- Gündem
- 14.05.2025 00:12
İzmir’de sokak hayvanlarını besleyen komşusunu soğan fırlatarak yaralayan ve adli para cezasına çarptırılan K.A., bu kez 3 bin lira tazminat ödeyecek
ÇAĞLA GENİŞ
İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan Irmak Mahallesi’ndeki bir sitede yaşayan ve sokak hayvanlarını beslediği gerekçesiyle mahalle sakinlerinin tepkisiyle karşılaşan Efsun Yıldız, 4 Ağustos 2022 tarihinde komşusu K.A. tarafından saldırıya uğramıştı. Sokak köpeklerini besleyen Yıldız’a balkondan kuru soğan fırlatan K.A., genç kadının yaralanmasına sebep olmuştu. Hastaneye giderek darp raporu alan Yıldız, avukatı Ayşe Aydın aracılığıyla komşusu K.A. hakkında şikayetçi olmuştu. ‘Yaralama’ suçundan yargılanan K.A.’nın olayda kullandığı kuru soğanların ‘silah’ niteliğinde olduğuna kanaat getiren İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi, adli para cezası verilmesine hükmetmişti. Yıldız, geçen ocak ayında gelen yargı kararının ardından, bu kez komşusu K.A. hakkında 10 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Mahkemeye sunulan dilekçede davalı K.A.’nın bu eylemi nedeniyle Yıldız’ın manevi yönden zarar gördüğü belirtildi. Geçtiğimiz günlerde İzmir 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada karar çıktı. Mahkeme, K.A.’nın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte 3 bin lira tazminat ödemesine hükmetti. Yıldız, tazminat davasından kazandığı parayı sokak hayvanları için bağışlayacağını açıkladı.
İNSANLIK ADINA UTANMIŞTIM
Yaşanan saldırıda sokak hayvanlarına duyulan nefretin kendisine yönlendirildiğini düşündüğünü belirten Yıldız, “Kendilerinden savunmasız canlılara karşı nefret duyan ve onların yaşam hakkına saygı duymayan kişilerin içlerindeki yetersizlik duygusunu ve aşağılık kompleksini onlar üzerinden bastırmaya çalıştıklarını düşünüyorum, yani bir nevi egolarını tatmin etmek istiyorlar bu şekilde. Bir yandan da onlar ve insanlık adına utanmıştım. Asıl dertleri köpeklerin orada bulunması ve havlamaları çünkü ‘Bunlara bakıyorsun biz gece uyuyamıyoruz’ diye başlamışlardı tacizlere. Sonra da takıntı haline getirdiler. Köpekler bölgenin güvenliğini sağlar aynı zamanda havlayarak. Havlayan köpeklerin olduğu bölgede hırsızlık, gasp, taciz olmaz veya minimum olur. Parklarda esrar, alkol içenler azalır. Bu köpekler havlayarak hem şiddet faili insanlara karşı kendi güvenliklerini sağlamakla birlikte hem de bölgenin güvenliğini sağlıyor. Bize yakın bölgede ve parkta da olan bu oldu. Civardaki dükkanlara hırsız girmişti köpekler yokken, onlar varken hiç yaşanmadı. Parkta esrar alkol içenlerin sayısı azaldı. Geçen gece parktaki köpeklere mama koyarken bir adam geldi mesela babam yaşlarında. Bulut hırladı ve havladı adama. Bazı araçların motorların peşinden koşan ama insanlarla ilgilenmeyen bir köpek. Ben de şaşırdım birden tepki göstermesine. Sonra adam ‘Nerede oturuyorsun, tanışalım mı?’ gibi sorular sormaya başladı. Yani bu örnek çok net değil mi? Köpekler kendileriyle birlikte ortamın da güvenliklerini sağlıyorlar. Ama bazı insanların kafası çalışmıyor buna maalesef” dedi.
HAYVANLAR İÇİN BAĞIŞLAYACAĞIM
Tazminat davasından kazandığı parayı sokak hayvanları için bağışlayacağını kaydeden Yıldız, “Tazminat davasını hayvanların hakkını savunan ve onları kurtaran, besleyen avukat bir arkadaşım olan Av. Ayşe Aydın ile birlikte açtık. Sebebi öncelikle onlara iyi bir ders vermekti. Fail basit yaralamadan ceza aldığını, avukatlık masraflarını ödeyeceğini ve tazminat davası da açıldığında öğrendiğinde failin eşi, aile üyemin yanına gelip ‘Biz fakiriz’ diyerek ağlamış. Benden özür dileyip davayı geri çekmemi istemiş. Bu insanların madem tek dertleri para. Hayvanların hayatının ucuz olmadığını öğrensinler. İyi bir ders oldu diye düşünüyorum. Balkona çıkıp taciz etmeleri son buldu çünkü. Paranın tamamı güvenilir yerlere gidecek. Hayvanların tedavi ve beslenmeleri için bağışlayacağız. Yani paraları o çok nefret ettikleri hayvanlara gidecek” ifadelerini kullandı.
ŞİDDETİN CEZASI HAPİS OLMALI
Sokak hayvanlarının hakları için mücadeleyi büyüterek sürdüreceklerinin altını çizen Yıldız, “Hukuki mücadeleyi her zaman çok önemli buluyorum. Öncelikle bu insanlar ceza almayacaklarını ve yaptıklarının yanına kalacağını düşünüyorlar. Zaten bu tarz insanların hayatta önemsedikleri tek şey genelde para oluyor. Ceplerinden çıkacak para bile olsa bu onları çok rahatsız ediyor. Ama yeterli değil, hayvana şiddetin cezası hapis olmalı. Bir yandan mevcut yasayı geliştirmeye uğraşırken diğer yandan da elimizdeki yasayla bu faillere maksimum cezayı aldırmaya çalışmalıyız diye düşünüyorum. Bakin caydırıcı oldu onlar için. Bundan sonra başka bir hayvana şiddet uygulamaya kalkmadan önce iki kez düşüneceklerdir diye düşünüyorum. Evet, hayvanların yaşam hakkını savunan veya bakımını, beslenmesini sağlayan gönüllüler bu tarz olaylarla karşılaşabiliyor. Ama sessiz kalınmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu insanlarda utanma duygusu olmuyor, sessiz kalanların daha çok üstüne gittiklerini gözlemledim. Biz sokakta yaşam mücadelesi veren hayvanların yanında olup onlarla dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz ve buna hiçbir şahıs veya kurum engel olamayacak” vurgusu yaptı.