Sayfa Yükleniyor...
Beyazgül İslami Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Tepecik Göğüs Hastalıkları Veri Kayıt Personel Müdürü Süleyman Altınışık dernek çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu
NİLGÜN TAZE
Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
1982 Kütahya doğumluyum. İlk öğretimimi Kütahyada tamamladıktan sonra orta öğretimimi Manisa Sarıgöl Sağlık Meslek Lisesinde tamamladım. 2004 Trakya Üniversitesi Edirne MYO Büro Yönetimini tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdim. 2005 yılında İzmire yerleşip bu tarihten itibaren Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesinde Veri Kayıt Personel Müdürü olarak görev yapmaya başladım. Evli ve bir çocuk babasıyım.
Derneğinizin kurulma amaçları nelerdir?
Derneğimiz 1 Ekim 2014 tarihinde kuruldu. Kuruluş amacımız son zamanlarda kullanımı oldukça yaygınlaşan ve kullanımı küçük yaşlara kadar düşen uyuşturucuyu gençlerimizden uzak tutabilmek. Aynı zamanda yardıma muhtaç olan vatandaşlarımıza da yardım etmek amacı ile kurulmuş bulunuyoruz. Eğitimli olsalar da gençler uyuşturucuya yönelebiliyorlar. Gençlerimiz derneğimizde İslami eğitim alarak ahlaklı gençler olarak yaşayabilirler. Dernek kurulduktan yaklaşık dört ay sonra Kemalpaşa, Şemikler, Torbalı ve Çiğlide olmak üzere dört tane daha şubemiz açıldı. Gün geçtikçe büyüyen bir derneğiz. Bornova gibi bir yerde bununla ilgili çok ciddi bir açık vardı. Bunu gözlemledik arkadaşlarımızla. Gerçekten de böyle bir ihtiyaç varmış ki sadece merkez şube olarak kalmayı düşündüğümüz bu dernek taleplerin çokluğu nedeniyle yetmemeye başladı bize. Bizle rde en azından Çiğliden, Kemalpaşadan, Torbalıdan gelen arkadaşları burada toplamaktan ziyade bu ilçelerimizde şube açarak buradaki temsilciliklerimizde toplamaya başladık. İslami ilimleri bu ilçelerimizde de yaymaya çalışıyoruz. Son dönemlerde alkol, bonzai kullanımı çok fazla. Gencecik insanlar bu bağımlılıklarından dolayı hayatlarını kaybediyorlar. Üniversiteden mezun olduktan sonra öğretmen, doktor olarak hem kendine hem de çevresine faydalı olabilecek bir gencin ahlaklı, özgür, İslami ilimleri öğrenip bu tehlikeli, ölüme götüren hayattan uzaklaşarak daha doğru ve gelecek nesillere verim götürebilecek hayatlar oluşturma peşindeyiz.
Gençleri tehlikeli maddelerden kurtarma adına ne tür faaliyetler düzenleyeceksiniz?
Henüz çok yeni bir derneğiz. Hedefimiz bir yılımızı tamamladıktan sonra üniversite öğrencilerinin yatılı olarak kalabileceği, yurdu olan, üst katında yatılabileceği gibi alt katında da İslami eğitimlerin verildiği bir yer açmayı planlıyoruz. Aynı zamanda Ramazan aylarında bilhassa Bornovada 300 tane aileye yardım kolisi göndermeyi amaçlıyoruz. Kurban bayramında kurban kesemeyen ve evine et girmeyen insanlardan en azından 100 tanesinin evine girebilir miyiz? Bu insanların ihtiyaçlarını nasıl temin edebiliriz? Bizim sorduğumuz sorular arasında. Karşıdan baktığımızda hakikaten insanlarımızın maddi durumu ülke genelinde düşük. Bu nedenle insanlar kendilerini çok fazla dışa vurup kendilerini ifade edemiyorlar. Bu durumu gözlemleyen bizler bu vatandaşlarımızı yakalayıp, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmalar yağacağız. Dernek içinde gençlerimiz için düzenlediğimiz turlarımız var. Bunlar içinde Haziran ayında düzenleyeceğimiz umre gezileri olacak. Bunun yanında gençlere yönelik kahvaltı organizasyonları düzenleniyor. Medreselerin gezildiği etkinliklerimiz de var. Gençleri bir arada tutabilmek ve hoşça vakit geçirebilmelerini sağlamak adına zararlı alışkanlıklardan nasıl uzak durabileceğimizi gençlerimize de danışarak ve onların istedikleri bir şekilde doğru yönde düzenlemeye çalışıyoruz. Şu an haftanın üç günü faaliyetteyiz. Pazartesi günü dini sohbetler veriliyor. Çarşamba ve Cuma günleri de fıkıh, Arapça dersleri veriliyor. Derneğimiz sadece erkeklere yönelik bir dernek değil aynı zamanda kadınlara yönelik de bir dernek. Ev hanımı olan yada çalışan hanımlarımıza yönelik haftanın iki gününü de bayanlara ayırdık. Çalışmayan kesim için Pazartesi günleri, çalışan kesim için de Cumartesi günleri program yaptık. Derneğimize insanların çabuk ulaşılabilmesi için de bir tane servis aracı temin ettik. Gelmekte zorluk çeken yada çocuğu olan annelere, kardeşlerimize onları rahatlatmak adına Cumartesi günleri düzenlenen sohbetlerde servislerimiz İzmirin belli bölgelerinde hizmet veriyorlar. Derneğimiz kahvaltı düzenlemek gibi birlikte vakit geçirilebilecek etkinlikler de düzenliyor. Asıl hedefimiz bizim üniversite gençliğini yakalayabilmek. Çünkü üniversite gençliğini yakalayabilirsek büyük bir kesimi yakalamış oluruz.
