Şiddete maruz kalan kadınlara yönelik 10 önlem maddesi!

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, geliştirdiği yeni bir proje aracılığıyla sağlık sistemi için 10 önlem maddesini açıklayarak tüm bunların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.01.2024 10:27
  • Güncelleme Tarihi : 21.01.2024 07:27
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Şiddete maruz kalan kadınlara yönelik 10 önlem maddesi! haberinin görseli

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Platformu üyesi Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) tarafından ‘Şiddete Maruz Kalan Kadınlara Yönelik Sağlık Hizmet Mekanizmalarının Güçlendirilmesi Projesi’ geliştirildi. Proje aracılığıyla sağlık sektörü ve kadına yönelik şiddet alanında çalışan uzmanlarla kadınlara ulaşmak üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Öte yandan vakıf, proje kapsamında sağlık sistemi için 10 önlem maddesini açıklayarak hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

AİLE HEKİMLERİNİN DESTEKLENMESİ SAĞLANMALI

Proje kapsamında kadına yönelik şiddetin önlenmesi için sunulan 10 öneri ise şu şekilde: “Şiddete maruz bırakılan kadınlarla çalışan tüm sağlık çalışanları düzenli olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddete ilişkin nitelikli bir mesleki eğitim almalı. Tıp fakülteleri ile ebelik, hemşirelik gibi sağlık çalışanları yetiştiren bölümlerin eğitim müfredatlarında tıp ve sağlık hukuku, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimleri eklenmeli. Aile hekimlerinin şiddet yaşayan kadınları destekleyebilmesi için yapısal sevk/yönlendirme algoritmasını bilmesi kadar kurumlar arası iş birliği ve aile hekimlerinin desteklenmesi sağlanmalı.”

KORUYUCU-ÖNLEYİCİ DÜZENLEMELER YAPILMALI

“Aile hekimlerinin güvenliği belirlenirken bölgesel farklılıklar dikkate alınmalı” sözlerinin de vurgulandığı önerilerde, “Sağlık çalışanlarına dönük şiddet vakalarının artışı nedeniyle hem kadınlar açısından hem de sağlık çalışanları açısından koruyucu-önleyici düzenlemeler yapılmalı. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle ilgili eğitim alan kolluk görevlisi hastanede bulunmalı. Şiddete maruz bırakılan kadın hastaneye eriştikten sonra kadının mahremiyet hakkının ve mesleki güven ilişkisinin gözetildiği bir odada görüşme yapılmalı. Sosyal hizmet uzmanı ile temas kurarak koruyucu-önleyici bir müdahale planının ortaya çıkarılması sağlanmalı. Cinsel şiddet vakaları odağında pilot uygulama olarak ortaya konulan, Kadın Tıbbi Destek Merkezleri nitelikli olarak tüm şehirlerde yaygınlaştırılmalı. Psikolog, sosyal hizmet uzmanı gibi doğrudan travma odaklı çalışan meslek elemanları bu birimlerde 7-24 bulunmalı” çağrısı yapıldı.

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA