- Gündem
- 22.04.2025 22:07
Seçim sonuçlarının Türkiyede seçmen tercihlerinde kolay kolay radikal değişim yaşanmadığını gösterdiğini vurgulayan Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, Türkiyede hakim parti sisteminin yerleştiğini görüyoruz dedi
E. ÇAĞLA GENİŞ
Türkiye Cumhurbaşkanını ve 27. Dönem Milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. İzmirde resmi olmayan sonuçlara göre; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti tarafından oluşturulan Millet İttifakına yüzde 53 oranında oy çıktı. Millet İttifakında en yüksek oyu yüzde 41.4 ile CHP aldı. Yine ittifak içerisinde yer alan İYİ Partinin İzmirdeki oyu ise yüzde 10.9. Millet İttifakı içerisinde yer alan Saadet Partisi de İzmirde yüzde 0.80 oranında oy aldı. 34.61 oranında oy alan Cumhur İttifakında yer alan partilerden AK Partiye İzmirde yüzde 28.6 oy çıktı. İttifakta yer alan MHP, yüzde 6.3 oy aldı. İttifaklara ve partilere göre oy dağılımı için kentin meclise göndereceği 28 isim de belli oldu. CHP yüzde 41.8lik oy oranıyla yine zirve yaparken, AK Parti yüzde 28.2lik oranla ikinci sırada yer aldı. HDP İzmirde yüzde 11.3lük oy oranıyla üçüncü parti olmayı başarırken, İYİ Partide yüzde 11le dördüncü oldu. Cumhur İttifakının ortağı MHP ise yüzde 6.2de kaldı. Bu dağılıma göre parlamentoya İzmirden CHP 14, AK Parti 8, İYİ Parti 2, HDP 2 ve MHP de 2 milletvekili gönderdi.
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri sonuçlarını değerlendirdi. Seçim sonuçlarının Türkiyede seçmen tercihlerinde kolay kolay radikal değişim yaşanmadığını bir kere daha gösterdiğini vurgulayan Tosun, 2002 seçimlerinde AK Partinin parlamentoda çoğunluğu elde etmesinin ardından, yerel seçimler ve genel seçimlerde AK Partinin oy gücünde bir takım dalgalanmalar olsa bile artık Türkiyede hakim parti sisteminin yerleştiğini görüyoruz. Bu süreç önümüzdeki dönem de devam edecek gibi görünüyor. Eğer İnce aday olmasaydı, İYİ Parti İzmirde muhtemelen yüzde 15lere çıkabilirdi. Bu seçimin kazananı MHP ve Devlet Bahçeli. Çünkü aktif bir kampanya yönetmemesine rağmen yine de azımsanmayacak bir başarı sağladı ifadelerini kullandı.
EN YÜKSEK OY KİRAZ
İzmirde Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan en yüksek oyu yüzde 49,92 oranla Kirazdan aldı. Kiraz sandıklarından Erdoğana 49,92 oranında oy çıktı. CHPnin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ise en yüksek oyu Karşıyakadan aldı. Karşıyakada İnceye yüzde 73,94 oy çıktı. Son yerel seçimlerde MHPnin kazandığı Aliağada Muharrem İnce, yüzde 49,20 oy aldı. Menderesten Muharrem İnceye yüzde 50,54 oranında oy çıktı. Yine AK Partili belediyenin olduğu Ödemişte de İnceye 45,80 oranında oy çıktı. Selçuk sandıklarında ise İnceye yüzde 54,40 oy çıktı. Torbalıda da İnceye yüzde 42,02 oy çıktı.
YAPIMIZI YENİLEYECEĞİZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Twitter hesabını takip eden 1 milyon 12 bin kişiye ilettiği notta CHP'nin yeniden yapılanma mesajını şu sözlerle iletti: Seçim sonucu hayırlı olsun. Seçmenin çoğunluğunun tercihini gösteriyor. Ancak o tercihin doğru olmadığını yakın gelecekte göreceğiz. Sorunlarımız bu seçim sonuçlarının çok çok üstünde. Yeni düzenin bunları çözebilmesi olanaksız. Çünkü özgürlük yok, adalet yok, yoksulluk çok. Türkiyenin sorunlarının çözümü için CHP olarak daha büyük bir mücadeleyi inanç ve kararlılıkla yaratacağız. Dilimizi, yapımızı yenileyeceğiz. Kazanmak için, çocuklarımız için ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız. Yılgınlık yok. Haklıyız. Umudumuz gücümüzdür. Çok güçlüyüz.
