkemiz ve dünyamızı etkisi altına alan Koronavirüs’ün tüm dengeleri bozduğu, normal olan her şeyin yeni normale evrildiği bir dönemde yaşamaktayız” sözleriyle başlayan basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsün yayılması ile bütün dünyada süreci ‘Pandemi’ olarak ilan etmesiyle, ülkemiz ve dünyada ekonomik, sosyal ve güncel hayatları durma noktasına gelmiş, dünyamız acı kayıplar yaşamıştır. Öncelik her zaman sağlık ve yaşamdır. Bu süreçte sağlığımız için fedakarca çalışan sağlık ordularına şükranlarımızı sunuyor, yaşamını yitirenlere rahmet, hastalarımıza şifa diliyoruz. Dünyamızı saran Kovid-19 virüsünden ülkemiz ve dünyanın bir an önce kurtulmasını umut ediyor, üzerimize düşen görevi yaparak tedbirlere harfiyen uyarak bu sürecin bir an önce sonlanmasını diliyoruz.”
“SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİYİZ”
Turizm sektörünün lokomotifi olduklarını dile getiren acenteler, “Bizler iş ve kazanç anlamında en büyük darbeyle karşılaşan turizm sektörünün lokomotifi olan Seyahat Acenteleriyiz. Ülkemizin 2023 sektör hedefi olan 100 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir getirmek için 48 yıldır mücadele eden topluluk olarak, Kovid-19 salgını sürecinde hedefimizden kopmadan yolumuza devam edebilmenin mücadelesini vermekteyiz. Kovid-19 salgını sürecinde turizm sektörü haricinde hiçbir sektörde yüzde 99 kayıp yaşanmamıştır. Yüzde 1 ile yola devam etmemiz imkansız boyuttadır. Gelirimiz yüzde 99 azalırken giderimiz aynı oranda devam etmektedir. Hiçbir acentemiz yetişmiş çalışanlarını kaybetmek istememektedir. 1980’lerde başlayan turizm kalkınma hamlesinin devamı için seyahat acentelerinin yaşaması ve nefes alması gerekmektedir. Yaşanan sürecin daha ne kadar deva edeceği hususunda hiç kimsenin öngörüsünün olmadığı gerçeği ile beraber giderleri karşılayamadığımız ve nefes alamadığımız bir sürece sürüklenmiş durumdayız. Sektörde yıllardır çözemediğimiz birçok sorunumuz bulunmaktadır ancak artık bu sorunlara en büyüğü eklenmiş durumda bu da ‘Hayatta kalma ve nefes alabilme mücadelesidir’ dedi.
“SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜLMESİJNİ İSTİYORUZ”
Sorunlarının birlik ve beraberlik ile çözülmesini isteyen acenteler, “Biz seyahat acenteleri 1618 sayılı yasa gereği birliğimiz olan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) kayıtlı yaklaşık 12 bin işletmeden oluşuyoruz. İstihdamı ile minimum 100 bin kişin destek verdiği sektör paydaşları ile bir milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Maalesef bu zorlu süreçte birliğimizin bu sorunlarımıza duyarsız kalması, hükümet ve bakanlıklar nezdinde gerekli desteklerin talebinde etkisiz ve gönülsüz kalması sonucu, sorunlarımızı ilgili mercilere aktarma, sesimizi duyurma, taleplerimizi iletme noktasında üyeler olarak bir araya gelme gereğini zaruri kılmıştır. Seyahat acentelerimizin seslerini yetkililere duyurması sektörün birkaç seyahat acentesinden oluşmadığının doğru olarak anlatılması için tarafsız bir platform ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu zorlu süreçte birlik ve beraberlik ile sorunlarımızın çözülmesini istemekteyiz” diye konuştu.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A SESLENDİLER
Acenteler son olarak şunları söyledi: “Turizm Bakanlığımızın ve hükümetimizin bu süreçte sektöre destek amaçlı çıkardığı çeşitli ekonomik destek paketleri üç aylık süreci atlatmamıza destek oldu. Ancak salgının sektörümüzde açtığı yaranın üç ayda iyileşmesi beklenemez. Üzerine yıllardır çalışılan turizm sektörü planlarının devam etmesi için lokomotif görevi yapan seyahat acenteleri sektör yetkilileri, bankalar ve büyük yatırımcılar tarafından hak ettiği değer ve önemden uzak kalmış durumda. Bu algının değişmesi ve sektörün pazarlamam ve satış ayağı olan seyahat acentelerinin gerçek değerlerinin anlaşılması için birlikte hareket etmek, değer gören bir birlik olmaya çalışmak için ‘Seyahat Acenteleri Platformu’nda buluşmak istemekteyiz. Bizler turistle; otelleri, müzeler, restoranarı, yolcularla uçak biletlerini; şiketlerle toplantı salonlarını birbirine bağlayan zincirin altın halkasıyız. Ülkemize turist getirmek için yurt dışında kapı kapı dolaşan, sektöre yeni destinasyon kazandırmak için didinen, turizm ile ilgili iş üreten ve ürettiği işlerden gelir sağlayan işletmeleriz. Yukarıda belirtmiş olduğumuz sebeplerden ötürü, Seyahat Acenteleri Dayanışma Platformu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan taleplerimiz aşağıdaki gibidir.”
NE TALEP EDİYORLAR?
Acenteler taleplerinden bazılarını ise şu şekilde sıraladı: “Turizm sektörüne 1 yıl geri ödemesiz 36 aylık KGF destekli ciro ile doğru orantılı kredi olanağının sağlanması. 2020 yılının SGK ve stopaj ödemelerinden muaf tutularak bu yıla özel kredi taleplerinde sicil affının getirilmesi ve kriter olarak istenmemesi. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının turizm işletmecileri için 3 ay daha uzatılması. Uçak bileti satan seyahat acentelerinin geçmiş dönemden günümüze devam etmekte olan servis ücreti bedelinin günümüz koşullarına göre güncellenmesi. Tüm hava yollarının internet satış kanallarıyla fiyatlarının eşitlenmesi ve hava yolları tarafından uygulanan tüm kampanyalardan seyahat acentelerinin de faydalanmasının sağlanması…”

Haber Merkezi