Sayfa Yükleniyor...
Kiriaty Vakfı Başkanı Judith Kiriaty Matalon, İzmirdeki Musevi Kültürel Mirası Projesine destek için İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaşı makamında ziyaret etti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmirdeki Musevi Kültürel Mirası Projesine destek için, Kiriaty Vakfı Başkanı Judith Kiriaty Matalon, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaşı makamında ziyaret etti. İTO Başkanı Ekrem Demirtaşın makamında gerçekleşen ziyarette, Matalona İzmir Musevi Cemaati Derneği Başkanı Samuel Azar, İzmir Sinagoglar Projesi Koordinatörü Nesim Bencoya, Kiriaty Vakfı Mimarı Naor Mimar, Kiriaty Vakfı Uluslararası İlişkiler Geliştirme Müdürü Uri Bar Ner de katıldı.
GÖRÜŞMELER ÇOK ÖNEMLİ
Ziyarette konuşan İzmir Ticaret Odası Ekrem Demirtaş, Sinagoglar geçmişten bize mirastır. Çok değerli varlıklar bizim için. Çok az bir kısmı ibadete açık durumda ama çok sayıda sinagog kaderine terkedilmiş ve yıkılmış durumda. Bizim cemaatle birlikte acaba ne yapabiliriz diye çalışmalarımız oldu ama ilerleme kaydedemedik. İsrail seyahati sırasında randevu talebi gelince çok mutlu oldum. Buradaki sinagogların tekrar kazandırılmasında bu görüşmeler çok önemli ifadelerini kullandı.
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
İzmir ile ilgili konuşan Matalon, Dünyanın hiçbir yerinde bu büyüklükte bir sinagog bölgesi bulunmuyor. Aynı zamanda mimari sitil dolayısıyla da tektir. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar sinagog duvar duvara bitişik değil. Dolayısıyla turizmin gelişmesi için çok önemli bir fırsat. Bu sinagog bölgesi oluşturuldu çünkü yüz yıl önce burada Musevi cemaatine gösterilen hoşgörü nedeniyledir. Bu tolerans o dönem Avrupasında gösterilen bir şey değildi. Biz İsrailliler olarak böyle bir mirasın hala günümüze kalabilmesi ve günümüze kadar kalması açısından çok müteşekkiriz dedi.
YEREL PARTNERLERLE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
Matalon, projenin oluşturulması ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin ve Meksika gibi ülkelerden önemli destek alarak fon oluşturduklarını söyleyerek, Yerel partnerlerle işbirliği çok önemli. Bu bizim çok önemli bir amaç. Bu vakıf, bu konuyla ilgili kurumların ilgisini göstermek istiyor. Vakıflar lokal bir takım kurumlarla iş birliği yapıldığını bilmek istiyor. Böyle bir sinagog projesi bütün Kemeraltını turizmle buluşturacak ve yerel halka da önemli bir gelir kapısı oluşturacaktır. Umarız bu müze tüm İzmirlilerin yardımıyla gerçekleşir şeklinde konuştu.
MUSEVİ TOPLUMU BİZİM ZENGİNLİĞİMİZDİR
Matalonun konuşmasından sonra tekrar söz alan Demirtaş, İzmir inançların birlikte özgürce yaşandığı bir kent geçmişte çok önemli sayıda olan Musevi topluluğu bugün üzülerek ifade ediyorum yaklaşık bin 400 kaldı. Buradaki Musevi topluluğu bizim zenginliğimizdir. Bizim ticari yaşantımıza güç katan bir topluluktu. Onların tarihten itibaren dini gereksinler gerçekten bakımsız bir durumda en azında bu inanca saygı için bu sinagoglara bakılması gerekir. Elbette İzmirin turizmine çok önemli bir katkı yapan çalışma olacaktır. O nedenlerde İzmir Tanıtım Vakfı, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak bu projeye sonuna kadar destek vereceğiz. Çünkü biz bu sinagog nasıl ayağa kaldırırız diye bir fon arayışı içerisindeydik. Hatta dünyaca ünlü sanatçıları konser verdirip o gelirleri bu fonda kullanabilir miyiz diye düşünürken böyle bir fon haberi almak bizi çok mutlu etti dedi.
2 AŞAMALI PROJE
Konuşmaların ardından Matalon, Demirtaşa Türkçe yazılmış Kültür Turizm Mirası isimli kitap ve proje örneğini sundu. Kemeraltı bölgesinde 9 sinagogu kapsayan proje, iki aşama olarak planlanıyor. Projenin ilk aşaması, sinagogların dış etkenlerden korunmasını sağlayarak yenilemek, ikinci aşaması ise sinagogları turistlere açarak 9 sinagogu kapsayan bir kültür müzesi olacak. Proje sonunda Musevilerle diğer kültürlerin etkileşimini sağlamak hedefleniyor.
Haber Merkezi