MHPDE BURUK SEVİNÇ
İzmirde 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 12 alan MHP, 24 Haziranda yüzde 6.23e geriledi. Partinin ülke genelinde aldığı 11.19 oy oranı partilileri mutlu etse de, İzmirdeki oyların düşmesi sevince gölge düşürdü. MHP, İzmirde her iki bölgeden birer milletvekili çıkardı. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Kalyoncu birinci bölgeden, işadamı Tamer Osmanağaoğlu ise ikinci bölgeden meclise girdi.
İzmirdeki oy oranlarının düşmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, Ancak bir yandan da, böyle iki kıymetli insanı TBMM'ye göndermenin mutluluğunu yaşıyoruz. HDPnin İzmirde bizden yüksek oy almış olmasının sebebini, HDPliler kendisi söyledi zaten. Kendileri CHPye, Siz bize 1 milyon oy verin, biz size ikinci turda 6 milyon oy verelim demişti. Burada CHPnin bariz desteği görülüyor. Biz bölücü uzantısı bir partinin TBMMde olmaması kanaatindeyiz dedi.Tamer Osmanağaoğlu ise, MHPnin bu seçimden istediğini alarak çıktığını dile getirerek, Seçim sonuçlarını Cumhur İttifakına hayırlı olmasını bizlere ve Türkiyeye hayırlı olmasını diliyorum dedi. MHPnin İzmir'de çıkardığı bir diğer vekil Prof.Dr. Hasan Kalyoncu ise, Yoğun bir kampanya dönemi geçirdik. MHPnin ülkenin bekası için teminat olduğunu söyledik. Biz bu ülkeye ve millete hizmet için yola çıktık. Sonuç olarak Cumhur İttifakı kazanmıştır diye konuştu.Sandıklar açılmaya başladıktan sonra İYİ Parti İzmir İl Teşkilatı'nda seçim sonuçlarını takip eden partililer bir hayal kırıklığı yaşadı. Resmi olmayan sonuçlara göre İYİ Parti İzmir 1. Bölgeden milletvekili seçilen Müsavat Dervişoğlu ve 2. Bölgeden meclisi giren Aytun Çıray, seçim sonuçlarını Ankaradan takip etti. Dervişoğlu İzmirde 11 yıl boyunca Milliyetçi Hareket Partisinin il başkanı olarak görev yaptıktan sonra, ilk kez TBMM sıralarına oturacak. 24. dönemde 2011 yılında CHP İzmir Milletvekili seçilen Aytun Çıray ise 7 Haziran 2015 tarihinde ve 1 Kasım 2015 tarihinde yinelenen seçimlerde CHP İzmir milletvekili seçilmişti. Çıray, bu kez İYİ Partiden seçilip, meclise girecek.
HDP 2 VEKİL ÇIKARDI
1 Kasım 2015 genel seçimlerinde İzmirde yüzde 8.6 oy alan HDP, 24 Haziranda bu oyu 1.8 puan artırarak yüzde 10.4e taşıdı. Halkların Demokratik Partisinin (HDP), resmi olmayan sonuçlara göre ülke genelinden çıkardığı 67 vekilin 2si, İzmirden seçildi. Her iki bölgedeki ilk sıra adayları olan eski Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay ile Murat Çepni, meclise girmeyi başardı.İzmirde, TBMM'ye yeni yüzler girdi. AK Partide; Ceyda Bölünmez Çankırı, Cemal Bekle, Fehmi Alpay Özalan, Necip Nasır ve Yaşar Kırkpınar, AK Partiden ilk kez seçilerek Meclise girdi. CHPde ise DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko, Mehmet Ali Çelebi, Ednan Arslan, Sevda Erdan Kılıç, Mahir Polat ve Bedri Serter, partinin yeni vekillerinden.
TOSUN SEÇİMİ DEĞERLENDİRDİ
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri sonuçlarını değerlendirdi. Seçim sonuçlarının Türkiyede seçmen tercihlerinde kolay kolay radikal değişim yaşanmadığını bir kere daha gösterdiğini vurgulayan Tosun, 2002 seçimlerinde AK Partinin parlamentoda çoğunluğu elde etmesinin ardından, yerel seçimler ve genel seçimlerde AK Partinin oy gücünde bir takım dalgalanmalar olsa bile artık Türkiyede hakim parti sisteminin yerleştiğini görüyoruz. Bu süreç önümüzdeki dönem de devam edecek gibi görünüyor. Bunu Muharrem İncenin yüzde 30luk oy almasından bağımsız tutmak gerekiyor. CHPnin oy oranında birkaç puan geri çekilme var; o da İYİ Partiye giden seçmen kitlesi. Millet İttifakını oluşturan partilerin kendi içlerinde bir oy alışverişi söz konusu. Burada önemli olan Cumhur İttifakındaki partilerinin durumu. Partilerin oy tabanlarında geçişkenlik söz konusu. 7 Haziranda AK Partiden MHPye geçiş olmuştu, 1 Kasımda MHPden AK Partiye, 24 Haziranda ise AK Partiden MHPye. Milliyetçi-muhafazakar seçmen bu ittifakı oluşturan partiler arasında sınırlı ölçüde gidip geliyor dedi.
