Sığınak sonrası yaşam: Kadınların derinleşen barınma problemi!

Büyükşehirlerde dahi kadınların sığınacakları alanların yetersiz oluşu birçok problemi beraberinde getirirken, sığınma evine girmeden önce ve çıktıktan sonra yaşananlar da ayrı bir dert!


  • Oluşturulma Tarihi : 07.03.2024 14:44
  • Güncelleme Tarihi : 07.03.2024 11:44
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Sığınak sonrası yaşam: Kadınların derinleşen barınma problemi!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Erkek şiddeti ile mücadele eden, kadınlara sığınak ve hukuksal konularda destek veren Mor Çatı Vakfı, 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu yayımladı. O raporda dikkat çeken en önemli konulardan biri ‘sığınma evleri’ oldu. Büyükşehirlerde dahi kadınların sığınacakları alanların yetersiz oluşu birçok problemi beraberinde getirirken, sığınma evine girmeden önce ve çıktıktan sonra yaşananlar da ayrı bir dert!

Mor Çatı’nın raporunda konuya ilişkin geçen cümleler şöyle: “Kadınların sığınaktan tek başlarına ya da çocuklarıyla beraber yeni bir eve çıkabilme sürelerinin önceki yıllara kıyasla çok daha uzun olduğu görüldü. Kadınlar düzenli bir gelir elde edecekleri işlere girseler dahi büyükşehirlerdeki yüksek ev kiralarını, fatura giderlerini ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri giderek imkansız hale gelmekte, bu da kadınların sığınaktan ayrılarak bağımsız bir yaşam kurabilmelerinin önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır.”

KADINLARIN KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMEDİKLERİ MAHALLELERDE…

Devamında ise “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlar şiddetsiz bir yaşam kurmanın önündeki engelleri ortak ev kurma planı yaparak ve çocuk bakımı konusunda birbirlerini destekleyerek aşmaya çalıştılar. 1 kadın, yeni yılda ev kiralarına zam geleceği öngörüsü ve kaygısıyla yeterli birikimi yapamadan bir ev kiralamak için adım attığında dolandırıldığını fark etti. Bir başka kadın, kiralayabileceği bir oda arayışındayken benzer şekilde dolandırıldı. Yaşam kurmanın ve bu bağımsız yaşamı sürdürebilmenin giderek zorlaşmasının kadınların üzerinde ciddi bir baskı yarattığı görüldü. 1 kadın, ev tutabilecek ekonomik güce eriştiği duruma gelse dahi, trans kadın olduğu için ev sahiplerinin kendisine ev vermeyeceğinden kaygılandığını, benzer deneyimlere sıkça şahit olduğunu paylaştı. Kadınlar şehrin merkezinde çalışabilecekleri işler bulsalar dahi merkezde yer alan kiralık dairelerin ücretini karşılayamadıkları için kentin çeperinde kalan, kentsel hizmetlere erişimin özellikle kadınlar açısından oldukça sınırlı olduğu, kadınların kendilerini güvende hissetmedikleri mahallelerde ev tutmayı planladıklarını gözlemledik. Mahalle seçiminin yanı sıra konut seçiminde de deprem vb. afetler açısından riskli konumda olan binalara yerleşmek zorunda kaldıklarına tanık olduk” sözleri yer aldı.

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA