Sayfa Yükleniyor...
Karabağlar Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Müdürlüğü sokaktaki hayvan dostlarımıza tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veriyor. Kuruluş, vatandaşla bütünleşik olarak yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle hem ekolojik yaşama katkı sağlıyor hem de sokak hayvanlarının sağlığı için mücadele ediyor
EMİRCAN IŞILDAK
Karabağlar Belediyesine bağlı Veterinerlik Hizmetleri Müdürlüğü, sokak hayvanlarına özel sağlık ve rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Ekip adına kuruluşun müdürü Veteriner Hekim Murat Aras, bölgede yapılan faaliyetleri anlattı. İzmirin en fazla sokak hayvanı popülasyonuna sahip olduklarının altını çizen Aras, halen eksikliklerinin bulunduğunu ancak mevcut kapasiteyle çok önemli işlere imza attıklarını belirtti. Murat Aras ayrıca vatandaşın bu konuda bilinçlenmesinin önemine değinerek, bu doğrultuda hayata geçirdikleri fikirleri ve yürüttükleri sosyal projeleri anlattı.
HAYVAN REFAĞININ YETKİSİNİ ALARAK BAŞLADIK
Aras, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının belediyelere yetki devriyle bu işe başladıklarını, belediyelerce hayvanların sağlığı ve refağını korumak üzere bu merkezlerin açıldığını söyledi. Belediyenin bağlı bulunduğu bölgede sokak canlılarının aşılanması, insanlarla uyumlu bir şekilde yaşaması için gerekli tedbirlerin alınması ve gerektiğinde tedavilerinin gerçekleştirilmesi şeklinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. İzmirin bu konuda çok ileri seviyede olduğunu, Karabağlar Belediyesinin bu konuda titizlikle davrandığını vurguladı. Aras, Biz belediye ekipleri olarak büyük bir çaba içerisindeyiz ancak en önemli handikabımız hayvan popülasyonu; Sokak hayvanlarımızın sayısı oldukça fazla yorumunda bulundu.
SATIN ALMA, SAHİPLEN
Sokak hayvanlarının sayısının bu kadar artmasının en önemli nedenlerinden birinin, insanların satın aldıkları köpekleri daha sonra sokağa bırakmaları olduğunu söyleyen Aras, İnsanlarımız köpekleri veya kedileri bilhassa yaz dönemi çocuklarına hediye olarak alıyorlar. Hayvanları eşya gibi görüyor ve heveslerini aldıktan sonra da bırakıyorlar diyerek sıkıntıyı dile getirdi. Biz de bu yönde bir çalışma yaparak Satın Alma, Sahiplen projesini hayata geçirdik. İki buçuk yıldır da devam ediyor. Vatandaşlarımız bu dostlarımızı gelip sahipleniyorlar. Belediye olarak biz de bir yıl tüm bakımlarını ve taramalarını yapıyoruz, takip ediyoruz şeklinde konuştu. Katılımın oldukça az olduğunu belirten Aras, Ancak pozitif bir proje, ilginin artacağını düşünüyoruz dedi.
SOKAK KÜLTÜRÜMÜZÜ DE KORUMAK İSTİYORUZ
Aras sokak kültürümüzde kedi ve köpeklerin büyük önemi olduğunu, dostlarımızın bazı semtlerimizin adeta siluetini tamamladığını belirtti. Avrupada bizim alanımızda çok başarılı çalışmalar var. Bazı kentlerde hayvanların neredeyse tamamına yakını sahiplenilmiş durumda veya barınaktalar. Ancak bizim nihai hedefimiz bu değil. Biz sokaklarımızda kedi ve köpeklere alışmış bir toplumuz. Onlar dışarıda bize her gün arkadaşlık eden yakınlarımız adeta. İstediğimiz şey onları tamamen sokaktan koparmak değil, aksine kontrol altına alıp birlikte düzen içinde yaşamak diyen Aras, vatandaşlar için de farkındalık çağrısı yaparak, birlikte yaşamayı alışkanlık haline getirmelerini istedi.
HAYVANLAR VİTRİN OBJESİ DEĞİL, META DEĞİL
Pet shoplarda hayvan satışını da eleştiren Aras, Hayvanlar vitrin malzemesi değildir, onlar da bizim gibi birer canlı varlıklar. Irklarının devamlılığı güzel fakat sergilenip satılması doğru değil yorumunu yaptı.
STKLARA ÇAĞRI
Sivil toplum kuruluşlarının ülkenin en önemli oluşumları olduğunu vurgulayan Aras, birlikte çalışma çağrısı yaptı. Özellikle hayvan haklarını ilke edinmiş birçok sivil örgüt var. Birlikte çok önemli işler yapılabilir. Halkımız daha çok bilinçlendirilebilir. Elele yürütülen projelerle başarının daha sağlıklı ve sürdürülebilir olduğunu düşünüyorum diyen Aras, önümüzdeki dönemde belediye ve üniversitelerle bilgi alışverişinde bulunup, koordinasyon içerisinde çalışmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Haber Merkezi