Sındır Kemalpaşa’da üreticiyle buluştu

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Kemalpaşa’da üreticiyle bir araya gelerek üreticinin sorunlarını dinledi


  • Oluşturulma Tarihi : 04.05.2016 07:28
  • Güncelleme Tarihi : 04.05.2016 07:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sındır Kemalpaşa’da üreticiyle buluştu haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye’nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde üreticiyle bir araya geldi.

Ören, Yiğitler ve Bağyurdu gibi kiraz alım yerlerini ziyaret eden Sındır, Halilbeyli ve Bağyurdu köylerini gezerek vatandaşın sorunlarını dinledi. Sındır, Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray’ı da makamında ziyaret ederek, üreticilerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerini noktasında fikir alışverişinde bulundu.

ÜRETİMDE SÜREKLİLİK VURGUSU

Üretimde süreklilik sağlayacak politikalara ihtiyaç odluğunu vurgulayan Sındır, “Çiftçimiz, üreticimiz zor durumda. Üretimde sürekliliği sağlayacak politikalara ihtiyaç. Bugün tarıma yeteri kadar destek aktarılmıyor. Üretimi planlayan, ürün kalitesini verimliliği arttırmayı hedefleyen bir anlayışa sahip olunmalı. Sağlıklı bir üretim planlaması ve bunun gereği olan tarımsal destekleme uygulamalarıyla, üretim daha sağlıklı hale acilen getirilmeli. Türkiye şu anda rüzgarda savrulan bir üretim politikasına sahip” diye konuştu.

“ÜRETİCİ HAKKINI, TÜKETİCİ UCUZUNU ALABİLMELİ”

Kemalpaşa kirazının yurt içi ve dışı pazarlarda aranan bir ürün olduğunun altını çizen Sındır, sağlıklı üretim politikaları ve tarım destekleriyle üretimin daha verimle hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Önlem alınmazsa tüketicinin yaşadığı mağduriyetlerin katlanarak artacağını vurgulayan Sındır, “Kemalpaşa, ürettiği kiraz ile marka değeri olan bir ilçemiz. 10 bine yakın ailemiz Kemalpaşa’da geçimini kiraz ile sağlıyor. Kemalpaşa kirazı yurt içi ve dışı pazarlarda aranan bir ürün. Soğuk hava, don olayları ve mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarının yaşanması nedeniyle bu yıl rekoltede yüzde 90’lık bir düşüş var. Fiyatlar 10 yıl öncesi ile aynı. Üreticilerimiz elde ettikleri mahsulle masraflarını dahi karşılayamaz durumda. Binlerce ailemiz bu sorunlar nedeniyle ellerine bir şey geçmeden yaşamlarını borçla sürdürmek zorunda kalıyor. Yaşanan bu soruna dur demek yetkililerin elinde. Önlem alınmaz ise üreticilerin yaşadığı mağduriyetler katlanarak artacaktır. Üreticimizin ürününü değerinden satmasını sağlayan piyasa mekanizması acilen kurulmalı. Tüketiciler, üreticinin elinden çıkan fiyata göre çok daha fazla ücret ödüyor, bu fark ortadan kaldırılmalı. Üreticimiz hakkını, tüketicimiz ucuzunu alabilmeli. Üretimi planlamayı, ürün kalitesi verimliliğini arttırmayı hedeflemeliyiz” ifadelerini kullandı.