- Gündem
- 23.05.2025 00:34
Kış aylarında dikkatsizlik ve kullanım hataları nedeniyle pek çok insan sobadan zehirleniyor. Havaların soğumasıyla birlikte soba zehirlenmeleri yaşanmaması için neler yapılmalı? Soba satıcısı Faruk Yağcı, soba kullanıcıları için konuştu
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Havaların soğumasıyla birlikte bazı vatandaşlar hazırlıksız yakalandı. İzmir'de soba ile ısınan vatandaşlar soluğu çarşı ve pazarlarda alarak soba satın almaya başladı. Sobaların fiyatları tercihe göre değişirken, satıcılardan da önemli bir uyarı geldi. Soba kurulumu yapmadan önce baca temizliğine dikkat edilmesi gerekirken, zehirlenmelere karşı bir takım önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.
UCUZ VE KALİTESİZ KÖMÜR
Soba satıcılarına göre soba zehirlemesinin nedenlerinin başında ucuz ve kalitesiz kömürün denetimsiz satılması ve kullanılması geliyor. Tekniğine uygun olmayan standart dışı baca, boru ve sobalar, bacaların temizliğinin yapılmaması, soba kullanım hataları ve lodos da zehirlenmenin diğer nedenleri arasında sıralanıyor.
Gazetemize konuşan soba satıcısı Faruk Yağcı, soba kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi: Bacalar senede en az iki kez temizlenmelidir. Bacalar çatıdan en az 1 metre yukarda olmalıdır. Şapkasız baca olmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Soba ilk tutuşturulurken aşırı doldurulmamalıdır, Soba aşırı doldurulduğunda eksik yanma gerçekleşecek, zehirli gazlar tutuşmayacak ve yoğunluğu nedeniyle baca yoluyla atmosfere karışmak yerine ev ortamına yayılacaktır. İlk tutuşturma esnasında kömür üzerine az miktarda kağıt ya da karton, bunların üzerine de kolay yanacak çıra ve odun konmalıdır. Sobanın dörtte üçünden fazlası doldurulmamalıdır. Sönmekte olan sobaya kesinlikle tutuşması güç olan yakıt konulmamalıdır. Zorunlu haller dışında yatarken sobaya yakıt konmamalıdır. Kömür dolum kapağı yatmadan önce kontrol edilip kapatılmalıdır. Soba beslenirken kor halindeki yakıtın bir miktarı yeni atılan yakıtın üzerine konmalı ve böylece sobadaki yakıtın sürekli üstten yanması sağlanmalıdır.
ZEHİRLENME KARŞISINDA ACİL ÖNLEM
Zehirlenme halinde alınması gereken acil önlemlere de yer veren Yağcı, Zehirlenme önce baş ağrısı ile başlıyor. Ardından baş dönmesi ve bulantı başlıyor, denge bozukluğu ortaya çıkıyor. Bilinç kaybının ardından hasta komaya giriyor ve ölüyor. Zehirlenmenin uykuda gerçekleşmesi halinde mağdurlar bu gelişimi hissedemeden yaşamını yitiriyor. Zehirlenme hissedildiğinde kapı ve pencerelerin derhal açılması, hastalara müdahale ederken sürünerek yaklaşılması, dışarı çıkarılan hastalara can soluğu verilmesi öneriliyor dedi.
Her yıl onlarca kişinin sobadan sızan karbonmonoksit gazıyla zehirlendiğini anlatan Yağcı, Türkiyede bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşıyor diye konuştu.
UYUYAN SOBALAR
Soba satıcısı Faruk Yağcı, vatandaşların halk arasında uyuyan soba olarak tanımlanan sobaları tercih ettiklerini belirterek, gece uyurken kömür atılmaması gerektiğini söyledi. Yağcı, "Uyuyan soba kullanan vatandaşlarımız sobanın uyuma özelliği var, atalım kömürü biz de uyuyalım derse kendi hayatlarını da tehlikeye atmış olabilirler. Zaten her kış basında da zehirlenme haberleri çıkıyor. Bunların önüne geçebilmek için vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor. Dışarıdaki rüzgarın yönünden tutun, boruların temizliğine kadar hepsi önem arz ediyor. Kullanıcılarımız aynı zamanda sobanın temizliğini, borularının temizliğini zaman zaman kontrol etsinler ve temizlesinler. En önemli unsurlardan biri de baca temizliğidir. Vatandaşlarımız bu sene bacada bir şey yoktur nasıl olsa diye bacayı temizlemeden kullanmaya başlamasınlar. Bacayı da kış dönemi içerisinde temizlettirsinler" cümlelerine yer verdi.