Sayfa Yükleniyor...
Günde iki paket sigara içen bir sigara tiryakisinin Japonya'ya atılan atom bombasının etkilerine maruz kalan insanlarla aynı zararı gördüğü bilgisini veren Prof.Dr. İbrahim Uslu, sigara bağımlılığının kansere her geçen gün davetiye çıkardığını söyledi
NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER
Gazi Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Uslu, günde 2 paket sigara içen bir insanın nükleer bomba etkisine maruz kaldığını dile getirdi. 10 bin göğüs röntgeni çektirmekle söz konusu yüksek dozun ancak alınabileceğine dikkat çeken Uslu, günde 2 paket sigara içen bir tiryakinin atom bombası salınımını soluyan kişiyle aynı düzeyde akciğer kanseri riskini taşıdığını söyledi.
Prof.Dr. İbrahim Uslu, sigaradaki polonyumun 210 ve kurşunun-210 radyoaktif elementlerinin en tehlikeli radyasyon türü olan alfa radyoaktivitesini saçtığını söyledi. Uslu, Günde yarım paket sigara içen bir kişi sadece bu nedenle yılda en az 300 göğüs röntgeni çektirmişçesine kendisini radyasyona maruz bırakıyor. Sigaradaki radyoaktivitenin yüzde 50'si havada askıda kalırken, bu radyoaktivitenin yüzde 75'i ise ortamdaki pasif içiciler tarafından solunuyor. Bilim adamları Boice ve Lubin'in yaptıkları çalışmada akciğer kanserine yakalanma olasılığının günde 1-9 adet sigara içilmesiyle 4.6 kat, 20-39 sigara içiminde 13.1 kat arttığı tespit edildi dedi.
TİRYAKİLER TEHLİKE ALTINDA
Buna göre bir ömür boyu günde 1 ile 9 adet sigara içiminin 3 Sv'lik (Sievert) atom bombası dozunun yol açacağı riske eşdeğer olduğuna işaret eden Uslu, Tiryakilerin bebekleri stresli ve zayıf oluyor. Yine aynı zamanda sigaranın hamile kadınlarda stres hormonları salgılaması, bebekte cinsel hormon azalması, vücudun zayıf kalması gibi etkilere yol açıyor. 100 hamile kadın üzerinde yapılan yaklaşık bir yıl süren araştırmada, 32 sigara kullanan ve 68 sigara kullanmayan anne ile dünyaya getirdiği bebekler incelendi şeklinde konuştu.
ANNNELER DİKKAT
Sigara içen annelerde bebeğin beslenmesi ile oksijen almasını sağlayan plasentanın 469 gram, sigara içmeyen annelerin plasentaları ise ortalama 633 gram olduğunu ifade eden Uslu, araştırmaya yönelik şu bilgileri paylaştı: Plasenta küçük olunca bebeğin beslenmesinin de az olduğu ortaya çıktı. Yine raporda sigara içen annelerin bebeklerinin ortalama 2 bin 917 gram, içmeyen annelerin bebeklerinin ise 3 bin 242 gram doğduğu ve yine sigara içen annelerin erken doğum yapma riskinin daha da yüksek olduğu tespit edildi. Bu sonuçlardan anne ve anne adaylarının sigaraya karşı ne kadar dikkatli olmaları gerektiğinin önemi ortaya çıkıyor.
Haber Merkezi