İzmir yerelinde seçim sonuçları üzerine analizler sunan Tosun, İzmir, Türkiyenin özellikle ideolojik bloklardaki oy hareketliliği anlamında bir küçük fotoğrafı. Özellikle geçmiş seçimlerde muhafazakar-dindar seçmenin AK Parti ve MHP arasında gidip gelmesi söz konusu. Bu kez AK Partiden sınırlı bir geri çekilme var. İzmirde İYİ Partinin Türkiye genelindeki oy oranından daha fazlasını alacağı umuluyordu ama yüzde 11 civarında kaldı. Bu da CHPnin kemikleşmiş seçmeninin hangi koşul olursa olsun; ki burada İnce faktörü de çok önemli Eğer İnce aday olmasaydı, İYİ Parti İzmirde muhtemelen yüzde 15lere çıkabilirdi. Türkiye genelinde Muharrem İnce maksimum oyunu alıyor ama Akşener, İzmirde beklenti içinde olduğu oyu alamıyor. Bunun nedeni de İncenin aday olması ifadelerini kullandı.
KAZANAN MHP VE DEVLET BAHÇELİ
AK Partinin sınırlı oy kaybına karşılık; milliyetçi, muhafazakar seçmen ile istikrar ve güven adına Erdoğanın doğru bir tercih olduğunu düşünen kesimin Erdoğan etrafında birleştiğini söyleyen Tosun, Bu seçim şunu gösteriyor; Türkiyede etkili bir söylem kitle ile diyalog kurabilen bir siyasi aktör olduğu takdirde CHPnin kitleleri yavaş yavaş harekete geçirebilmesi mümkün. Ama bu da belli koşullar içinde seçim kazanmaya yeter mi, yetmez. Çünkü geleneksel olarak Türkiyede seçmen kendisini sağcı ya da solcu olarak tanımlamaktansa merkezde konumlandırıyor ama bu merkezin içini dolduran değerler var. Her şeyin ötesinde istikrar güven risk almama var. Bunu muhtemelen Erdoğanın şahsında gören yüzde 53lük bir seçmen kitlesi olduğu anlaşılıyor. Bu seçimin kazananı MHP ve Devlet Bahçeli. Çünkü aktif bir kampanya yönetmemesine rağmen yine de azımsanmayacak bir başarı sağladı. 1 Kasımdaki oylarını korudu. Bu seçimin kaybedeni eğer oyların düşmesi ise, CHPde de, AK Partide de kayıp söz konusu ama bu iki parti açısından da telafi edilemeyecek bir kayıp değil. Çünkü Türkiyede CHPnin kaybı AK Partinin kaybının toplamı yüzde 10. Zaten Türkiyede yüzde 10luk bir oy geçişkenliği oranı var. Bir sonraki seçimde de farklı bir tablo ortaya çıkabilir açıklamasında bulundu.
İZMİR 27.DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ
1. BÖLGE
CHP: Tuncay Özkan, Murat Bakan, Özcan Purçu, Kani Beko, Mehmet Ali Çelebi, Tacettin Bayır, Ednan Arslan
AK Parti: Binali Yıldırım, Atilla Kaya, Ceyda Bölünmez Çankırı, Cemal Bekle
İYİ Parti: Müsavat Dervişoğlu
MHP: Hasan Kalyoncu
HDP: Serpil Kemalbay Pekgözegü
2. BÖLGE
CHP: Kemal Kılıçdaroğlu, Selin Sayek Böke, Kamil Okyay Sındır, Atila Sertel, Sevda Erdan Kılıç, Mahir Polat, Bedri Serter
AK Parti: Hamza Dağ, Alpay Özalan, Necip Nasır, Yaşar Kırkpınar
İYİ Parti: Aytun Çıray
MHP: Tamer Osmanağaoğlu
HDP: Murat Çepni