Ulaşabiliyor musunuz bu kitleye ve ulaşabilmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Bu konuyla ilgili kurulduktan iki ay sonra Bornova meydanda resmi olarak, kaymakam beyin de yardımlarıyla ismimizin duyurulması için bin 500 lokma etkinliği yaptık. Bunun yanı sıra öğrencilerin çoğunlukla kullandıkları otobüs durakları ve metro istasyonlarında derneğimizin standı kuruldu. Stant üzerinden davetiye ve broşürler dağıtarak derneğimizin ismini duyulmasını sağladık. Ege Üniversitesindeki arkadaşlarımız yine aynı şekilde derneğe ait stantlar kurarak üniversite öğrencilerine tanıtımımızı yaptılar. Merkez şubemiz Bornovada olduğu için bu faaliyetlerimiz Bornova bölgesindeki üniversite öğrencilerine yönelik. Ancak Kemalpaşa, Torbalı, Çiğlideki birimlerimiz kendi bölgelerinde çalışmalar yapıyorlar. Örneğin Çiğli bölgesindeki üniversitemiz Gediz Üniversitesindeki öğrencilerimize ulaşmaya çalışıyorlar. Hedefimiz İzmirin tüm ilçelerindeki üniversite gençliği. Daha doğrusu genç nesil çünkü genç nesili yakalayabilirsek bir sonraki nesil daha ahlaklı yetişecektir.
Finansal sorunlarınızı nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?
Biz kurulmaya karar verdikten sonra dernek tüzüğümüze şu şekilde bir madde yazdık. Hiçbir şekilde derneğe bir gelir sağlanması açısından kimseden bir para istenmesin, sadece derneği kuran yönetici 16 arkadaşımızla birlikte buranın maddi ihtiyaçlarını karşılayalım şeklinde bir maddeydi bu.
16 kişi bu denli yüklü bir masrafı karşılayabilecek mi?
İçimizde iş adamları da var. Şöyle bir şey de var derneğe ilk defa gelmiş, ya da bizimle ilk defa karşılaşmış bizim davetimiz üzerine katılanlar kendileri gönüllü olarak bağışda bulunmak istiyorlarsa maddi yardımda bulunabiliyorlar. Yoksa biz kendilerine bize yardımda bulunur musunuz gibi bir talep de bulunmuyoruz. Gönüllü olarak verilen bağışları da yine yasal çerçeve dahilinde makbuz karşılığında alıyoruz. Ama normal şartlarda biz kendi cemaatimizden para toplanmasına pek taraf olmadık. Para istenildiği zaman farklı bir amacımız olduğu algılanıyor çünkü bu şekilde insanların sömürüldüğü çok yer var. Biz hakkımızda böyle bir imaj oluşturmak istemedik. Biz 16 arkadaşımız topladığımız üye aidatlarımızla kiramızı, suyumuzu, elektriğimizi ödüyoruz. Faaliyetlerimiz için de yine aynı şekilde 16 arkadaş toplanıp yapacağımız faaliyetle ilgili ne kadar masraf yapılacaksa paylaşıyoruz. Sadece içimize girip, bizi yeterince tanıyan insanlar kendileri katkıda bulunmak isterlerse maddi yardımlarını kabul ediyoruz.
Üyelerinizi arttırmak için ne tür çalışmalar yapacaksınız?
