Soba zehirlenmelerine karşı dikkat

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, kış aylarının gelmesi ile birlikte soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 26.12.2016 10:30
  • Güncelleme Tarihi : 26.12.2016 10:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Soba zehirlenmelerine karşı dikkat haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri arasında baş sırayı alan soba zehirlenmeleri, bazı basit tedbirlerle önlenebiliyor.

Rüzgarın yönü, boruların temizliği, kullanılan kömürün kalitesi dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. İl Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, havaların soğuması, sobaların yakılmaya başlanmasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarıda bulunarak, “Akşam yatarken sönmek üzere olan bir ateşe kömür atılmamalıdır. Bunu yapmak direk zehirlenme ve ölüm sebebidir. Lodoslu günlerde risk daha da artıyor. Ters akım olduğu için karbonmonoksit gazı bacadan dışarıya çıkamıyor ve evin içine giriyor. Bu durumda da direk zehirlenme oluyor ve ölümle sonuçlanıyor” dedi.

KAÇAK YAKIT OLMADIĞINDAN EMİN OLUN

Kullanılan yakıtın kaçak olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Salnur, sobayı yakarken naylon tutuşturmanın da hava kirliliği açısından çok zararlı olduğunu söyledi. Salnur, “Aldığınız yakıtın kaçak yakıt olmadığından emin olun. Ruhsatlı olup olmadığına bakın, paketli kömürlerin üzerinde ruhsat bilgileri olmalı. Yakıt satın alırken bilinçli bir kullanıcı olalım. Bunları sorgularsak satıcının kekelemesinden, sorduğumuz sorulara cevap veremeyişinden anlarız kaçak kömür satıcısı olduğunu. Hem ihbarını yaparız hem de kendimizi korumuş oluruz. Bazı soba kullanıcıları kolay tutuşması için odun veya kömür değil de naylon türlerini yakıyor. Bu durumda ortaya çıkan gaz hem ev içinde yaşayanlara çok tehlike oluşturuyor hem de çevreyi çok kirletiyor. Önce kendimizi sonra havamızı koruyalım. Hava kirliliği sebebiyle astım, kronik akciğer ve kalp hastaları riske giriyor. Tedbirlerimizi alırsak kendi sağlımız ve toplum açısından gerekenleri yapmış oluruz” diye konuştu.

BACA BAĞLANTISI OLMAYAN ŞOFBEN KULLANMAYIN

Zehirlenen kişinin vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılması gerektiğine belirten Salnur, “Elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Kibrit, çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkaracak işlemler yapılmamalıdır. Zehirlenen kişi olay yerinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalıdır. Battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır. Ağız ve burnunda kusmuk, balgam varsa solunumu engellememesi için temizlenmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiği ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezi'nden, zehirlenmelerde yapılacak ilk müdahaleler hakkında bilgiler alınabileceği unutulmamalıdır” dedi. Şofben kullanırken alınacak basit önlemlere de değinen Salnur, son olarak şunları söyledi: “Şofbenin kalite ve garanti belgesi olmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofbenin montaj yapılacağı yer yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben banyoya takılmamalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalıdır, baca bağlantısı olmayan şofben kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanıldığı yere sürekli temiz hava girişi sağlanmalıdır.”