Seyahatle bulaşan enfeksiyonlar

Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mustafa Torun, sürekli seyahat edenleri uyardı. Torun, seyahat etmeden önce, gidilecek olan ülkelerin önceden araştırılması gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.03.2019 08:40
  • Güncelleme Tarihi : 14.03.2019 08:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Seyahatle bulaşan enfeksiyonlar haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Globalleşen dünyada ulaşım araçları teknolojisi hızla gelişirken, artık seyahat etmek eskisinden daha kolay bir hale geldi. İş, ticaret, gezi vb. sebeplerle sürekli seyahat edenler ise, gittiği ülkelerde bazı enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Hal böyle olunca sürekli seyahat edenleri uyarma gereği duyan Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mustafa Torun, dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Seyahat eden kişilerin gideceği ülkeyi önceden araştırması gerektiğini belirten Mustafa Torun, “Gerekli görüldüğü takdirde seyahat öncesi gerekli aşıları yaptırarak yola çıkmamız gerekir” dedi.



Günümüzde çeşitli sebeplerle seyahat edenlerin sayısının oldukça arttığını belirten Mustafa Torun, özellikle ülkelerarası seyahat edenlerin, seyahatten önce uyarılması ve bir takım önlemler almalarını sağlanması gerektiğini söyledi. Torun, “Seyahat etmek günümüzde oldukça arttı. Seyahat artışı ile seyahatle geçen enfeksiyonlarda artış getirdiğini söyleyebiliriz. Koruyucu ve tedavi hekimliğindeki gelişmelere rağmen maalesef artış belirgindir. 50-60 yıl önce iki milyon kişi gezi yaparken, bugünlerde bu rakam bin defa artmıştır. Önemli olan sürekli seyahat edenleri uyarıp, kendi sağlıkları için bir takım önlemler almasını sağlamaktır. Bu şekilde birçok kişinin bu rahatsızlıklardan kurtulmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.
SEYAHAT HASTALIKLARI
Seyahatle bulaşan hastalıklara değinen Mustafa Torun, “Bilindiği gibi Amerika kıtasından Avrupa ve diğer ülkelere yayılan ilk enfeksiyonlardan birisi Firengidir. (Sifiliz). Cinsel yolla bulaşan Firengi ile Avrupa böylece tanışmıştır. Tam tersine çiçek hastalığı Avrupa'dan Amerika’ya deniz yolu (gemilerle seyahat) ile taşınmıştır. Kemiriciler (fare, kene vb.) tarafından bulaşan "Hantavirüsler" Güney Kore-Kuzey Kore savaşında, Güney Kore’deki görevli askerler arasında saptanmış, oradan diğer ülkelere yayılmıştır. Eskiden gemilerle, sonra trenlerle, bugün her türlü kara taşıtı ve uçak yolculuğu ile enfeksiyonların geçişi olmaktadır. Ayrıca Orta Afrika ülkelerinde ise özellikle Sıtma çok yaygın ve buralardan gelen insanlar hastalığı Avrupa başta olmak üzere birçok yere yaydığı belirtilir” dedi.



NELERE DİKKAT EDİLMELİ!
Seyahat öncesi dikkat edilmesi gerekenleri de belirten Mustafa Torun, “Gideceğimiz ülkede görülen bulaşıcı hastalıkları bilmemiz ve ona göre önlem almamız gerekir. Örneğin bir Orta Afrika ülkesine giderken sıtmaya yakalanmamak için orda bulunduğumuz sürece ilaç almamız gerekir. Ayrıca seyahat öncesi gerekli aşıları yaptırarak yola çıkmamız gerekir. Dünyadaki değişik ülkelerde görülen hastalıklar ve alınacak önlemler ile ilgili bilgiye Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden ulaşılabilir. Gelişmiş ülkeler bir çok enfeksiyon hastalığını ülkelerinde en aza indirmişken, küresel anamalcı sistem malını satmak için, aynı zamanda sosyokültürel gelişme; her türlü seyahati arttırmıştır.   Bunun beraberinde seyahatle ilgili enfeksiyon hastalıklarındaki yükselişin gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Kuş gribi, Sars, Domuz gribi, Dirençli tüberküloz bugün gelişmemiş ülkeler için ne kadar ciddi sorun oluşturuyorsa, gelişmiş Avrupa ülkeleri içinde önemli sorun oluşturmuştur. Yapılacak akıllı çözüm koruyucu hekimlik ilkelerini yaygınlaştırarak bu alana daha fazla önem vermektir” ifadelerini kullandı.