Sayfa Yükleniyor...
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Onur Oral, yaz aylarında sporda daha çok fayda sağlamak amacıyla su tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti
ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER
Sağlıklı yaşam üzerine yapılan çalışmalarda, iyi beslenme ile birlikte fiziksel aktivitenin de sağlığın korunmasında büyük önem taşıdığı anlaşıldı. Bu sebeple dünyada insanlar fizik aktivite çalışmalarına önem vermeye başladı. Fizik aktivite, egzersiz bir yaşamsal alışkanlık haline geldi. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Onur Oral, Bu anlamda yaz aylarında yapılan sportif çalışmaların her yaş için işlevi ve süresinin değişkenlik gösterdiğini söyleyerek açıklamalarda bulundu.
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN ÖN KOŞUL
Doç.Dr. Onur Oral, “Yazılan bilimsel makalelerde spor ile geçen hayatın daha kaliteli bir yaşam koşulları sunduğu ortaya konmakta. Spor, sağlıklı yaşam için bir koşuldur. Sporda değişen iklim koşullarına göre aktivite süresi ve şeklide değişmektedir. Genelde spor dış ortamda yapılan bir çalışmadır. Sıcak havada yapılan sporun süresi ve şeklide değişkenlik göstermektedir” diye konuştu.
Sıcak hava koşullarında yapılacak sağlıklı spor hakkında bilgilendirmede bulunan Oral, “Bu konuda bazı kriterler vardır. Spor yaparken vücut ısısı artar. Dolayısıyla su tüketimi artar. Sıcak hava koşullarının getirdiği iç ısı artışı vardır. Bu nedenle sıcak hava koşullarında yapılan çalışmanın su kaybını artıracağı bilinmelidir. Su tüketimi yaz aylarında fazlalaştırılmalıdır. Son dönemde yapılan çalışmalarda bireylerin su tüketiminin idealin altında olduğu ortaya konulmuştur. Günlük sıvı tüketiminde bireylerin çay, kahve ve gazlı içeceklere yöneldiği belirlenmiştir. Normal yetişkin bir birey yaz aylarında günlük 4 litre su içmelidir. Su metabolik fonksiyonların yürütülmesinde vazgeçilmez bir sıvıdır. Hiçbir sıvı suyun etkisi sağlayamaz. İdealin altında su tüketiminde çeşitli metabolik sorunlar meydana gelir. Sportif çalışmalarda bu durum daha da ağır olarak yaşanacaktır. Su aynı zamanda metabolizmanın çalışması için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, sodyum gibi minerallerin temini için gereklidir. Bütün bu mineraller hücre fonksiyonlarında önemli roller üstlenmektedir. Su konusunda tüketim dengesizliği ortaya çıktığında hücre dengesinin bozulacağı dolayısıyla doku, organ ve sistem bozukluğunun meydana gelebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Sıcak havada spor yapılıyorsa su bolca tüketilmelidir” diye konuştu.
YETERSİZ TÜKETİM SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR
Doç.Dr. Onur Oral, “Sıcak hava şartlarında terleme doğal bir metabolik süreç. Egzersiz esnasında kasların ürettiği ısı dinlenme süresinin çok daha üzerindedir. İç ısı fiziksel aktivite esnasında ciddi anlamda yükselir. Egzersiz, bilindiği gibi enerjinin yakılarak ısıya dönüştüğü bir kassal çalışma sistemidir. Termoregülasyon, egzersiz esnasında artan iç ısı terleme ile dışa atılır. Fiziksel aktivite 30-45 dakika sürse bile vücut ısısı 36 buçuk düzeyinde korunur. Kişinin su tüketimi yeterli değilse terleme sistemi ile yapılan ısı dengesi yavaşça bozulmaya başlar. Kan damarları daralır. Bu kanın tüm vücuda dağılmasında sorunlar yaratır. Artan sıcaklıkta su eğer az tüketiliyorsa kardiyovasküler sistem sorun yaşar. Kramplar yaşanır. Eğer yine yeterli su tüketimi gerçekleşmezse ısı yorgunluğu meydana gelir. Arkasından çarpıntı, bilinç kayıpları gibi ciddi sorunlar yaşanır” dedi.
Haber Merkezi