Derneğimizin kurulabilmesi için 16 kişi gerekiyordu. Bu sayıyı topladık. Şuan üye sayımız 600ün üzerinde. Bu rakamlar İzmirde tabi ki bu şekilde kalmayacak. Belki de bizim tahmin ettiğimizin üzerinde 3 bin, 5 bin kişiyi üyemiz yapma gibi rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz. İlk derneğimizi açmaya karar verdiğimizde biz derneğimizi şubesiz olarak yürütecektik. Böyle karar almıştık. Derneğin bu kadar büyüyebileceği ve insanlardan bu denli yoğun ilgi görebileceğimiz konusunda hiçbir fikrimiz yoktu. Daha sonra biz insanlardan gelen talebi gördükten sonra insanların İslami eğitime ne denli aç ve hevesli olduklarını görünce şubeler açmaya karar verdik. Küçük bir yer açıp o küçük yerle devam etmeyi planlarken şimdi şubelerimiz var ve bu şubelerimizin sayısı da zamanla artacak. 16 kişiyle başlayan Bornova şubemiz şu an 200 kişiyi buldu. Şubelerimizle birlikte şu an binlerce insana ulaşmış bulunuyoruz. Bizim hedeflerimi büyüktü ama ilk aşamada kuruluşumuz küçüktü. Beklediğimizden çok hızlı geliştik. 5 ay içinde bu denli talep görmek bizim için de sürpriz oldu. Bu yüzden hızlı bir şekilde hareket etmek zorunda kaldık. Kemalpaşa, Şemikler, Karşıyaka şubelerini aktif hale getirdik. Torbalı ve Şirinyerde de bu tarz şubelerle ilgili çalışmalarımız var. Biz ilk bir yılı bir gözlemlemeyle geçiririz. Neler olup biteceğine bakarız şeklinde planlamıştık. Daha bir yılı bulmadan beşinci ayında derneğimiz ciddi bir rağbet gördü ve şu an beşinci şubemizi açma hazırlığının sevincini yaşıyoruz. Bu derneğin İzmirde isim yapacağını, insanların buraya çok büyük ilgi göstereceğini hep birlikte göreceğiz. Şu anda da derneğimizin verdiği derslere katılmak isteyen uzak ilçelerde oturan insanlarımız kendi bulundukları yerlerde de şubeler açmamızı istiyorlar. Bizlerde oradaki insanlarımızı gözlemliyor, onların ihtiyaç durumuna göre karar verip şube açıyoruz. Hızlı bir şekilde yayılmanın eşiğindeyiz. Zamanla da İslami eğitime önem veren gençlerin yataklı bir şekilde, hiç bir ücret alınmadan kalabileceği özel yurtlar haricinde kalabilecekleri, yeme içme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yurtlar açacağız. Bizleri destekleyebilecek, bizimle birlikte İslami bilimleri için çalışabilecek maddi durumu bozuk gençlerimize ulaşacağız. Özel yurtlarda bugün çok ciddi rakamlardan bahsediliyor. Maddi durumu bozuk olan ve bu yüksek miktarları ödeyemeyen gençler ise ya kötü arkadaş çevrelerine ya da daha sağlıksız hayat seçimlerine dahil olabiliyorlar. Biz bu arkadaşlarımızı kazanarak topluma faydalı bir hale getirmeye çalışıyoruz.
Balık vermekten ziyade balık tutmayı öğretmek sanırım amacınız..
Bu konuyla ilgili ilgili İzmirde İslami usullere uygun olarak kesim yapan kasaplarımız yok. Varsa da sayları oldukça az. İnsanların bu kasaplara ulaşması da çok zor. Bizim bir sonraki hedeflerimizden bir tanesi de derneğimize ait ticari faaliyet yapan yerlerin açılması. Bu kasap olabilir, yada tamamen helal yöntemlerle çalışan herhangi bir marketler zinciri olabilir. Buralarda dediğiniz gibi insanları kendimize kazandırtan sonra kendi kendilerine yeter ve bakabilir hale getirmek adına istihdam alanları oluşturmayı da düşünüyoruz. Ticari faaliyet gösteren, istihdam yaratan yerler açmak dernek olarak amaçlarımızın arasında yer alıyor.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Özellikle şunu da vurgulamak istiyorum ki bizim hiçbir siyasi partiyle bir bağımız yoktur. Hiçbir siyasi partinin gölgesinde olmadan ve hatta tüm siyasi parti ve cemaatlerin mensuplarını da çatımız altında toplamak amacımız. Tek yapmak istediğimiz dinimizi öğretmek. Bizim derdimiz bu. Bunun dışında hiçbir yere üye değiliz. Bizim çatımızda öğretmenler, doktorlar, ticaretle uğraşanlar olmak üzere her kesimden insan var ve hepsinin de siyasi görüşleri birbirinden farklı. Bizim ortak amacımız ise İslami bilimleri öğretebilme.
Haber Merkezi